Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Εκσυγχρονισμός και ομαδοποίηση δραστηριοτήτων με την δημιουργία θεματικών ‘πάρκων’

Εκσυγχρονισμός και ομαδοποίηση δραστηριοτήτων με την δημιουργία θεματικών ‘πάρκων’

0

Θετική δείχνει να είναι η πορεία των προτάσεων για την δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και ερευνητικού κέντρου στο Νομό Ξάνθης, που κατατέθηκαν απ’ τον Νομάρχη στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ αυτό που προέχει είναι η πρόβλεψη για την δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου με προτεινόμενη καλύτερη λύση, έναν χώρο στα ανατολικά του νομού για την καλύτερη διασπορά.
Η συνεχής και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων επί του σχεδίου ΚΥΑ «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία», δημιούργησε την ανάγκη για την κατάθεση των προτάσεων του Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη για τη δημιουργία Τεχνολογικού και Βιοτεχνικού Πάρκου αλλά και Ερευνητικού Κέντρου στον Νομό.
Προτάσεις και επισημάνσεις
Όπως μας ανέφερε ο κ. Παυλίδης: «πέρυσι τον Ιούλιο ήμασταν απ’ τις ελάχιστες νομαρχίες που είχαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε προτάσεις για το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για την βιομηχανία. Οι προτάσεις που καταθέσαμε τότε ήταν πολύ συγκεκριμένες, ήταν διορθώσεις σε αρκετά σημεία για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί σε βιομηχανίες που υπάρχουν όπως επί παραδείγματι τις ζώνες της παραγωγικότητας, υπήρχε πρόταση για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή του Π. Λάγος και μια σειρά από επισημάνσεις που αναφερόταν σε τελείως ειδικά σημεία. Σε όλα αυτά, παρακολουθώντας από κοντά την υπόθεση, αντιληφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ορισμένες θετικές νέες προβλέψεις».
Στις νέες προβλέψεις όπως μας ανέφερε ο κ. Παυλίδης συμπεριλαμβάνονται: «η δημιουργία νέου τεχνολογικού πάρκου ως πρόβλεψη χωρίς εδαφικό προσδιορισμό, τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στο Νομό Ξάνθης που είναι κάτι που είχε αναφερθεί παλαιότερα ως ιδέα και μάλιστα είχε αναφερθεί και κατά τα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου ιδιωτικής εταιρίας απ’ τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης τον κ. Παπαδόπουλο».
Προέχει η πρόβλεψη
Όπως τόνισε ο Νομάρχης, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η πρόβλεψη για την δημιουργία των πάρκων: «το τεχνολογικό πάρκο αναφέρεται για πρώτη φορά τουλάχιστον απ’ ό,τι ο ίδιος γνωρίζω και πλέον αυτού ζητήσαμε και τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου. Κατ’ αρχήν ζητάμε να υπάρξει μια γενική πρόβλεψη για το βιοτεχνικό πάρκο, να υπάρξει κατ’ αρχήν. Επειδή η δυτική πλευρά του νομού έχει ήδη μια μεγάλη συσσώρευση, η πρώτη προτίμησή μας θα ήταν να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού όμως τα σχέδια αυτά δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια ούτε τοποθεσία, ούτε χώρους. Μένουν σε μια γενική αναφορά κι ευχής έργον είναι να υιοθετηθεί. Εκείνο που έχω ως νεότερη πληροφόρηση είναι ότι το τεχνολογικό πάρκο και το ερευνητικό κέντρο περνάνε ως προτάσεις. Το βιοτεχνικό πάρκο είχε δυσκολίες».
Επόμενο βήμα είναι η πρόταση για τα σημεία όπως ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παυλίδης: «μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία, το πρώτο είναι να προβλεφθεί. Έχουν πολλές λύσεις σε σημεία που εξυπηρετούν και την διασπορά και την ισόρροπη ανάπτυξη στο Νομό.
Μια πρώτη εισήγηση έχει φύγει απ‘ τις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι στα χέρια της επιτροπής. Αυτό θα φανεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να τονισθεί ότι έγιναν δεκτές και αρκετές απ’ τις διορθωτικές παρατηρήσεις μας προς όφελος όλης της χώρας κι όχι μόνο της Ξάνθης».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…