Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Εκπαιδευτικός στόχος: Ίδρυση τουρκικών παιδικών σταθμών

Εκπαιδευτικός στόχος: Ίδρυση τουρκικών παιδικών σταθμών

0

Μια νέα εταιρεία με την Επωνυμία «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ) κάνει την εμφάνισή της στο χώρο της μειονότητας. Πρόκειται για εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, με 44 μετόχους μεταξύ των οποίων ο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο κ. Ντεντέ, ο κ. Ντελή, ενώ πρόεδρός της είναι ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής Ροδόπης της περιόδου 1996 – 2004.
Η εταιρεία όπως επεξηγεί και η επωνυμία της αλλά και ο πρόεδρός της κ. Γκαλήπ Γκαλήπ στο «Ε» έχει εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ στους κόλπους της ενσωματώνει ένα νεοσύστατο (Ιούλιο 2008) Κέντρο Ερευνών της μειονότητας στο οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Καπζά Τζεμήλ. Η εταιρεία έχει έδρα την Ξάνθη (γραφεία στην παλιά οδό Κομοτηνής) διατηρεί υποκατάστημα στην Κομοτηνή, ενώ ακόμη βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης με υπαλληλικό προσωπικό.
Εκπαιδευτικός στόχος: Ίδρυση τουρκικών παιδικών σταθμών
Ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον εκπαιδευτικό χώρο έχει στόχο την ίδρυση παιδικών σταθμών για τα παιδιά της μειονότητας όπου θα διδάσκεται η τουρκική γλώσσα ενώ στον πολιτιστικό χώρο, στόχος είναι η καταγραφή, μέσω στοιχείων και μνημείων της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της μειονότητας από το 1923 και μετά.
Γκαλήπ: «Μας ενοχλεί πολύ που τα παιδιά της μειονότητας δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από την προσχολική τους ζωή την μητρική τους γλώσσα, την τουρκική. Στην Ξάνθη αυτοί οι παιδικοί που λειτουργούσαν από το Σύλλογο Μειονότητας, ο Νομάρχης Ξάνθης τους έκλεισε. Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε διαπολιτισμικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όμως εμάς δεν μας ικανοποιούν. Πολλές φορές επιδιώξαμε ραντεβού μαζί του για να του εκθέσουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας όμως δεν μας δέχτηκε. Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη μας υποσχέθηκε δίγλωσσα νηπιαγωγεία όμως αυτά έμειναν υποσχέσεις».
Επίσης ο κ. Γκαλήπ σημείωσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η ίδρυση ενός Κέντρου για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από το χώρο της μειονότητας.
Κέντρο Ερευνών της Μειονότητας
Το Κέντρο Ερευνών της μειονότητας που προς το παρόν είναι ενσωματωμένο με την εταιρεία ΠΕΚΕΜ με προοπτική αυτονόμησης, όπως μας εξηγεί ο κ. Καπζά Τζεμήλ έχει τρεις στόχους: Α) Τη διερεύνηση και καταγραφή της ιστορίας, της κουλτούρας της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας της μειονότητας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού που απαιτεί συλλογή αρχειακού υλικού έχουν συστρατευθεί δημοσιογράφοι ερευνητές καθώς και πολίτες εθελοντές μετά από σχετική πρόσκληση του Κέντρου που παραδίδουν στο Κέντρο βιβλία περιοδικά και δημοσιεύματα από εφημερίδες όλων των περιόδων, από συλλογές.
Τζεμήλ Καπζά: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Γίνεται συλλογή βιβλίων στα τουρκικά και στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες που αφορούν την μειονότητας. Επίσης θα συλλέξουμε όσες εργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού αφορούν την μειονότητα και αφού μεταφραστούν θα συσταθεί μια ομάδα με ντόπιους και ξένους ερευνητές να αξιολογήσουν το υλικό. Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας θα παρουσιαστούν μέσω συνεδρίων και σεμιναρίων. Έτσι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα αποκτήσει μια πλήρη καταγραφή της ιστορίας της, των μνημείων, της κουλτούρας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς».
Τόσο ο κ. Γκαλήπ όσο και ο κ. Τζεμήλ τόνισαν ότι η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη αλλά έχουν σκοπό ιδιαίτερα για την έρευνα και τη δημιουργία παιδικών σταθμών να απευθυνθούν στο ελληνικό κράτος, στην Τουρκία αλλά και στη Γερμανία.
Γκαλήπ: «Εμείς θα αποδείξουμε ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι…»
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η μειονότητα αντιμετωπίζεται ως ολότητα, ως μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, όπως ορίζεται από τη συνθήκη της Λοζάννης.
Όμως ο κ. Γκαλήπ απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το διαχωρισμό της μειονότητας με βάση την καταγωγή της σε Τουρκογενείς , Πομάκους και Αθίγγανους και αν η έρευνα και οι στόχοι της εταιρείας και του Κέντρου αφορούν μόνο τους τουρκογενείς, τόνισε μετ’ επιτάσεως: «Οι Πομάκοι είναι Τούρκοι! Καθένας όμως έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι είναι Πομάκοι με γεια τους με χαρά τους…Εμείς θα αποδείξουμε ότι είναι Τούρκοι! Τελευταία μάλιστα η ελληνική πολιτεία στηρίζει οικονομικά το Σύλλογο Πομάκων, ενώ την ίδια στιγμή διαλύει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Η συνθήκη της Λοζάννης μιλά για μουσουλμανική μειονότητα. Η ελληνική πολιτεία μ’ αυτές της ενέργειες δεν καταπατά τη συνθήκη της Λοζάννης;»!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…