Απρόθυμοι οι αγρότες για τα τεύτλα

0

Υπό τη σκιά του διεθνούς διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αβέβαιο όμως το μέλλον της έκβασής του, της αναμονής για το θεσμικό πλαίσιο για την βιοαιθανόλη αλλά και της απροθυμίας των αγροτών να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τα τεύτλα, διαμορφώνεται το σκηνικό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Απρόθυμοι οι αγρότες του νομού για τευτλοκαλλιέργεια
Παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς στους τευτλοπαραγωγούς της Περιφέρειας να συνεχίσουν την καλλιέργεια, «καθώς το προϊόν αυτό και μέλλον έχει και προοπτική», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη σύσκεψη φορέων στην Κομοτηνή, μέχρι στιγμής, όπως μας πληροφορεί ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και τευτλοπαραγωγός ο ίδιος – κ. Κ. Γλερίδης, καμιά σύμβαση με την ΕΒΖ δεν έχει υπογραφεί από τους τευλοκαλλιεργητές τους νομού μας παρότι τον Φεβρουάριο αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος. Και αυτό κατά τον κ. Γλερίδης οφείλεται στο γεγονός ότι έχει χαθεί η αξιοπιστία των τευτλοκαλλιεργητών προς την ΕΒΖ η οποία τους είχε υποσχεθεί ένα έξτρα ποσό στήριξης που ανέρχονταν σε 30 ευρώ /ανά στρέμμα το οποίο δεν παρέλαβαν ποτέ. Παράλληλα δε τους αποθαρρύνει το γεγονός ότι υπάρχει ένα θολό τοπίο σ’ ότι αφορά το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης αλλά και γενικότερα μια σύγχυση σ’ ότι αφορά τις τιμές των τεύτλων. Σημειώνεται ότι στα τεύτλα ισχύει η ολική αποσύνδεση και όσοι εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους και δεν καλλιεργήσουν θα πάρουν 200 ευρώ/ στρέμμα αποζημίωση τον Ιούλιο και 100 ευρώ /ανά στρέμμα τον Οκτώβριο.
Επίσης οι τευτλοκαλλιεργητές της Ξάνθης όσοι τελικά καλλιεργήσουν θα παραδώσουν την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας (τα μεταφορικά τα επιβαρύνεται το εργοστάσιο).
Ο κ. Γλερίδης επισημαίνει ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση τόσο από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα καθώς επίσης και από την έλλειψη ενημέρωσης σε σχέση με τις νέες καλλιέργειες και τα προγράμματα που «τρέχουν». Σ’ αυτό, όπως τονίζει θα βοηθούσε η λειτουργία του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ξάνθη που όμως ακόμη δεν έχει συσταθεί.
Πάντως οι καλλιέργειες που είναι πιο επιλέξιμες και αυτό λόγω τις αύξηση της τιμής τους φέτος είναι τα σιτηρά και το καλαμπόκι.
Ουδέν νεώτερον για το διαγωνισμό στην ΕΒΖ
Εν τω μεταξύ «ουδέν νεώτερον» απ’ το μέτωπο του διαγωνισμού στην ΕΒΖ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες βιοαιθανόλης, εντούτοις επί του παρόντος δεν φαίνεται φως στο τούνελ καθώς δεν υπάρχει κανένα νεότερο για το θέμα του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας, οι τελικές δεσμευτικές προτάσεις των υποψηφίων επρόκειτο να υποβληθούν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2007, μετατέθηκαν για τις 16 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, ωστόσο ούτε και τότε υποβλήθηκαν. Έως σήμερα αιωρείται ποια θα είναι η νέα και καταληκτική ημερομηνία ελλείψει του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Οι ίδιοι οι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητήσει παράταση για την υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών, καθώς πολλά ζητήματα, όπως αυτό της τεχνολογικής υποδομής που θα απαιτηθεί για τη μετατροπή των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, δεν έχουν αποσαφηνιστεί επαρκώς.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα ζαχαρουργεία Λάρισας και Ξάνθης δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος εργαζομένων στη μονάδα της Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπης στο «Ε»: «Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο εργοστάσιο και για οκτώ ώρες, που είναι η βάρδια τους, ασχολούνται με την αποψίλωση του εργοστασίου», έκδηλη όμως είναι η ανησυχία τους για την έκβαση του εργασιακού τους μέλλοντος παρότι υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις και δεσμεύσεις από την ΕΒΖ ότι δεν θα υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ας τη δούμε πρώτα και τα λέμε αργότερα…

Μπορεί ο Ξανθιώτ_…