Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ανίχνευση της ταυτότητας με στόχο την τουριστική αξιοποίηση

Ανίχνευση της ταυτότητας με στόχο την τουριστική αξιοποίηση

0

Ημερίδα με θέμα «Ταυτότητα και σχέδια αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Θερμών Νομού Ξάνθης» διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, στις 09:00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Hotel Casino Xanthi.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο επικεφαλής της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, κ. Κ. Τάτσης, ο Δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Ζλάτογκραντ, κ. Miroslav Janchev, ο Αντιδήμαρχος κ. Φωτιάδης, εκ μέρους του απόντος στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Δημάρχου, κ. Στυλιανίδη και ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος μίλησε για «παραμελημένο πλούτο» και για «έλλειψη τεχνογνωσίας για την αξιοποίησή του», ευχαριστώντας παράλληλα για την συμβολή της στα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, την Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Ξάνθης. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, επιδίωξη της Νομαρχίας Ξάνθης είναι η επίτευξη κοινής πρότασης συνεργασίας των τομέα της τουριστικής εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της περιοχής με την βουλγαρική πλευρά η οποία να μπορεί να ενταχθεί σε ευρύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα Ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας. Τόνισε μάλιστα ότι έχει σημασία να υπάρξει ισορροπημένη αξιοποίηση του κοιτάσματος με την βουλγαρική πλευρά, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας του φυσικού αυτού πόρου από υπερεκμετάλλευση. «Κύριος στόχος όμως» υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης «παραμένει η τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και η συνέχιση του προγράμματος αξιοποίησης της περιοχής και της αύξησης του εισοδήματος των κατοίκων της σε συνδυασμό με το ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων με την γειτονική χώρα».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες που αφορούν τις ιαματικές πηγές της περιοχής, την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίησή τους, από τους καθηγητές Δρ. Κυριακή Χαρλαμπίδου, γεωλόγο Δ.Ε.Β. Ξάνθης, Δρ. Ξενοφώντα Σταυρόπουλο, γεωλόγο, κ. Σεραφείμ Σκοβολά, γεωλόγο, Δρ. Μαρία Ιγνατάκη, ιατρό, Δρ. Ζήση Αγγελίδη, υδρογεωλόγο, Δρ. Βασίλειο Διαμαντή, μηχανικό περιβάλλοντος και τον κ. Πέτρο Κονταρίδη, πολιτικό μηχανικό, ενώ για την αποκτηθείσα εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε η βουλγαρική πλευρά από την ολοκληρωμένη χρήση και αξιοποίηση θερμο-μεταλλικών νερών μίλησαν ο Δήμαρχος του Ζλάτογκραντ, κ. Miroslav Janchev και η κα Yuliya Usheva, προϊσταμένη Οικολογίας και Προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, ερευνήθηκαν η σύσταση και οι ιδιότητες των νερών καθώς και οι δυνατότητες ιαματικής και ιατρικής αξιοποίησης του φυσικού αυτού πόρου, προς όφελος των πολιτών αλλά και του ιαματικού τουρισμού, με την χρήση επιστημονικών δεδομένων, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις τύπου SPA και άλλων μορφών. Μελετήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες για ριζική αναβάθμιση του σημερινού συμπλέγματος λουτρικών εγκαταστάσεων και των χώρων φιλοξενίας και διαμονής, η μελλοντική προστασία του φυσικού πόρου καθώς και η τουριστική ανάδειξη της περιοχής σε άρτιο χώρο εναλλακτικού τουρισμού στο Νομό Ξάνθης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τι συμβαίνει με την περιουσία της ΣΕΚΑΠ;

Κινδυνεύει και η …