Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η ΄Μακεδονική Ομάδα Χορού’ στην Ξάνθη στις 29-30 Μαρτίου

Η ΄Μακεδονική Ομάδα Χορού’ στην Ξάνθη στις 29-30 Μαρτίου

0

Η Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 8μ.μ. θα παρουσιάσει τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ» της Ανδρομάχης Καφαντάρη.
Η παράσταση Gala χορού πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Συμμετέχουν 23 χορευτές και χορεύτριες της «Μακεδονικής Ομάδας Χορού» που θα παρουσιάσουν αποσπάσματα έντεχνου χορού, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου καθώς και εκλεκτά αποσπάσματα από το χώρο του Μιούζικαλ, Φλαμένκο και Ελληνικού Χοροδράματος. Μεταξύ των χορηγών της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα ‘ΕΜΠΡΟΣ’.
Η διαδρομή ξεκινάει απ’ το 1992
Η ″ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ″ αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής και σύγχρονης ομάδας χορού ″ΙΡΙΔΑ″, της Μάχης Καφαντάρη. Με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1992 έως το σήμερα, σε συνεργασία με έλληνες και ξένους χορογράφους και χορευτές, δημιουργεί έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, τα οποία και παρουσιάζει: Επιγραμματικά αναφέρονται:
1992: ″ΖΙΖΕΛ″ Α’ Πράξη (Χορογραφία Adolf adam)
Solist: Μ. Καφαντάρη – Vladimir Basanov, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
1993: ″BELALIA ROSA″ (Χορογραφία Ε. Γκασουκα) παρουσιάζεται στα πλαίσια του ″ΔΙΕΘΝΗ ΜΗΝΑ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ″ καθώς και σε πόλεις της Β. Ελλάδος.
1994: ″ΠΑΚΙΤΑ ″ Χορογραφία M. Petipa, Solist: Μ. Καφαντάρη – Vladimir Basanov
1995: Το ″BELALIA ROSA″ παρουσιάζεται τον Ιούλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Βάρνας στη Βουλγαρία.
1995: ″ΖΙΖΕΛ″ Β’ Πράξη, Χορογραφία Adolf Adam, στο Θέατρο Κήπου.
Solist: Μ. Καφαντάρη.
1996-1997: Στα θέατρα της Θεσσαλονίκης ″ΑΝΕΤΟΝ″ και ″ΘΕΑΤΡΑΚΙ″ παρουσιάζονται τα έργα ″ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ″ (Χορογραφία: Μάχη Καφαντάρη) ″STRINGS″ (Χορογραφία: Χουνουζίδου Ευτ.), ″HAPPY HOURS″ (Χοροφραφία: Hays Brucce)
1997: ″ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ″ Χορογραφία M. Petipa, Solist: Μ. Καφαντάρη.
1998: Στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ παρουσιάζονται τα έργα ″ΛΕΥΚΗ ΝΙΟΤΗ- ΛΕΥΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ″ (Χορογραφία: Μ.Μαντάκα) και ″ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΧΑΛΙΑ″ (Χορογραφία: Δ.Τσιαπκίνη)
1999: ″ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ ″. Χορογραφία M. Petipa, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Solist: Μ. Καφαντάρη.
Το 2000 ανανεώνεται με νέους χορευτές και νέο ρεπερτόριο. Στα πλαίσια της ″ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ″ τον Αύγουστο του 2000 παρουσιάζει το έργο ″ΑΦΙΕΡΩΜΑ″. Χορογραφία: Μάχη Καφαντάρη.
Το 2001 στα πλαίσια του ″ΔΙΕΘΝΗ ΜΗΝΑ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ″ παρουσιάζει το έργο ″ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ″. Χορογραφία: Π.Σφήκα, στο Κρατικό Θέατρο Β.Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2002 στα πλαίσια των ″ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ″ του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει με γενικό τίτλο ″ΣΥΝΘΕΣΗ″ έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
2001: ″ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ″ Γ’ Πράξη. Χορογραφία M. Petipa, Μ. Καφαντάρη, Βαβραριώτης Γιώργος στο Μέγαρο Μουσικό Θεσσαλονίκης.
Το 2003 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης απόσπασμα από το κλασικό ρεπερτόριο ″ΣΥΛΦΙΔΑ″. Χορογραφία: Μ. Petipa.
Το 2005 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την 1η πράξη από το κλασικό ρεπερτόριο του ″ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ″. Χορογραφία: Μ. Petipa.
‘Μακεδονική Ομάδα Χορού’
Το 2007 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης απόσπασμα από το κλασικό ρεπερτόριο ″LABAYADERE″ (Χορογραφία: Μ.Petipa). Το καλοκαίρι του 2007 η Μάχη Καφαντάρη ανανεώνει ένα μεγάλο μέρος των χορευτών της, καθώς και τους προσανατολισμούς της ομάδας, θέτοντας νέους στόχους. Μετονομάζει την ομάδα σε ″ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ″ και επιλέγει χορευτές που ο κάθε ένας από αυτούς διαγράφει την δική του καριέρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν είναι το πάθος τους για το χορό και η ανάγκη να εκφραστούν μέσω αυτού. Σκοπός της ομάδας είναι να αγγίξει το πλατύ κοινό, ώστε η τέχνη του χορού να ξανακερδίσει κάτι από την αίγλη που αυτή είχε στο μακρινό παρελθόν του τόπου μας. Σε αυτό συντελεί το ιδιαίτερο στυλ που χαρακτηρίζει τις χορογραφίες, το ευρύ ρεπερτόριο το οποίο απλώνεται σε όλα τα είδη χορού, καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο χορευτικής κλασικής παιδείας, χορογράφων και χορευτών που αποτελούν την ομάδα.
Το έργο που θα παρουσιαστεί στην πόλη της Ξάνθης στις 29 και 30 Μαρτίου θα είναι ρεπερτόριο από το κλασικό έργο ‘’ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ’’, καθώς και χορογραφίες από σύγχρονο, φλαμένκο, μιούζικαλ και νεοκλασικό ρεπερτόριο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…