Αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας η προστασία της Δημόσια υγείας. Και όμως παρότι ο αμίαντος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, καθώς από το …1935 ήδη έχει ανακαλυφθεί η σχέση του με τον καρκίνο του πνεύμονος και άλλες επικίνδυνες θανατηφόρες ασθένειες και ενώ όλα τα είδη του αμιάντου ταξινομήθηκαν ως καρκινογόνα από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών κατά του καρκίνου από το 1975 και ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία που προέβλεπε την απαγόρευση του αμιάντου εκδόθηκε το 1999, η οριστική απαγόρευση του αμιάντου σε ολόκληρη της Ε.Ε. τέθηκε σε ισχύ μόλις την 1η Ιανουαρίου το 2005 ( Οδηγία 1999/77/EC). Εν έτει 2007 υπάρχει ακόμη χρήση αμιάντου και σήμερα στις οικοδομές, στις παλαιότερες σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης, στις πλάκες πολλών φούρνων, στα τακάκια των φρένων πολλών οχημάτων και αλλού.
Σε ποσοστό 10% οι αμιαντοσωλήνες στην ύδρευση της Ξάνθης
Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό αλλά είναι υπαρκτό. Μας το επιβεβαίωσε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΞ κ. Μερκούρης.
Οι σωλήνες ύδρευσης στο δίκτυο της Ξάνθης είναι κατασκευασμένες κατά 60% από πλαστικό, κατά 30% χυτοσιδηρές και ένα 10% είναι αμιαντοσωλήνες. Οι περιοχές που υδρεύονται από αμιαντοσωλήνες – σύμφωνα με τον κ. Μερκούρη – είναι η Λεύκη και μερικά τμήματα της Παλιάς Πόλης. Καθησυχαστικός όμως φάνηκε στο θέμα του κινδύνου της Δημόσιας υγείας: «Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος όταν εισπνέετε. Δεν επηρεάζει το νερό που περνάει από τις σωλήνες γιατί οι ίνες αμιάντου δεν διαλύονται στο νερό». Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται και αυτές που υπάρχουν να αντικατασταθούν σύντομα. Το θέμα όμως είναι ενώ η κοινοτική οδηγία είναι σαφής και απαγορεύει παντελώς τη χρήση αμιάντου και ενώ παρότι δεν εισπνέετε, έρχεται όμως σε επαφή με το νερό, εμείς γιατί θα πρέπει να πίνουμε νερό ακόμη από αμιαντοσωλήνες; Να σημειώσουμε ότι και στην Ν. Κεσσάνη το υπάρχον δίκτυο είναι από αμιαντοσωλήνες και μάλιστα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και όπως μάθαμε από την ανησυχία τους καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.
Ας το κοιτάξουν το θέμα οι αιρετοί μας και ας προβούν σε άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, καθώς και η απλή αμέλεια, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία ισοδυναμεί με εγκληματική πράξη.
Σε πλαίσιο
Τι είναι ο αμίαντος;
Πρόκειται για ένα συνδυασμό ορυκτών με βάση το πυρίτιο και το μαγνήσιο, τα οποία παρουσιάζουν ινώδη δομή. Οι ίνες του αμιάντου αντιστέκονται στη θερμότητα και τις χημικές ουσίες. Επίσης, μπορούν να μεταφερθούν σχεδόν οπουδήποτε μέσω του αέρα και να προκαλέσουν σοβαρές οργανικές βλάβες σε όποιον τις εισπνεύσει.
Ποιες οι επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία ;
Έρευνες που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποδείξει ότι οι ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμες και συχνά θανατηφόρες παθήσεις στους πνεύμονες. Οι ίνες του αμίαντου διαθέτουν την ιδιότητα να επιπλέουν στο νερό και μπορούν να μεταφερθούν σχεδόν οπουδήποτε μέσω του αέρα, προκαλώντας σοβαρές οργανικές βλάβες σε όποιον τις εισπνεύσει. Οι ασθένειες που ενδέχεται να προσβάλλουν τον άνθρωπο (πνευμονοκονίαση, καρκίνος των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα) εκδηλώνονται έπειτα από χρονικό διάστημα 10 έως 40 ετών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου