Αμιαντοσωλήνες, διαρροή που φτάνει στο 45% του συνολικού ύδατος του δήμου, τιμολόγηση πολιτών και εξαίρεση δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ο αναχρονιστικός και δύσκαμπτος τρόπος λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.
Για πολλούς και διάφορους λόγους, βρέθηκε στο προσκήνιο η ΔΕΥΑΞ και το ενδιαφέρον πρέπει να εστιαστεί στα σοβαρά και μεγάλα ελλείμματα και προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση και τον σχεδιασμό δράσης αλλά και την ανάδειξη των χρονιζόντων θεμάτων γύρω απ’ το πολύτιμο αγαθό όλων, το νερό.
Η ποιότητα του νερού που βάζουμε στο ποτήρι μας και δίνουμε στα παιδιά μας να πιουν, είναι απ’ τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Η διαχείρισή του και ο σχεδιασμός δράσης της υπεύθυνης εταιρίας για την αντιμετώπιση της επερχόμενης λειψυδρίας καθώς και τα ελλείμματα στις ποσότητες νερού που διακινούνται και στον τρόπο που τιμολογούνται, είναι απ’ τα κύρια θέματα ενδιαφέροντος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
Το ενδιαφέρον που όλοι δείχνουν για τα θέματα που αφορούν την εταιρία αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Πούλιος αφού έχει προηγηθεί πολλή συζήτηση και στις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η συζήτηση έβγαλε πολλά ζητήματα στην επιφάνεια κατόπιν ερωτήσεων που τέθηκαν απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις από πλευράς της διοίκησης δεν ικανοποίησαν στον επιθυμητό βαθμό τους ερωτούντες αλλά και τους ενδιαφερόμενους.
Χ. Πούλιος: «οι ευθύνες βαραίνουν της ίδια παράταξη που διοικούσε το δήμο και πριν τις εκλογές»
Ζητήσαμε απ’ τον κ. Πούλιο να μας ενημερώσει για τα γεγονότα και μας ανέφερε τα εξής: «δώσαμε στη δημοσιότητα μια σειρά ερωτήσεων και παρατηρήσεων που προέκυψαν απ’ τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου απ’ τις οποίες φαίνεται η αγωνία μας για την διαχείριση των ζητημάτων του νερού που όπως όλα δείχνουν παρουσιάζει πολλά και σημαντικά κενά. Θεωρούμε κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός της απόφασης πραγματοποιήσεων γεωτρήσεων στη Γαλάνη Ξάνθης για το νέο δίκτυο αλλά θέλουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο τιμολόγησης των πολιτών. Η ύπαρξη αμιαντοσωλήνων που δεν έχουν αντικατασταθεί αποτελεί σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και πρέπει πάραυτα να αντικατασταθούν. Οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΞ ευθύνονται για την καθυστέρηση αφού χρειάζονται 5 με 6 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αντικατάστασης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ροοστάτες αποδεικνύει την αδιαφορία των διοικήσεων και τον αναχρονιστικό και δύσκαμπτο τρόπο που λειτουργεί η εταιρία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απώλεια των υδάτων φτάνει στο εξωφρενικό ποσοστό του 45% επί του συνολικού όγκου και ρωτάμε εμείς, αυτό το νερό το χρεώνονται οι πολίτες; Για το θέμα της εξαίρεσης δημοσίων υπηρεσιών απ’ τις υποχρεώσεις τους στην εταιρία, η διοίκηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση των θέσεών της αφού και μέλη της που συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαίωσαν στη συνεδρίαση ότι κακώς εξαιρέθηκαν. Τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης γιατί μιλάμε για ένα πολύτιμο αγαθό για τους δημότες και τις ευθύνες που φέρουν οι διοικούντες στη διαχείρισή του. Απαντήσεις του τύπου ‘έτσι τα βρήκαμε, τι να κάνω;Που λάβαμε απ’ τον σημερινό Πρόεδρο κ. Τσέπελη, δεν είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην ενδεχόμενη προσπάθεια διαχωρισμού των θέσεων και ευθυνών. Η ίδια παράταξη είναι που διοικεί το δήμο, απλώς τα πρόσωπα αλλάζουν, οι ευθύνες βαραίνουν τους ίδιους».
Ο κ. Σ. Μελισσόπουλος , δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ μας ανέφερε: «η επιχείρηση θέλει νοικοκύρεμα, δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε τον ισολογισμό με χίλια ζόρια. Ως μέλη του Δ.Σ. πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για να συμμετέχουμε στις διαδικασίες. Υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες τις οποίες επιβάλλεται να γνωρίζουμε όπως και τις δαπάνες για το μισθολόγιο των στελεχών».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Τσέπελη να μας ενημερώσει για τα παραπάνω θέματα και μας ανέφερε: «για το θέμα των διαρροών είμαστε στο στάδιο πραγματοποίησης μελέτης για να διαπιστώσουμε πού ακριβώς οφείλονται. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Γαλάνης, περιμένουμε τη χρηματοδότηση απ’ την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης και υπολογίζουμε ότι ο χρόνος υλοποίησης είναι η διετία. Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι ο βιολογικός καθαρισμός που επιβάλλεται να λειτουργήσει καθώς και η πρόληψη για τη λειψυδρία που είναι σίγουρα ότι θα αντιμετωπίσουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή των Κιμμερίων» ενώ μας επιβεβαίωσε και την ύπαρξη κλιμακωτών χρεώσεων στους καταναλωτές και επιφυλάχθηκε για την παράθεση στοιχείων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ