Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Το σταυροδρόμι που βρίσκεται η ΣΕΚΕ

Το σταυροδρόμι που βρίσκεται η ΣΕΚΕ

0

Ο έντονος προβληματισμός όσων ασχολούνται με τον καπνό, δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις στον Διευθυντή του εργοστασίου της ΣΕΚΕ στην Ξάνθη που όμως δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον ενώ καλεί τους παραγωγούς να διαφυλάξουν το δώρο της Θρακικής γης για το καλό όλων.

Πολύς ο λόγος κι άλλος τόσος ο προβληματισμός που πηγάζει απ’ την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορά σε ένα προϊόν που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική, την πολιτιστική και κυρίως την οικονομική ιστορία της Ξάνθης. Κατεξοχήν καπνοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδος, έχει συνδέσει το όνομά της με τα καλύτερα καπνά της χώρας, επί αιώνες.

Στην εποχή που το προϊόν βάλλεται από παντού και το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο οδηγεί στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του αντικειμένου των καπνοπαραγωγών, προσπάθεια για το μέλλον καταβάλλουν οι εταιρίες επεξεργασίας καπνού για την καλύτερη διασφάλιση λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.

Μια απ’ τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανά την Ελλάδα συνεταιριστική εταιρία, η υγιής ΣΕΚΕ, που απ’ τα «έδρανά» της έχει αποφοιτήσει ο σημερινός Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Διευθυντής του εργοστασίου της Ξάνθης, Ανέστης Καραπαπάζογλου.

Ο Διευθυντής της ΣΕΚΕ

Η συνάντησή μας με τον κ. Καραπαπάζογλου έγινε στο φωτεινό και ευρύχωρο γραφείο του στον δεύτερο όροφο του εργοστασίου της Ξάνθης που όπως διαπιστώσαμε είναι ανοιχτό για συμβουλές, νουθεσίες και λύση προβλημάτων των εργαζομένων, όλη την ημέρα. Επαφές, τηλεφωνήματα, αποφάσεις, εντολές, όλα γίνονται υπό το βλέμμα του αείμνηστου Α. Μπαλτατζή που παρακολουθεί από τη φωτογραφία που υπάρχει πάνω απ’ τη θέση του Διευθυντή.

Ζητήσαμε απ’ τον κ. Καραπαπάζογλου να μας ενημερώσει για τη λειτουργία της ΣΕΚΕ στην παρούσα συγκυρία αλλά να μας μεταφέρει και τον σχεδιασμό που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Σίγουρος, αισιόδοξος και με την αγάπη για το αντικείμενό του, ο Α. Καραπαπάζογλου μας απάντησε αβίαστα σε όλες τις ερωτήσεις.

Ο καπνός και οι καπνοπαραγωγές περιοχές

Ποια είναι η κατάσταση της ΣΕΚΕ σήμερα; «η ΣΕΚΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι όσον αφορά την ολική αποσύνδεση. Τα καπνά ήταν γύρω στα 110 εκατομμύρια κιλά στην Ελλάδα και σήμερα έχουμε φτάσει να καλλιεργούνται μόνο ανατολικά, οι ποικιλίες ‘Κατερίνη’ και ‘μπασμάς’ που δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια. Αν δε γίνει κάποια προσπάθεια απ’ όλους όσους εμπλέκονται στο σύστημα, καπνεμπόρους, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καπνοπαραγωγοί κτλ πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα στο μέλλον. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αυτό το διαχρονικό φυτό που λέγεται ‘ελληνικός μπασμάς’ ή καπνός, έχει αντέξει τόσους πολλούς πολέμους τα 400 χρόνια τώρα που καλλιεργείται στη χώρα μας και είναι ένα προϊόν που είναι απαραίτητο για να γίνουν όλα τα ‘American blend’ τσιγάρα που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι το αλατοπίπερο του καλού τσιγάρου. Πρόκειται για τα καπνά που καλλιεργούνται στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή αλλά και στις Σέρρες, στην Καβάλα, στη Δράμα που όμως ασχολούνται λιγότεροι παραγωγοί. Τα καπνά αυτά θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και σε περιορισμένο αριθμό και στις Σέρρες. Ο μεγαλύτερος όγκος καπνών ‘μπασμά’ θα καλλιεργείται στους τρεις αυτούς νομούς και η ‘Κατερίνη’ στην περιοχή της Κατερίνης και ίσως σε κάποιες άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας σε αντικατάσταση του ‘μπασμά’ που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» της ΣΕΚΕ και πόσο επηρεάζει τη λειτουργία της με τις όποιες απαιτήσεις της; «το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγγελιών μας προέρχεται από την εταιρία παραγωγής τσιγάρων ‘Phillip Morris’ τουλάχιστον και για το 2007.

Ο καπνός έχει γίνει όπως τα τρόφιμα, χρειάζεται πιστοποίηση και ολοκληρωμένη διαχείριση οπότε αν υπάρχει ένα ελαφρυντικό για την παραγωγή του 2006 επειδή είχαν σπαρεί τα καπνά και θα γίνει το ίδιο και για την παραγωγή του 2007 ελπίζω, παρά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που μπορεί να επιβαρύνουν τα καπνά, λόγω του ότι προέκυψε η νέα νομοθεσία αφού είχαν ολοκληρώσει οι παραγωγοί την καπνοφυτεία και τη συλλογή του καπνού. Το 2007 όμως, υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση απ’ τις εταιρίες.

Με τα σύγχρονα μηχανήματα που εγκαταστήσαμε εδώ και λίγα χρόνια, ο χρόνος τσιγαροποίησης απ’ τη μεταποίηση έχει ελαττωθεί απ’ τα τρία χρόνια που ήταν παλαιότερα και δε μένουν στις αποθήκες για να αποβληθούν τα φυτοφάρμακα. Σ’ αυτό παίζουν πρωταρχικό ρόλο οι παραγωγοί γιατί πλέον τα όποια λάθη γίνονται αποκαλύπτονται στα χημικά εργαστήρια των εταιριών που τα επεξεργάζονται.

Μέχρι και το 2008 υπάρχουν παραγγελίες και φυσικά αυτό είναι καλό για όλους μας γιατί θα δουλέψει κόσμος στο εργοστάσιο κι εμείς θα επεξεργαστούμε τα καπνά που μας χρειάζονται. Ήδη μοιράζονται φυλλάδια στους παραγωγούς για το τι πρέπει να κάνουν κάθε μέρα. Κι εμείς ελεγχόμαστε απ’ τις εταιρίες που προμηθεύουμε για όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας των καπνών και θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να τηρήσει τους κανόνες με θρησκευτική ευλάβεια αν θέλει να απορροφηθεί η παραγωγή του. Τα συγκυριακά προβλήματα που αφορούν στα καιρικά φαινόμενα, είναι θέματα που ξεπερνιούνται αφού η πολυεθνική εταιρία κατανοεί την κατάσταση και δεν αφήνει τον παραγωγό στην τύχη του όπως το 2002 που μοιραστήκαμε τη ζημιά απ’ την πολύ κακή χρονιά, τη χειρότερη των τελευταίων 50 χρόνων, λόγω καιρού, που είχαν οι παραγωγοί. Οι μεγάλες και σοβαρές εταιρίες κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια σε βάθος δεκαετίας κι επενδύουν στο μέλλον αφού κι αυτές εξαρτώνται απ΄τη συνήθεια του καταναλωτή που δεν θέλει διακυμάνσεις στην ποιότητα και τη γεύση του τσιγάρου.».

Σε τι ποσοστό από τα καπνά της Ξάνθης απορροφά η ΣΕΚΕ σήμερα; «απ’ το 1,5 εκατομμύρια κιλά που έβγαλε η Ξάνθη φέτος, η ΣΕΚΕ απορρόφησε γύρω στους 700 τόνους, δηλαδή το 50%. Το υπόλοιπο 50% απορροφήθηκε απ’ τις άλλες 5 καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και νομίζω πως κάπως έτσι θα είναι και την επόμενη χρονιά. Βέβαια αυτό θέλει αγώνα και να έχουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών που προσπαθούμε σαν εταιρία να είμαστε κοντά τους, κοντά στους αγρότες, να κρατάμε τις τιμές σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην κερδοσκοπούμε εις βάρος των παραγωγών αλλά και να μην επιβαρύνεται η εταιρία. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε τους κατοίκους να ασχ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…