Στόχος οι ξένες αγορές

0

Σε εντεταλμένη διττή …αποστολή αποσκοπούσε η παρουσία του προέδρου κ. Νέγρη και του Διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε γι’ αυτό το σκοπό με τη συνέργια του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Αφ’ ενός να παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα δράσης του Οργανισμού για το 2007 που στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και αφ’ ετέρου να ενεργοποιήσει τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις μέσα από την τριμερή συνεργασία ΟΠΕ – Επιμελητήριο  – Μ.Μ.Ε. και το πρόγραμμα «Επιμελούμαι» να αυξήσουν την παρουσία των προϊόντων τους σε ξένες αγορές.

Με στόχο τις ξένες αγορές…

Όλη αυτή η… εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα, γίνεται στην κατάλληλη στιγμή όπως επεσήμανε ο κ. Δρόσος, καθώς το πρόγραμμα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών που εφαρμόζεται την τελευταία διετία αποδίδει καρπούς – σύμφωνα με το υπουργό Οικονομία κ. Αλογοσκούφη οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 33% – ενώ η συγκυρία της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας διευρύνει τις δυνατότητες αύξησης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή: «Είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί η χώρα έχει μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της τάξης του 33%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις επιχειρήσεις του νομού και της περιφέρειας καθώς  όταν αυξάνονται οι εξαγωγές μιας χώρας αυξάνεται η απασχόληση στις επιχειρήσεις της περιοχής και δημιουργούνται  νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Δρόσος που ανέλαβε το ενημερωτικό σκέλος …όμως σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα από επιχειρηματίες!

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αύξηση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό που περιλαμβάνει 204 δράσεις . Αναφορικά δε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε το πρόγραμμα «Επιμελούμαι», που έχει στόχο να ενισχύσει την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, roadshows με τη μικρότερη δυνατή συνεισφορά τους (έκπτωση 10%).

Ένταξη της Βουλγαρίας  – Ρουμανίας και δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Είχαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρουσίασης των προϊόντων σ’ αυτές τις αγορές. Τώρα με την ένταξή τους στην Ε.Ε. είναι πολύ πιο εύκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα γι’ αυτές που είχαν εκεί παρουσία καθώς πρόκειται πλέον για ευρωπαϊκή αγορά και όχι για αγορά τρίτης χώρας που είχε αρκετές δυσκολίες. Ισχύουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι, δεν υπάρχουν δασμοί και μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο εύκολα να αυξήσουν την παρουσία τους σ’ αυτές τις αγορές», τόνισε ο κ. Δρόσος.

Σημειώνεται ότι στο νομό μας υπάρχουν περίπου 70 εξαγωγικές επιχειρήσεις που πολλές απ’ αυτές έχουν μια δυναμική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού και η στόχευση είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση αυτών αλλά και η στροφή και άλλων μεγάλων ή μικρομεσαίων στο «άνοιγμα» σε νέες αγορές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…