Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Στο …σκαμνί πολιτικοί και δημοσιογράφοι!

Στο …σκαμνί πολιτικοί και δημοσιογράφοι!

0

Στο …σκαμνί έθεσε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος κατά τη διάλεξή του στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου το απόγευμα, μπρος σ’ ένα σεβαστό ακροατήριο που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, παρότι απουσίαζαν πολλοί από τους εκπροσώπους της τοπικής δικαστικής εξουσίας. Η διάλεξή του με θέμα: «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα», ήταν ένα συνεχές «κατηγορώ» στους ασκούντες την εκτελεστική εξουσία – πολιτικούς – και στους εκπροσώπους της τέταρτης εξουσίας των ΜΜΕ – δημοσιογράφους – δύο εξουσίες που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και τόσο ότι οι μεν, όσο και οι δε μπλέκονται στα πόδια της δικαιοσύνης παραβιάζοντας την συνταγματική αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ο κ. Κόκκινος αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του με κεντρικό άξονα «ότι καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη λειτουργούσα άρτια» καθώς και την αρχή της διατήρησης των εξουσιών: «καμιά δεν πρέπει να υπεισέρχεται στο χώρο της άλλης» εξέθεσε τα σημεία που παρατηρείται αυτή η παρέκκλιση την οποία κατέδειξε ως απόρροια όλης της στρέβλωσης στη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα: «Έχουμε το αρτιότερο σύστημα, μοναδικό στον κόσμο και το χαλάμε στην πράξη», τόνισε με έμφαση και κατέδειξε πώς!

Πως λειτουργούν οι τρεις εξουσίες

«Γενικώς οι τρεις εξουσίες (νομοθετική – εκτελεστική – δικαστική είναι αλληλοεξαρτώμενες. Ναι μεν η νομοθετική εξουσία είναι υπερτέρα όλων γιατί αυτή διαγράφει τα όρια της δικαιοδοσίας κάθε άλλης εξουσίας όμως στην ουσία ανωτέρα είναι η εκτελεστική διότι το νομοθετικό έργο σχεδιάζεται και επιβάλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και η δικαστική πολλές φορές εμπλέκεται στα έργα των άλλων εξουσιών με την έρευνα της συνταγματικότητας των νόμων έχουν επίσης τη δυνατότητα τα δικαστήρια να κάνουν διασταλτική ερμηνεία του νόμου να επιτείνουν το γράμμα του και σε άλλες υποθέσεις που έχει λάβει υπ’ όψιν του ο νομοθέτης στην ουσία ένα έργο νομοθετικό . Η δικαστική λειτουργία παρεμβαίνει και όταν διαπράττονται αδικήματα. Και όταν πρόκειται να δικαστούν μέλη της εκτελεστικής εξουσίας εισάγονται στο ειδικό δικαστήριο που απαρτίζεται από δικαστές».

Η εξουσία των ΜΜΕ

«Πέραν αυτών των εξουσιών η τέταρτη λανθάνουσα εξουσία των ΜΜΕ η οποία προσπαθεί και πολλές φορές επιτυγχάνει να επηρεάζει τις αποφάσεις των άλλων εξουσιών και της νομοθετικής και της εκτελεστικής κα της δικαστικής. Είναι απορίας άξιον γιατί η πολιτική εξουσία διαθέτει αυτή την ανοχή στην τετάρτη εξουσία;», αναρωτήθηκε ο κ. Κόκκινος, καταλήγοντας με την διαπίστωση: « Την εκτρέφουν, την ανέχονται ενώ έχουν κάθε δυνατότητα να επιβληθούν και να επιβάλλουν την νομοθεσία. Η νομοθεσία μας είναι τέλεια, αν εφαρμοστεί δεν θα υπάρχουν αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια ούτε οι εκπομπές που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Οι πολιτικοί επιτρέπουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση πιθανώς γιατί έχουν την αυταπάτη να πιστεύουν ότι θα έχουν την εύνοια τους και το χρησιμοποιούν σαν μέσο να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους αλλά διαψεύδονται πολλές φορές».

Ο ομφάλιος λώρος της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης στην δικαστική ανεξαρτησία σημειώνοντας ότι

η Ελλάδα έχει το αρτιότερο σύστημα διασφάλισης της δικαστικής ανεξαρτησίας Οι δικαστές κατά το σύνταγμα απολαύουν προσωπικής και λειτουργικής εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να ακούν μόνο τη φωνή της συνείδησής τους. Για την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων μοναδικό στον κόσμο. Οι δικαστές εισάγονται κατόπιν εξετάσεων γραπτώς και προφορικές δημόσιες. Μέλη των εξεταστικών επιτροπών είναι ανώτατοι δικαστές και επιλέγονται δια κληρώσεως και καθηγητές πανεπιστημίου.

Παράλληλα αναφερόμενος στο ομφάλιο λώρο της πολιτικής εξουσίας με την δικαστική καθώς το προεδρείο του Αρείου Πάγου ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι αυτό προέχουσα αρχή στη δημοκρατία είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εξουσίες πρέπει να προέρχονται από το λαό άρα και η δικαστική πρέπει να προέρχεται από το λαό και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της βουλής. Όλα τα άλλα είναι αντισυνταγματικά.

«Αν υπάρχουν τρωτά σημεία στη λειτουργία της δικαιοσύνης, υπάρχουν λόγω του λαϊκισμού των πολιτικών!»

Τάχτηκε κατά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων τονίζοντας ότι όπου αυτό έχει εφαρμοστεί αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένο και όλα αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση θα είχαν αποφθεχθεί αν υπήρχε το παλιό σύστημα δηλ,. αν υπήρχαν προϊστάμενοι διορισμένοι από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο: « Πού ακούστηκε οι ελεγχόμενοι να εκλέγουν τον ελέγχοντα; Ο συνδικαλισμός και η προπαγάνδα έχουν επιβάλλει αυτό το σύστημα για λόγους λαϊκισμού.

Αυτό το σύστημα της εκλογής είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τη φύση του λειτουργήματος Πώς λοιπόν λένε ότι οι δικαστές να ψηφίσουν τον προϊστάμενο τους. Αν υπάρχουν τρωτά σημεία στη λειτουργία της δικαιοσύνης υπάρχουν λόγω του λαϊκισμού των πολιτικών!»

Ως τρωτό σημείο επίσης κατήγγειλε τη βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, την αρνησιδικία, στηλιτεύοντας ως υπεύθυνη την πολιτική εξουσία που για λόγους λαϊκισμού ψηφίζει διατάξεις που επιτρέπουν την αρνησιδικία, ακυρώνει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κάνοντας λόγο για ύβρη κατά των δικαστών και παράλληλα οι σημερινοί πολιτικοί αντίθετα απ’ όσα λένε κανείς δεν θέλει να υποβληθεί στο έλεγχο της δικαιοσύνης είτε για υποθέσεις άσχετες με την ιδιότητά τους, είτε για σχετικές: και σ’ όλα αυτά υπάρχει μια συντεχνιακή αλληλεγγύη που καλύπτονται πίσω από την ασυλία « όταν είναι αντιπολίτευση τότε η δικαιοσύνη είναι φρούριο της δημοκρατίας όταν είναι κυβέρνηση τότε μιλάνε για κράτος δικαστών.

«Ζούμε στην χώρα της Αμυγδαλέας…»

Και ως κατακλείδα: «Το έργο των δικαστών πολλές φορές εξουδετερώνεται από αυτή την πολιτεία όταν ψηφίζει νόμους και ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις Ποια η διάκριση των εξουσιών όταν σε καταδίκη εις βάρος δημοσιογράφου όλα τα κόμματα ψηφίζουν νόμο που ακυρώνουν την απόφαση και τον απαλλάσσουν από κάθε ποινή. Λέγεται αυτό κράτος δικαίου; Οι ίδιοι οι πολιτικοί υποτάσσονται στα ΜΜΕ και ισχύει αυτό που είπε ο Λένιν για τους κεφ&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολύτιμη δωρεά στο Δήμο Βιστονίδας

Μια ανάγκη της νεοσύστατης Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Βιστονίδας ήρθε να καλύψει η δωρ…