Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Σχέδιο ανάπτυξης και σχολικά κτίρια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Σχέδιο ανάπτυξης και σχολικά κτίρια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

0

Αίθουσες προκάτ στο 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης και νηπιαγωγείο στο Προσήλιο καθώς και έγκριση του Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης περιοχής Νέστου- Ροδόπης αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης.

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007, στις 19.30΄, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Κατάρτιση προγράμματος Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έτους 2007

2. Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης «Βιώσιμη Ανάπτυξη Περιοχής Νέστου- Ροδόπης»

Κατάρτιση προγράμματος ΟΣΚ έτους 2007

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού κ. Δ. Πολυμένης ο οποίος εισηγήθηκε τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων έργων στα σχολικά κτίρια και την ένταξη τριών νέων έργων που αφορούν την αποπεράτωση 1ου Μ/Κ Δημοτικού σχολείου Ξάνθης, την κατασκευή βάσεων για τοποθέτηση αιθουσών προκάτ στο 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης και ανακατασκευή κατοικίας δασκάλου Προσηλίου για χρήση νηπιαγωγείου.

Όπως ανέφερε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης: «έχουμε σημαντικό έργο σε μεγάλο και σοβαρό επίπεδο όσον αφορά τις σχολικές αίθουσες στο νομό μας. Έχουν παραδοθεί συνολικά 150 αίθουσες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνολικού κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Παίρνοντας το λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Φ. Καραλίδης τόνισε: «όσον αφορά το θέμα των σχολικών αιθουσών, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να ερωτώνται οι Διευθυντές των σχολείων για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν καθώς επίσης και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό».

Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα και το σύνολο της χρηματοδότησης ΟΣΚ για το 2007 ανέρχεται στο ποσό των 1.900.000 ευρώ περίπου (λευκό ψήφισε ο Δ.Φωτιάδης).

Σχέδιο ανάπτυξης περιοχής Νέστου-Ροδόπης

Εισηγητές του θέματος ήταν ο Νομάρχης Ξάνθης και ο κ. Πολυμένης. Πρόκειται για μια πρόταση της Νομαρχίας Ξάνθης που ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στα πλαίσια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) για υποβολή Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης, υπέβαλε στο νομαρχιακό συμβούλιο την αντίστοιχη πρόταση με τίτλο: «Βιώσιμη Ανάπτυξη Περιοχής Νέστου-Ροδόπης» (ΒΙ.ΑΝ-ΝΕ.ΡΟ) της οποίας η υλοποίηση θα γίνει μέσω συνολικών Επιχορηγήσεων (global grants) από φορείς διαχείρισης.

Η πρόταση προέκυψε από την επεξεργασία μιας ιδέας του κ. Παυλίδη για καινότόμο παρέμβαση στην περιοχή που ορίζεται από το Δέλτα του ποταμού Νέστου, την παρανέστια περιοχή έως τους Τοξότες, τα Στενά του Νέστου, την περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης, την ευρύτερη περιοχή Λειβαδίτη και τμήμα του Δημοτικού Διαμερίσματος Ωραίου. Η περιοχή αυτή ανήκει διοικητικά στους Δήμους Τοπείρου και Σταυρούπολης και εν μέρει στο Δήμο Μϋκης.

Τελικός στόχος του σχεδίου, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Πολυμένης, είναι η συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή που λόγω της γεωγραφίας της υπέστη βαρύ πλήγμα από τα μεταναστευτικά ρεύματα των προηγούμενων δεκαετιών καθώς και τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για εγκατάσταση και εργασία. Ο στόχος επιδιώκεται με ήπια τουριστική ανάπτυξη διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των περιοχών με δύο άξονες, τη δημιουργία δυναμικών υποδομών, ομαλά ενταγμένων στο αντίστοιχο περιβάλλον με την αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων (φωνή της Αμερικής, κτιρίων σταθμών ΟΣΕ), παραδοσιακών μύλων, παραδοσιακών γεφυριών, αναβίωση οικισμών και συμπληρωματικών τουριστικών υποδομών. Δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση των υποδομών που υλοποιήθηκαν από δημόσιους φορείς και ιδιώτες την προγραμματική περίοδο (δρόμοι, καταλύματα, εστιατόρια, χώροι αναψυχής) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του χρόνου των επισκεπτών. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών αλλά και τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων.

Οι δράσεις που προτείνονται είναι:

δημιουργία υποδομών για πεζοπορία και αναψυχή στο Δέλτα του Νέστου και χρήση των εγκαταστάσεων της τέως «Φωνής της Αμερικής» για κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Στο χώρο των»Στενών του Νέστου» ανακατασκευή και επέκταση του υπάρχοντος μονοπατιού, εξασφάλιση της φύλαξης, της ελεγχόμενης εισόδου-εξόδου επισκεπτών και της ορθολογικής διαχείρισης των ποτάμιων δραστηριοτήτων, αλλαγή χρήσης εγκαταστάσεων σιδηροδρομικών σταθμών Λιβερών και Νεοχωρίου. Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προτείνεται η δημιουργία Πανεπιστημίου δάσους για την προστασία και μελέτη της βιοποικιλότητας , την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη διά βίου εκπαίδευση των δασολόγων στη ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη καθώς και η βελτίωση της ήδη υπάρχουσας υποδομής του δασικού χωριού καθώς και η κατασκευή κέντρου φυσικής διαβίωσης, αθλητιατρικών υποδομών και φυσικής αποκατάστασης στο Λειβαδίτη.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 46 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 8,4 εκατομμύρια ευρώ ανήκουν σε ιδιωτική συμμετοχή.

Στο σχέδιο προτείνεται να συμμετέχουν: η Νομαρχία Ξάνθης, η Κτηματική εταιρία Δημοσίου, ο ΟΣΕ, ο Δήμος Τοπείρου, ο Δήμος Σταυρούπολης, η Νομαρχιακή Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Ξάνθης και η Οικοτοπία (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία). Πρόκειται για μια πρόταση που στόχο έχει την ανάπτυξη με κέντρο το περιβάλλον.

Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…