Ο Δήμος… σηκώνει τα χέρια

0

Κλειδαμπαρωμένα είναι τα σχολεία αφού έτσι ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών. Παράλληλα όμως ορίζει και σχολικούς φύλακες, οι οποίοι θα επιλαμβάνονται την είσοδο  – έξοδο των γονιών που επισκέπτονται τα σχολεία, προκειμένου να ενημερωθούν για την επίδοση των παιδιών τους. Αλλά αυτό, όπως διαπιστώσαμε, για το σχολικό συγκρότημα 2ου , 3ου και 7ου Γυμνασίου Ξάνθης …αποτελεί πολυτέλεια, αφού και για τα τρία σχολεία που συστεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Βελισσαρίου, υπάρχει ένας μόνο  σχολικός φύλακας, ο οποίος έχει και τη γενική επίβλεψη του κτιρίου, ενώ προβλέπονται τρεις,  γεγονός που δημιουργεί τις εύλογες διαμαρτυρίες των καθηγητών και των γονέων.

Και έτσι δημιουργείται το εξής πρόβλημα:  Οι μεν γονείς να βρίσκουν την πόρτα του σχολείου κλειδαμπαρωμένη αν τύχει  ο φύλακας να είναι αλλού απασχολημένος, οι δε καθηγητές ν’ ανησυχούν για την επάρκεια φύλαξης του χώρου και να απευθύνουν έγγραφα επί εγγράφων στη Δευτεροβάθμια, στο Δήμο, στην Περιφέρεια.

Το «Ε» ερεύνησε το θέμα και «ανακάλυψε» πού βρίσκεται η στρέβλωση. Τη διατύπωσε με σαφήνεια ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και αποτελεί μια γενικότερη πηγή δεινών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήτοι: Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς όμως την αντιστοίχηση σε κονδύλια οπότε βρίσκονται  σε δεινή θέση οι δήμοι καθώς με τη δεδομένη τους στενότητα δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν σ’ αυτές ή κατά την παροιμία: «Όλοι… στον Άγιο Παντελεήμονα»!

Συγκεκριμένα όσον αφορά το θέμα ο Στυλιανίδης μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης ήταν από τους λίγους δήμους που πριν 5 χρόνια είχε ενταχθεί σ’ ένα πιλοτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο προσελήφθησαν 25 σχολικοί φύλακες για όλα τα σχολεία του Δήμου. Οι φύλακες προσελήφθησαν μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπέγραφαν  με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης  (Ε.Ε.Τ.Α.). Οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με κονδύλι του υπουργείου μέσω της Ε.Ε.ΤΑ από το Δήμο.

Με το Νόμο Παυλόπουλου έγιναν αορίστου χρόνου 21 από τους 25, καθώς οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν ηλικιακά όρια και το υπουργείο τους «παρέδωσε» μισθολογικά στους Δήμους. Έτσι βρίσκεται σε μια δικαστική «διαμάχη» το υπουργείο με τους δήμους μέσω ΚΕΔΚΕ καθώς οι δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν τη μισθοδοσία των σχολικών φυλάκων οι οποίοι μάλιστα έχουν κάνει προσφυγές διεκδικώντας μισθούς και ασφάλιστρα από τους Δήμους που εκκρεμούν από τις προηγούμενες συμβάσεις τους. Ο κ. Δήμαρχος αποδέχεται ότι 21 φύλακες δεν επαρκούν παράλληλα όμως σημειώνει ότι η κατάσταση στην Ξάνθη είναι καλύτερη από άλλους νομούς. Εκεί όμως που βρίσκεται η ουσία του προβλήματος είναι στο γεγονός ότι δεν μπορούν οι δήμοι που έχουν κονδύλι για συντήρηση σχολείων λιγότερο από 300.000 ευρώ και για λειτουργικά έξοδα 1.400.000 ευρώ να αναλάβουν και το βάρος της μισθοδοσίας των σχολικών φυλάκων που απαιτούνται ή των καθαριστριών που επίσης υπάρχει βούληση να μεταφερθεί στους δήμους, παρότι συναντά απ’ αυτούς μεγάλη αντίδραση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…