Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Νομαρχιακό Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του Καπνού

Νομαρχιακό Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του Καπνού

0

Δυο θέματα μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η έγκριση για υποβολή πρόταση της Νομαρχίας Ξάνθης στο υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για Πρότυπο Σχέδιο (ΠΚΣΑ) «Δράσεις διάσωσης καπνού (Μπασμά Ξάνθης παραδοσιακά καλλιεργούμενου και προστασία του περιβάλλοντος και η έγκριση για συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα του Π.Κ.Σ.Α. «ΑΣΠΙΔΑ: Η καινοτομία στην υπηρεσία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού» με συντονιστή εταίρο την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό καινοτόμο σχέδιο που είναι προϊόν προβληματισμού για το μέλλον του καπνού στην ορεινή περιοχή Ξάνθης, καθώς και μια διέξοδος προκειμένου να διατηρηθεί  η καπνοκαλλιέργεια που συρρικνώνεται μετά την ολική αποσύνδεση», τόνισε ο νομάρχης Ξάνθης παρουσιάζοντας το Σχέδιο δράσης που βασίστηκε σε δική του ιδέα και καταρτίστηκε από τον κ. Πολυμένη και τον κ. Στεργιανόπουλο, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχίας Ξάνθης. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο ήλθε εσπευσμένα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς μέχρι σήμερα πρέπει να έχει αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομίας ενώ στην αντιπολίτευση κατατέθηκε το πρωί της ημέρας της συνεδρίασης γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της.

Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του Καπνού

Η κεντρική στόχευση που αποτελεί και καινοτομία του Σχεδίου είναι η διατήρηση της απειλούμενης καλλιέργειας του μπασμά με παραδοσιακό τρόπο (όχι μηχανικό, την προστασία του περιβάλλοντος και της καλλιεργήσιμης γης (διατήρηση των αναβαθμίδων) με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση του πληθυσμού σε μία περιοχή με έντονα δημογραφικά προβλήματα.

Η περιοχή παρέμβασης ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Δήμων Σταυρούπολης και Μύκης και των κοινοτήτων Θερμών, Σατρών, Κοτύλης και χαρακτηρίζεται ως Ορεινή Μειονεκτική  Γεωργική Περιοχή, οριακής παραγωγικότητας.

Το συνολικό κόστος της πρότασης εκτιμάται σε 16 εκ. ευρώ , ενώ ο αιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19,2 εκ. ευρώ.

Ως συντονιστής εταίρος της υλοποίησης του Σχεδίου θα είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ξάνθης., ενώ ως εταίροι η ΕΑΣ Ξάνθης και η Ομάδα Καπνοπαραγωγών. Η ΕΑΣ αναλαμβάνει την υλοποίηση των δράσεων , σχετικά με την ταμειακή διαχείριση και την παραλαβή αιτήσεων  – δηλώσεων καλλιέργειας από τους παραγωγούς καπνού. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της συνεργασία είναι μέχρι τις 31 – 5 -2014. Ορίστηκε ομάδα συντονισμού από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησής του.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στα επικλινή εδάφη με κλίση 10% και άνω που υπολογίζονται σε 12.000 στρέμματα στο σύνολο των 16.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται όσο και τον τρόπο της παραδοσιακής, μη μηχανικής καλλιέργειας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εγγύηση της ποιότητας του καπνού, απαλλαγμένης από τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων.

Η αξία της εργασίας για ένα στρέμμα με κλίση στην ορεινή περιοχή (οργώματα σπορά, ξεβοτάνισμα, σκαλίσματα ραντίσματα συλλογή , βελόνιασμα κ.λ.π.) συνολικά  εκτιμάται στα 840 ευρώ το στρέμμα. Το Σχέδιο δράσης έχει ως στόχο να καταστήσει συμφέρουσα την καλλιέργεια και να τη διατηρήσει καλύπτοντας ένα μέρος του κόστους 30% ή 250 ευρώ το στρέμμα  από το κόστος εργασίας των παραγωγών σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Αυτό προστιθέμενο στα 550 – 570 εύρο το στρέμμα που αναμένεται να είναι η μέση εμπορική τιμή  πώλησης του μπασμά στα επόμενα χρόνια τότε καλύπτει το συνολικό εκτιμώμενο κόστος εργασίας των 840 ευρώ το στρέμμα.

Το «ΟΧΙ» της αντιπολίτευσης

Παρότι όπως επικαλέστηκε δεν πρόλαβε να ενημερωθεί η αντιπολίτευση καταψήφισε το σχέδιο εκτός του κ. Δουλκέρ. Η κα Καραχασάν τόνισε ότι το Σχέδιο έχει ασάφειες, ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται περιφερειακές δομές που θα πιστοποιούν το παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος ότι χωρίς φυτοφάρμακα δεν  επιβιώνει ο καπνό ς στην ορεινή περιοχή. Ο κ. Ιρφάν σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση να χαρακτηριστεί προστατευόμενο προϊόν ο μπασμάς στην ορεινή περιοχή, η κα Τσούλου είχε τις ενστάσεις αναφορικά με το υπολογιζόμενο κόστος εργασίας, η κα Μαραγκού αναφορικά με την ΕΑΣ ως εταίρου προτείνοντας της ΣΕΚΕ και τη ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Δουτλγκέρ τόνισε ότι θα ψηφίσει το Σχέδιο όπως και οτιδήποτε έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή. Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές ενέργειες για τη διάσωση του καπνού με μπροστάρη τον νομάρχη, όπως να μην πουλήσει κανένας καπνοπαραγωγός κάτω από 5 ευρώ.

Απαντώντας ο κ. νομάρχης εξέφρασε τη λύπη του που δεν ψηφίζεται ομόφωνα ένα Σχέδιο που στόχος του είναι να βοηθηθούν και να ωφεληθούν οι καπνοπαραγωγοί αλλά …γίνεται γαϊτανάκι και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης στείρας και λαϊκίστικης αντιπολίτευσης,  κατακεραυνώνοντας έτσι την αντιπολίτευση.

Το Σχέδιο ψηφίστηκε με 17 ΝΑΙ και 6 ΟΧΙ.

Σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ για τις ευπαθείς ομάδες

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο με συντονιστή εταίρο την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και το Ι.Π.Κ.Α. (εποπτεύεται από τη το υπ. Υγείας), συνολικού κόστους 24,5 εκ ευρώ. Κύριοι στόχου του «ΑΣΠΙΔΑ» είναι α) η δημιουργία δικτύου εξυπηρέτηση και παροχής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες β) η ενεργοποίηση και η διάδοση του εθελοντισμού στην παροχή κοινωνικής προσφοράς γ)την ενημέρωση στην κατάρτιση και τη συνεχή επικαιροποίηση γνώσεων των κοινωνικών εταίρων, των εκπαιδευτών ειδικών ομάδων του πληθυσμού (π.χ. ΑΜΕΑ) και των επαγγελματιών της πρόνοια  μέσω τη δημιουργίας κατάλληλου ψηφιακού υλικού με χρήση κεντρικού κόμβου ενιαίας πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό δ) την υποστήριξη της εργασίας τόσο ως προς την προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας όσο και ως προς την επιτέλεσή της από ειδικές ομάδες πληθυσμού μέσω της υλοποίησης ενός ευέλικτου τεχνολογικού περιβάλλοντος υποστήριξης της εργασίας από απόσταση (τηλεργασίας) σε προστατεμένο περιβάλλον καθώς και της αναζήτησης . Οι ομάδες που απευθύνεται το Σχέδιο είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας και ΑΜΕΑ, ενώ ως εταίροι του σχεδίου έχουν επιλεγεί η περιφέρεια Α.Μ.Θ. και η νομαρχία Ξάνθης.

Τα ΝΑΙ και το ΟΧΙ

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Αμοιρίδης επικρότησε το Σχέδιο τονίζοντας ότι παρέχει λύσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, λύσεις καινοτόμες, όπως η τηλεργασία. Επίσης δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για την πρότυπη λειτουργία της και την άμεση εξυπηρέτηση που παρέχει. Η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση ψήφισαν το Σχέδιο εκτός από τον κ. Φωτιάδη που τόνισε ότι αυτή η φροντίδα είναι υποχρέωση του κράτους. Ότι με τέτοιες φιλανθρωπίες ευτελίζουν την αξιοπρέπεια των ευπαθών ομάδων, δημιουργούν εκλογικές πελατείες, ενώ η συμμετοχή της εκκλησίας αποτέλεσε ένα ακόμη…κόκκινο πανί για να καταψηφίσει το Σχέδιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…