Μικρομεσαίοι, σπεύσατε!

0

Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2007 μπορούν να υποβάλουν τις επενδυτικές προτάσεις τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ή να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους επιδοτούμενοι απ’ το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ακολουθώντας τους όρους που έχουν ορισθεί, δεδομένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η σειρά των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδοτούμενο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση σηματοδοτείται με το πρόγραμμα που ξεκίνησε στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αλλά και ελαχιστοποίηση
της γραφειοκρατίας. Η Ξάνθη έχει καταταχθεί στην Ζώνη Β΄ που προβλέπει επιχορήγηση 55%.
Υποβολή επενδυτικών προτάσεων
Οι ημερομηνίες εντός των οποίων μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι εν δυνάμει δικαιούχοι, ξεκίνησαν απ’ τις 16 Ιουνίου και καταληκτική ορίστηκε η 11η Οκτωβρίου 2007.
Η καταληκτική ημερομηνία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ υποβολής της επενδυτικής πρότασης καθορίζεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ της επιχείρησης ως εξής:
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 0 : 17 Σεπτεμβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 1 : 19 Σεπτεμβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 2 : 21 Σεπτεμβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 3 : 25 Σεπτεμβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 4 : 27 Σεπτεμβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 5 : 1 Οκτωβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 6 : 3 Οκτωβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 7 : 5 Οκτωβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 8 : 9 Οκτωβρίου 2007
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ επιχείρησης 9 : 11 Οκτωβρίου 2007
Γενικές προϋποθέσεις
Oι γενικές προϋποθέσεις συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων είναι:
– Να απασχολούσαν λιγότερα από 50 άτομα κατά το 2006
Σημείωση: Ο αριθμός των απασχολουμένων αντιστοιχεί στον αριθμό εργαζομένων μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, ή το ισοδύναμό τους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας – ΕΜΕ σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος 2006.
– Να έχουν συμπληρώσει δύο πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
– Ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας τους να κυμαίνεται από 30.000 έως 5.000.000 ευρώ (Ζώνες Α΄ και Β΄) και από 20.000 έως 5.000.000 ευρώ (Ζώνη Γ΄)
Σημείωση: Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών αφορούν τις 3 τελευταίες κλεισμένες πλήρεις 12μηνες διαχειριστικές χρήσεις ή εφόσον δεν υπάρχουν, στις δύο τελευταίες).
– Να είναι Μικρές ή Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της σύστασης της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ της 6ης Μαΐου 2003
– Να προσκομίσουν κατά την υποβολή της επενδυτικής τους πρότασης όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία τους
– Η ίδια συμμετοχή να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% επί του συνόλου του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης
Χρηματοδοτούμενες κατηγορίες ενισχύσεων (επιλέξιμες ενέργειες)
– Διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός χώρων διοίκησης, λειτουργίας, διάθεσης και ανάπτυξης εργασιών της επιχείρησης
– Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός υπηρεσιών, λειτουργιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης
– Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών
– Ανάπτυξη καινοτομιών (πολυμέσα, INFOKIOSK, εφαρμογή αποτελεσμάτων έρευνας κ.λπ.)
– Ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών πληροφορικής
Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού
α) Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται από € 30.000 έως € 150.000 (Ζώνες Α΄ και Β΄) και από € 20.000 έως € 150.000 (Ζώνη Γ).
β) Κάθε δυνητικός δικαιούχος ενίσχυσης μπορεί να προτείνει και υλοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται. Στην περίπτωση αυτή, οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν επιχορηγούνται.
Ποσοστά Δημόσιας Επιχορήγησης
Τα ποσοστά επιχορήγησης για τη Ζώνη Β΄ καθώς και οι λοιπές υποχρεώσεις είναι:
Γεωγραφική
Ζώνη Επιχορήγηση
% Ελάχιστο %
Ίδιας Συμμετοχής Μέγιστο %
Τραπεζικού Δανείου
Β 55 25 20
Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών
– Κτίρια και εγκαταστάσεις: διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον αποτελεί συνοδευτική δαπάνη
– Εξοπλισμός: προμήθεια και εγκατάσταση καινούριου σύγχρονου εξοπλισμού, απαραίτητου για την υλοποίηση της επένδυσης.
– Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος: κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού περιορισμού της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλωσης του ύδατος. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά o νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.
– Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες της μονάδας: κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ή /και υποκατάστασης της συμβατικής ενέργειας και για την εξοικονόμηση ύδατος. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.
– Συστήματα αυτοματοποίησης: προμήθεια και εγκατάσταση καινούριων και σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης, διαχείρισης και ελέγχου των διοικητικών διαδικασιών, προμήθεια ή ανάπτυξη και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.
– Δικαιώματα Τεχνογνωσίας: οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 10% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.
– Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας: η δαπάνη που θεωρείται επιλέξιμη προς ενίσχυση για την πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών (όπως ISO και άλλα ανάλογα συστήματα διασφάλισης ποιότητας) ανέρχεται μέχρι του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €). Η δαπάνη αυτή είναι επιλέξιμη μόνο αν κατά το στάδιο ελέγχου της επένδυσης, συνοδεύεται από σχετικό αίτημα πιστοποίησης που έχει υποβληθεί στον αρμόδιο για την πιστοποίηση φορέα.
– Δαπάνες προώθησης: δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.
Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται:
ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) οποιασδήποτε κατηγορίας δαπ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ελλάδα απεργεί και στέλνει το μήνυμα

Ενημέρωση στους ^…