Το «κατηγορώ» της μάνας

0

Υπόθεση «Ανθρωποκτονίας από αμέλεια» αναγράφονταν στο πινάκιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, εξ αναβολής από την Τρίτη 19 Ιουνίου. Πρόκειται για την υπόθεση του θανάτου του 39χρονου Πέτρου Κωνσταντινίδη, οδηγού ταξί εν ζωή που κατέληξε στις 20 Μαρτίου 2005. Ως αιτία θανάτου αναφέρεται διαγνωσθέν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγγενείς του θανόντος κατέθεσαν μήνυση εναντίον νευρολόγου γιατρού του Νοσοκομείου Ξάνθης γιατί σύμφωνα με το κατηγορητήριο τον θεωρούν «ως υπαίτιος του ότι στην Ξάνθη την 12/13 – 3 – 2005 από αμέλειά του επέφερε το θάνατο άλλου».

Το χρονικό του περιστατικού

Ειδικότερα στο κατηγορητήριο αναφέρεται: «Από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλλει δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη του καθώς ως ιατρός νευρολόγος που εφημέρευε τις πιο πάνω ημερομηνίες αν και επιλήφθηκε του περιστατικού της εισαγωγής η οποία έγινε στις 16.30 της 12ης Μαρτίου 2005 στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών, αν και γνώριζε ότι υπήρχε πληθώρα συμπτωμάτων για το ότι ο εισαχθείς είχε πληγεί από εγκεφαλικό επεισόδιο που εξελίσσονταν σταθερά και επίσης ότι ήταν ενδεχόμενο να υπάρχει σε εξέλιξη χωρίς να απεικονίζεται στην πρώτη αξονική τομογραφία δεν μερίμνησε για τη διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο όπου θα μπορούσε ευχερέστερα να αντιμετωπιστεί το περιστατικό αλλά καθυστέρησε στην αντιμετώπιση της περίπτωσης πραγματοποιώντας εν τέλει στις 20.00 της 13 – 3 – 2005 δεύτερη αξονική τομογραφία όπου πλέον διαπιστώθηκε εκτεταμένο ισχαιμικό έμφρακτο της περεγκεφαλίτιδας όπότε και ελήφθη απόφαση να διακομιστεί στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη. Όταν έφτασε όμως εκεί ήταν σε βαρύτατη κατάσταση με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να υπάρξει αναστροφή και να αποβιώσει στις 20 Μαρτίου 2003.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται από τα άρθρα 1.14,16,17,18,26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 28,51,53,57,61,63,64 και 302 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα.

Το «κατηγορώ» της μάνας

Το «Ε» παραβρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία και μίλησε με την μητέρα του θανόντος κα Σουλτάνα Κωνσταντινίδη. Μια γυναίκα με ζωγραφισμένο τον πόνο του χαμού του γιου της στα μάτια της και την ψυχή της που άφησε να ξεχειλίσει ένα «κατηγορώ» εναντίον του γιατρού: «Τον πήγαμε στο νοσοκομείο το γιο μου με ασθενοφόρο γιατί μούδιασαν το χέρι του και το πόδι του και είχε φοβερό πονοκέφαλο. Εγώ είμαι αγράμματη…όμως η νύφη μου φώναζε τους γιατρούς απ’ την αρχή …κοιτάξτε για εγκεφαλικό…όμως αυτός του έδινε Depon. Δεν ήταν καλά, φαινόταν…δεν τον πρόσεξαν τον γιο μου…μετά έπεσε σε κώμα …πέθανε άδικα και ήταν μόνο 39 χρονών. Άφησε πίσω του δυο ορφανά 16 και 10 χρονών και η μάνα τους δεν έχει δουλειά μόνιμη…κάνει αγώνα για να τα ζήσει»!

Σημειώνεται όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο ο Πέτρος Κωνσταντινίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τα εξής συμπτώματα: συνεχείς κεφαλγίες από το πρωί της 12 – 2 – 2005, διαταραχή στην νευρολογική δοκιμασία μύτης – δεξιού άκρου δυσχέρεια στην κίνηση του αριστερού άνω άκρου το πρωί της 13 – 3 – 2005 επιμονή έντονων κεφαλγιών και την 13 – 3 – 2005.

Η ακροαματική διαδικασία

Στο δικαστήριο παραβρίσκονταν ο κατηγορούμενος γιατρός καθώς και μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι απέφυγαν οποιαδήποτε δήλωση εν αναμονή της δίκης. Απ’ την πλευρά την πολιτικής αγωγής οι γονείς και οι συγγενείς του θανόντος στους οποίους ξεχείλιζε η οργή καθώς έβλεπαν μπρος τους τον γιατρό για τον οποίο θεωρούν ότι από αμέλειά του έχασαν τον δικό τους άνθρωπο.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 13.00 με την επισήμανση της προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, ότι ο φάκελος δεν είναι ολοκληρωμένος και πρέπει να γνωστοποιηθούν στο Δικαστήριο τα αποτελέσματα της πρώτης αξονικής τομογραφίας καθώς είναι σημαντικό στοιχείο για τη δίκη. Παρενέβη ο δικηγόρος των εναγόντων κ. Γιαλάογλου, ο οποίος γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι έχει απευθυνθεί τόσο στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» όσο και στο 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να του επιδοθεί ο ιατρικός φάκελος αλλά του ζητήθηκε εισαγγελική εντολή. Κατόπιν αυτού το δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως ανέβαλε την υπόθεση μέχρι να επιδοθεί με εισαγγελική εντολή ο ιατρικός φάκελος και όρισε 2 πραγματογνώμονες πανεπιστημιακούς νευροχειρουργούς να τον εξετάσουν ώστε να αποφανθούν, αναφορικά με την πρώτη αξονική τομογραφία αλλά και όλο το ιστορικό του περιστατικού, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί αν υπήρξε αμέλεια και ευθύνη του γιατρού, ικανή να καταστεί μοιραία για τον θανόντα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…