Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Επιχειρηματικότητα: «Κλειδί» ανάπτυξης

Επιχειρηματικότητα: «Κλειδί» ανάπτυξης

0

Τη φάση της κοινωνικής …αποενοχοποίησης περνά η επιχειρηματικότητα, καθώς πέρασαν οι εποχές που η επιχειρηματική δράση και το αποτέλεσμα της, το κέρδος, θεωρούνταν a priori ένοχα για όλα τα δεινά των εργαζομένων. Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατισχύει μια άλλη οπτική γωνία για την επιχειρηματικότητα και γίνεται ολοένα  κοινή συνείδηση ότι αποτελεί το «κλειδί» σ’  ένα νέο κόσμο που ανοίγει οικονομικά και κοινωνικά και εργαλείο για την ανάπτυξη που σταδιακά διαχέεται σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το «Ε» αναγνωρίζοντας τη συμβολή της τοπικής επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της περιοχής, επιχειρεί να καταγράψει το επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί στο νομό μας και στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειά μας, μέσα από την κατάθεση της άποψης του καθ’ ύλην αρμόδιου, του προέδρου του Συνδέσμου Βιοτεχνών  – Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Βασίλη Σκαρλάτου.  

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 

Δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια ούτε αποκλειστικά αγωγός ανάπτυξης αν και σίγουρα ο πρόσφατα ψηφισθείς θεωρείται από τους καλύτερους, καθώς δημιουργεί ένα θετικό κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων αποφαίνεται αρχικά ο κ. Σκαρλάτος: «Όντως δημιουργεί ελκυστικότητα στην περιοχής δηλ.  να μπει κανείς στη διαδικασία του «επιχειρείν», ωστόσο όμως απαριθμεί τις αντίρροπες δυνάμεις που δρουν αρνητικά όπως: γραφειοκρατία έλλειψη, υποδομών η πολυπλοκότητα των νόμων και  κωδικοποίηση τους, η απονομή της δικαιοσύνης, οι υποδομές που δεν έγιναν, ο ανθρώπινος παράγων, ο βαθμός εκπαίδευσης ,οι κλειστές αγορές εργασίας , ενέργειας, μεταφορών. Αυτά λειτουργούν ως βαρίδια που συνιστούν τα αντικίνητρα όπως και το γεγονός ότι τα κίνητρα έχουν διασπαρθεί σε ευρύτερες περιοχές δρώντας  ανταγωνιστικά και μειώνοντας την ελκυστικότητα της Θράκης:

Επιδότηση κεφαλαίων κίνησης και επιδότηση του κόστους εργασίας

 Οι ντόπιες επιχειρήσεις ζητούσαν ανέκαθεν να έχουν κάποια κίνητρα σε λειτουργικά έξοδα γιατί ναι μεν ο αναπτυξιακός έδωσε  το μέγιστο των κινήτρων στην περιοχή αλλά το γεγονός ότι τα «άπλωσε» σε μια ευρύτερη περιοχή μειώνει το προσδοκώμενο όφελος «ξεθωριάζει» η ελκυστικότητα της Θράκης». Συνεπώς ως κίνητρα…απομένουν η επιδότηση των κεφαλαίων κίνησης και η επιδότηση του κόστους εργασίας.

Αναφορικά με την επιδότηση κεφαλαίων κίνησης ο κ. Σκαρλάτος αναφέρει ότι η μεν τακτοποίηση των κεφαλαίων κίνησης με τη 10ετή ρύθμιση και με δύο χρόνια χαριστική περίοδο, ( μετά αρχίζει η αποπληρωμή του) έχει θετικά αποτελέσματα όμως εξέφρασε την πικρία των επιχειρηματιών της Θράκης καθώς όπως σημείωσε  οι όροι που έχουν τεθεί δεν είναι τόσο ευνοϊκοί για τη Θράκη όσο για την Καβάλα – Δράμα.

Η δε επιδότηση 12% κόστους εργασίας ναι μεν δεν έχει ημερομηνία λήξης,  αλλά υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης αφού το υπουργείο Οικονομικά και Απασχόλησης περιφέρεια και κατ’ επέκταση η περιφέρεια Ανατ. – Μακ – Θράκης «χρωστούν» 10 εκ. ευρώ στους επιχειρηματίες για το 2005 και ολόκληρο το 2006 και αναγκάζονται να βάζουν μεσάζοντες τοπικούς υφυπουργούς για να κυνηγούν την υπόθεση.

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες αγορές

«Σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα υπηρεσίες άνθρωποι δεν τα διαβαίνουν  όπλα…», τονίζει ο κ. Σκαρλάτος για να καταδείξει την αναγκαιότητα αλλά και το μέγεθος της πρόκλησης μέσα στον νέο διαμορφούμενο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των συνόρων και στις νέες αγορές των υπό ένταξη χωρών ένταξη Βουλγαρία μέσα στο οποίο  η Θράκη λόγω της θέσης της, της επιφυλάσσεται κεντρικός ρόλος να διαδραματίσει αρκεί να αδράξει την ευκαιρία: «Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι λέξη κενή αλλά πρέπει να μπει σαν κεντρικός στόχος για να πετύχουμε διείσδυση στις νέες αγορές γιατί μόνο έτσι θα αποκομίσουμε το πλεόνασμα για να μπορέσει η πολιτεία να μοιράζει κοινωνικό μέρισμα. Οι επιχειρηματίες είχαν κάνει δειλά  – δειλά τα βήματα τους παλιότερα Επιχειρηματικά αναπτύσσεται μια τεράστια αγορά στην οποία μπορεί η περιοχή μας να προσβλέπει.

Φαίνεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν κέντρα κατανάλωσης στην Κωνσταντινούπολη, Σόφια , Βουκουρέστι. Για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική διείσδυση σ’ αυτές τις χώρες και να αναπτυχθεί το αλισβερίσι χρειάζεται επίσπευση των υποδομών: κάθετοι άξονες, καλλιέργεια καλών σχέσεων γειτονίας κ.λ.π. Πρέπει να βλέπουμε το μέλλον».

Αναφορικά δε με τους φόβους που εκφράστηκαν ότι με το άνοιγμα των συνόρων  θα ακολουθήσει μεταναστευτικό κύμα φτηνών εργατικών χεριών που θα «διαταράξει» τις όποιες εργασιακές ισορροπίες εις βάρος των Ελλήνων εργατών ο κ. Σκαρλάτος είναι καθησυχαστικός: «Σ’ ένα κόσμο που ανοίγει όλες οι αγορές μακροπρόθεσμα εξισορροπούν . Το  πρόβλημα είναι πως διαχειρίζεσαι τις διάφορες που υπάρχουν σε μια περίοδο μεταβατική. Θα αναβαθμιστούν τα μεροκάματα. Σίγουρα όμως θα υπάρξει μια διαδικασία όσμωσης της ευμάρειας όμως τελικά θα επικρατήσει η εξισορρόπηση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…