Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Σίγησε η ‘Φωνή της Αμερικής’ και «φωνάζουν» τα προβλήματα

Σίγησε η ‘Φωνή της Αμερικής’ και «φωνάζουν» τα προβλήματα

0

Η τεράστια έκταση που είχαν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί για τη λειτουργία του σταθμού ‘Φωνή της Αμερικής’, λειτουργεί σαν να μην έχουν λείψει οι άνθρωποι που τη στελέχωναν  κοστίζοντας στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου περίπου 200 χιλιάδες ευρώ το μήνα ενώ αναζητούνται λύσεις και προτάσεις για τη χρήση της.

Η 8.800 στρεμμάτων έκταση που είχε δοθεί στη «Φωνή της Αμερικής’ που έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα με τους 150 εργαζόμενους,  ως γνωστόν έπαψε να εκπέμπει και έχει περιέλθει εξ ολοκλήρου στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) μετά και την ανάκληση της κίνησης που είχε γίνει απ’ το Δασαρχείο για παραχώρηση σε Δήμους της Καβάλας. Η ΚΕΔ υποχρεούται να συντηρεί και να φυλάσσει το χώρο μέχρι την ανεύρεση της λύσης για την ενδεχόμενη χρήση της έκτασης που σημειωτέων υπάγεται στη Συνθήκη Ραμσάρ, γεγονός απ’ το οποίο πηγάζουν πολλά ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την εκμετάλλευσή της από ιδιώτες.

Στα πλαίσια των υποχρεώσεών της η ΚΕΔ έχει υπογράψει συμβάσεις με εργολάβο μηχανικό για την συντήρησή της αλλά και με ιδιωτική εταιρία φύλαξης για την επίβλεψη του χώρου νυχθημερόν.

Όπως μας ενημερώνει ο υπέυθυνος εργολάβος κ. Π. Μιχαηλίδης: «στην έκταση των 8.800 στρεμμάτων, βρίσκονται 15 σπίτια, 350 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, κτιριακές εγκαταστάσεις κάτοψης 1.200 τετραγωνικών και ύψους 17 μέτρων, όπου στεγάζεται ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή ρεύματος, κτίρια συντήρησης και αποθήκες συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. καθώς και πομποί και γραφεία άλλων 4.000 τ.μ. Γύρω από την έκταση υπάρχουν κεραίες με τα απαραίτητα συστήματα για την ειδοποίηση των αεροπλάνων αλλά και κεραίες για τη μετάδοση του σήματος των πομπών».

Οι υποχρεώσεις και οι επιδιώξεις της ΚΕΔ

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μιχαηλίδης: «η ΚΕΔ συντηρεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το σταθμό, σα να κατοικείται, τα κτίρια θερμαίνονται για να μη μουχλιάσουν κι αυτό απαιτεί καύση πετρελαίου το οποίο ανεβάζει στα ύψη το κόστος συντήρησης ενώ ο σταθμός εκπομπής είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εκπέμψει σε όλο τον κόσμο πεντακάθαρο σήμα. Όλα αυτά όμως κοστίζουν γύρω στα 200 χιλιάδες ευρώ το μήνα αφού οι 100 χιλιάδες είναι μόνο για το απαιτούμενο πετρέλαιο. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος από την παραγωγή ρεύματος, η ΚΕΔ προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα ώστε να εγκατασταθεί μετασχηματιστής της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση και θέρμανση των εγκαταστάσεων».

Στην ερώτησή μας για τις δυνατότητες χρήσης του χώρου που απομένουν για το μέλλον, ο κ. Μιχαηλίδης απαντάει: «θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ραδιοφωνικός σταθμός αφού είναι πλήρως εξοπλισμένος αλλά και να ενοικιάζει ώρες εκπομπής, κάτι που αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της ΚΕΔ. Ωστόσο υπάρχουν προτάσεις από τη Νομαρχία Ξάνθης αλλά και από τον Δήμο Τοπείρου που όμως έχουν μεγάλο κόστος και είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε οικολογικό «πάρκιγκ», σε χώρο για αθλοπαιδιές, σε συνεδριακό κέντρο, θα μπορούσε να γίνει ένα κάμπιγκ στην παραλία, πάντως πρέπει να θυμίσουμε ότι ανήκει στη Συνθήκη Ραμσάρ κι αυτό περιορίζει τις δυνατότητες που θα δινόταν σε άλλη περίπτωση».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…