Οι εργασίες που άρχισαν το καλοκαίρι, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου και από τις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορούν όλοι οι ξανθιώτες να χαίρονται το καινούργιο κολυμβητήριο της πόλης που ανακαινίστηκε εκ θεμελίων και εμπλουτίστηκε με μια ακόμη πισίνα για τους μικρούς κολυμβητές.
Το καλοκαίρι που πέρασε, το κολυμβητήριο της Ξάνθης δε λειτούργησε αφού πραγματοποιούνταν οι εργασίες ανακαίνισης στερώντας τους φίλους του υγρού στοιχείου από μια αγαπημένη τους δραστηριότητα. Ειδικά οι μικροί φίλοι της κολύμβησης, γκρίνιαξαν αρκετά αλλά αν κάνουν λίγες ακόμη μέρες υπομονή, θα αποζημιωθούν με τον καλύτερο τρόπο απολαμβάνοντας το νέο υπερσύγχρονο, καθαρό και ασφαλές κολυμβητήριο της πόλης.
Όπως μας λέει ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Ξάνθης που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου: «στις αρχές του Ιουλίου 2006 ξεκίνησαν οι εργασίες στο κολυμβητήριο και η πρώτη συμφωνία με τον εργολάβο ήταν να παραδοθεί το έργο γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην πορεία όμως, διαπιστώσαμε ότι είχαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που υπολογίζαμε, γιατί αν μέναμε στον αρχικό μας σχεδιασμό δε θα είχαμε ένα κολυμβητήριο όπως το θέλαμε, οπότε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Στυλιανίδη πρώτ’ απ’ όλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να κάνουμε το κολυμβητήριο όπως πραγματικά το θέλαμε. Αυτό βέβαια απαιτούσε άλλους δυο μήνες τουλάχιστον αλλά έτσι δε θα έπρεπε να καλύπτουμε ελλείψεις που σίγουρα θα προέκυπταν σε ένα δυο χρόνια.».
Ημερομηνία παράδοσης του έργου
Στην ερώτηση πότε υπολογίζεται να παραδοθεί το έργο, ο κ. Παπαδόπουλος μας λέει! «είχαμε υπολογίσει να παραδοθεί αρχές Ιανουαρίου με την επιστροφή των παιδιών από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σαν εργολαβική δουλειά, παρουσίασε κάποιες καθυστερήσεις. Οι εργασίες που απομένουν είναι λίγες και σας τις αναφέρω, θα ολοκληρωθεί το πέρασμα των πλακιδίων σε όλη την πισίνα, θα γίνουν οι αρμοί που πρέπει για κάποιες μέρες να στεγνώσουν και μια εβδομάδα για να γεμίσει η πισίνα και να ζεσταθεί το νερό. Άρα μιλάμε για περίπου είκοσι μέρες οπότε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι τα παιδιά μέσα και θα απολαμβάνουν τις χαρές της κολύμβησης».
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν
Η εικόνα του κολυμβητήριου έχει αλλάξει τελείως αφού πρώτα απ’ όλα μεταφέρθηκαν τα αποδυτήρια κάτω από τις κερκίδες όπου παλιά ήταν αποθηκευτικός χώρος. Εκεί έγιναν και οι τουαλέτες, χωριστά για αγόρια και κορίτσια και στο χώρο που υπήρχαν τα αποδυτήρια, έγινε μια μικρή πισίνα στην οποία θα μπορούν πλέον χωρίς κανένα κίνδυνο να ξεκινούν τα παιδάκια από τριών- τεσσάρων χρονών να μαθαίνουν να κολυμπούν.
Στη μεγάλη πισίνα που υπήρχε, όπως μας αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος: «αυξήθηκε το ύψος της κατά τριάντα πόντους ώστε να μπορούν να γίνονται και αγώνες Πανελληνίου επιπέδου. Παλαιότερα στην πισίνα που διαθέταμε, οι αθλητές που έπρεπε να γυρνούν στο τέλος της διαδρομής, «έβρισκαν» στο πάτωμα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες ενώ τώρα πληρούμε όλες τις προδιαγραφές. Επίσης αντικαταστάθηκαν όλα τα πλακάκια της πισίνας που ήταν από το 1972 που είχε παραδοθεί. Το κυριότερο που κάναμε όμως είναι η υπερχείλιση που σημαίνει ότι έχουμε καθαρό νερό. Παλιότερα προσπαθούσαμε με τη χλωρίωση να διατηρήσουμε τις συνθήκες που έπρεπε αλλά ήταν αδύνατο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο όγκος των κολυμβητών ήταν μεγάλος».
Όπως μας λέει ο Πρόεδρος υπήρξαν περιπτώσεις που πολλοί απαιτούσαν να είναι ανοιχτή και τα καλοκαίρια η πισίνα ενώ αν γινόταν μετρήσεις θα ήταν απαγορευτικές οι συνθήκες για την ασφάλεια των κολυμβητών και συνεχίζει: « η κατάσταση που είχε φτάσει η πισίνα ήταν ένας απ’ τους κυριότερους λόγους που μας ανάγκασαν να την κλείσουμε για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες. Κι εγώ γονιός είμαι κι έχω οχλήσεις από τα παιδιά μου για την ημερομηνία παράδοσης αλλά το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει όλους πιστεύω και πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο. Με τη σωστή υπερχείλιση που έγινε και όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό που άλλαξε, η πισίνα μας θα είναι πλέον πεντακάθαρη».
Ανοιχτή όλο το χρόνο η πισίνα
Με τα έργα που έχουν γίνει, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαδόπουλος, η πισίνα θα μένει ανοιχτή όλο το χρόνο εκτός από τις δεκαπέντε μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων που είναι μέσο του χειμώνα και θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι αφού βγει το πρόγραμμα. Αναλυτικά μας λέει: «τώρα που θα συσταθεί το νέο νομικό πρόσωπο, θα έρθουμε σε συνεννόηση και αφού ερωτηθούν και οι αθλητικοί σύλλογοι, ο ‘Ποσειδώνας’ και ο ‘ΚΟΞ’, θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα. Θέλω να πω εξ αρχής ότι θα υπάρχουν οι ώρες των δυο συλλόγων αλλά θα υπάρχουν και οι ώρες εκμάθησης από το δήμο που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».
Όσο για το πρόβλημα της θέρμανσης που υπήρχε παλιά, με την ενίσχυση των σωμάτων καλοριφέρ, έχει λυθεί ενώ το καλοκαίρι θα γίνει αλλαγή των πλέξι-γκλας που υπάρχουν στους τοίχους γύρω από την πισίνα, με τοποθέτηση νέων που θα έχουν καλύτερη εφαρμογή και θα διασφαλίζουν την απομόνωση του εσωτερικού χώρου από τον αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα έξω. Το έργο της αντικατάστασης αποφασίστηκε να γίνει το καλοκαίρι προς αποφυγήν καθυστέρησης παράδοσης του κολυμβητηρίου αλλά και για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του μετά την παράδοσή του. Επίσης θα μπουν και καρεκλάκια κατά μήκος όλων των κερκίδων.
Το κόστος του έργου
Στην ερώτηση πόσο κόστισε συνολικά το έργο και από ποιον καλύφθηκε οικονομικά, ο κ. Παπδόπουλος μας απαντάει λέγοντας τα εξής: «το κόστος αρχικά ξεκίνησε από 500 χιλιάδες ευρώ κι έχουμε φτάσει στις 850 χιλιάδες ευρώ. Είναι έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης και καλύφθηκε από το δήμο Ξάνθης. Μας δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών 200 χιλιάδες ευρώ, πέρυσι όταν κάναμε τις εργασίες στην οροφή. Συνολικά αν συνυπολογίσουμε το κόστος, φτάνουμε στο 1.200.000 ευρώ περίπου. Αν το κάναμε από την αρχή όμως θα μας κόστιζε τα τριπλάσια».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ