Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Ένας Δήμαρχος δεν μπορεί άμεσα να παρέμβει στο κοινωνικό πρόβλημα της αστυφιλίας»

«Ένας Δήμαρχος δεν μπορεί άμεσα να παρέμβει στο κοινωνικό πρόβλημα της αστυφιλίας»

0

Ο Δήμαρχος του Δήμου Βιστονίδας κ. Νίκος Ζλάτκος απαντά σε ερωτήσεις που έθεσε το «Ε» αναφορικά με την ερήμωση του Σέλινου – οικισμού του Δήμου του. Ο κ. Ζλάτκος είναι γέννημα – θρέμμα του Σέλινου και συνεπώς ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος. Για το λόγο αυτό έχει – όπως σημειώνει παρακάτω – ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό με παρεμβάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι φιλικό σε κάθε επισκέπτη ή περαστικό και μπορούν ν’ αποτελέσουν κίνητρο παραμονής και επιστροφής των κατοίκων του Σελίνου που έφυγαν. Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζεται σε δύο άξονες: Ποιότητα ζωής με επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και έργα υποδομής.
Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι το πρόβλημα της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας και όχι άμεσα από έναν Δήμο.
«Ε»: Τί προτίθεσθε να κάνετε κ. Δήμαρχε για να ανακοπεί η ερήμωση του Σέλινου;
Ζλάτκος: « Σε όλους είναι κατανοητό ότι ένας Δήμος ή ένας Δήμαρχος δεν μπορεί άμεσα να παρέμβει στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης και αστυφιλίας. Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναπτυχθούν. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση του κάθε χωριού, δεν πρέπει να θεωρηθεί καθεστώς ούτε να αφεθεί μοιρολατρικά στην τύχη της. Η ευτυχία και η ευημερία του χωριού θα πρέπει να είναι σκοπός και στόχος της Πολιτείας, της Νομαρχίας, του Δήμου, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων του χωριού, και αυτών που έφυγαν και αυτών που έμειναν.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα χωριών στην χώρα μας που κυριολεκτικά «αναστήθηκαν» εκμεταλλευόμενα τις φυσικές «υποδομές» που διέθεταν. Σημαντικά βήματα με ορατά αποτελέσματα έχουμε στη λίμνη Πλαστήρα, τη λίμνη Κερκίνη, κ.α. Το Σέλινο διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτόν το τομέα, καθώς είναι ένα παραλίμνιο χωριό με σημαντικό φυσικό πλούτο και υποδομές, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος του χωριού».
«Ε»:Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός του Δήμου, προς την κατεύθυνση αναστροφής της υφιστάμενης κατάστασης, προς την κατεύθυνση αναζωογόνησης του πληθυσμού και ποιος είναι αυτός;
Ζλάτκος: «Η νέα δημοτική αρχή, αλλά και εγώ προσωπικά, μιας και γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σέλινο, έχουμε συνειδητοποιήσει και αφουγκραστεί την κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο στο Σέλινο, αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ο Δήμος Βιστωνίδος έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των απαραίτητων παρεμβάσεων στο Σέλινο, αλλά, όπως προανέφερα, και στα υπόλοιπα χωριά με μακροχρόνιο ορίζοντα. Υπάρχει προσανατολισμός προς αυτήν την κατεύθυνση με στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό σε κάθε επισκέπτη ή περαστικό. Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών προβλημάτων, που παρόλο που τα αναφέρουμε ως μικρά, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ποιότητας ζωής. Σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής πιστεύουμε ότι θα συντελέσουν στην αναπτυξιακή πορεία της υπαίθρου και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής και επιστροφής των κατοίκων του Σελίνου και αυτών που έφυγαν».
«Ε»:Πως ο δήμος μπορεί να παρέμβει στην υπόθεση με τα σπίτια – φαντάσματα και ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα επέτρεψαν αυτά;
Ζλάτκος: « Για ορισμένα από αυτά τα σπίτια, που θα απέφευγα τον χαρακτηρισμό «φαντάσματα» γιατί είναι υπαρκτά πρόσωπα και γνωρίζουν όλοι πως έχουν αγοραστεί, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, τόσο από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (είναι στεγαστικά δάνεια για Ρομά) όσο και από την Πολεοδομία για την νομιμότητα των αδειών και των κατασκευών. Ο Δήμος Βιστωνίδος παρακολουθεί το θέμα και εάν χρειαστεί να παρέμβει θα το κάνει χωρίς καθυστερήσεις».
«Ε»:Πότε θα γίνει το Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Σέλινο;
Ζλάτκος: « Αποτελεί σημαντικό βήμα ανάπτυξης και προόδου για το Σέλινο, η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της λίμνης. Για εμάς είναι θέμα προτεραιότητας, το οποίο χρήζει μεγάλης προσοχής και επίπονων προσπαθειών, προκειμένου να προλάβουμε την ανακατασκευή του πρώην Δημοτικού Σχολείου, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και αναμένουμε τον ανάδοχο που θα προκύψει. Ολόκληρη η διοίκηση του Δήμου και εγώ προσωπικά, έχουμε επιφορτιστεί με το βάρος μιας συνεχόμενης και ακούραστης προσπάθειας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τον προϊστάμενο της τον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μας έχει συμπαρασταθεί και είναι δίπλα μας με σημαντικές και αξιόλογες ενέργειες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση και πραγμάτωση του σχεδίου, έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Ήδη το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδος, λειτουργεί καθώς έχουν τοποθετηθεί οι πέντε εκπαιδευτικοί και σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την επερχόμενη σχολική χρονιά εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά προγράμματα. Οι χώροι διοίκησης του Κ.Π.Ε. στεγάζονται, προς το παρόν, στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα του Σελίνου καθώς επίσης χρησιμοποιούνται και χώροι για την εκπαίδευση των μαθητών. Υπάρχει διάθεση και από πλευράς Δήμου, αλλά και από την πλευρά των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη της προσπάθειας αυτής και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Ήδη το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδος συμμετείχε με αξιόλογη παρουσία στην 1η Περιφερειακή Συνάντηση Περιβαλλοντικών Ομάδων, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου στο παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων στο Φανάρι. Επίσης, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του Κ.Π.Ε. συμμετείχαν στο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το δάσος, στο Παρανέστι Δράμας και στην 14η Πανελλήνια Συνάντηση των παιδαγωγικών ομάδων των Κ.Π.Ε., στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι «οιωνοί» με τους οποίους ξεκινάει τη δραστηριότητά του το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδος είναι πολύ ευχάριστοι, καθώς ήδη πραγματοποιήθηκε, με την υποστήριξη του Δήμου, στις 4 Ιουνίου, επί της ευκαιρίας της Ημέρας Περιβάλλοντος, καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής στο Σέλινο, με την συμμετοχή δύο Δημοτικών Σχολείων του Δήμου».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…