Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Η πολιτική είναι ένα δέκαθλο αντοχής, συνέπειας, φαντασίας»

«Η πολιτική είναι ένα δέκαθλο αντοχής, συνέπειας, φαντασίας»

0

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με τον καθαρό τρόπο που τον χαρακτηρίζει, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Π. Σγουρίδης απαντάει στις ερωτήσεις που αφορούν σε τοπικά ζητήματα αλλά και γενικές θέσεις, θέτοντας το πλαίσιο που κινείται και θα δραστηριοποιηθεί μετά την σίγουρη, όπως πρεσβεύει, επικράτηση του κόμματός του.
Για όλους και για όλα μιλάει ο Π. Σγουρίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί. Για τις κατηγορίες που δέχθηκε, για τους συνυποψηφίους του, για τα σχέδιά του και το όραμά του για το Νομό Ξάνθης και εκφράζει τις προτάσεις και τις απόψεις του για το μέλλον ο τρίτος σε ομιλίες στην ολομέλεια της Βουλής, επί σειρά ετών βουλευτής Ξάνθης.
– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να παραχωρήσετε τη θέση σας σε νεώτερους πολιτικούς;
Οι θέσεις στην δημοκρατία ούτε παραχωρούνται, ούτε κληρονομούνται. Ο λαός είναι αυτός που επιλέγει το όραμα, τις απόψεις και την προσφορά. Οι πολιτικοί αναδεικνύονται δεν υποδεικνύονται.
Προσωπικά έχω μία μακρά και ανηφορική πορεία. Από την βάση του ΠΑΣΟΚ, τους συνδικαλιστικούς αγώνες της μεταπολίτευσης, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Βουλή.
Όπως βλέπετε η πολιτική δεν είναι ασανσέρ, είναι αγώνας μετ’ εμποδίων. Με μεγάλη μου χαρά στέκομαι δίπλα σε κάθε νέο που θέλει και προσπαθεί να ασχοληθεί με την πολιτική. Έχω όμως υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης , να αντιστέκομαι σε επικοινωνιακά φαινόμενα, σε διάττοντες αστέρες μιας χρήσης και να αγωνίζομαι για το πραγματικό νόημα της πολιτικής. Η πολιτική δεν είναι fame story , είναι δέκαθλο , απαιτεί αντοχή , συνέπεια, φαντασία.

– Πως δεχθήκατε την κριτική του κ. Μπουρχάν που σας αποκάλεσε «δεινόσαυρο της πολιτικής»;
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν νωρίς από το ζωϊκό βασίλειο. Απ’ ότι γνωρίζω μάλιστα αυτά τα προϊστορικά ζώα είναι συμπαθή στα παιδιά.
Πάντως η εμπάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος στην πολιτική, δείχνει φτώχεια απόψεων και προτάσεων.
Θέλω όμως να επισημάνω την υποκρισία του κ. Μπουρχάν η οποία αποβλέπει στην εξυπηρέτηση εθνικιστικών απόψεων. Γι’ αυτό και προσπαθεί να διχάσει την δημοκρατική παράταξη.

– Πως σχολιάζετε τις επικρίσεις που δέχεστε ότι «φρενάρατε» την υποψηφιότητα του «επικίνδυνου» για την εκλογή σας Γ. Χουλιάρα και στηρίξατε αυτή του «ακίνδυνου» Ν. Βουρβουκέλη;
Επικίνδυνοι δεν είναι οι σύντροφοί μου αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης. Τιμώ και σέβομαι τον κ. Χουλιάρα, τον κ. Βουρβουκέλη, τον κ. Παπαδόπουλο και τους πρώην βουλευτές κ. Στολίδη και κ. Λαμπαδάρη.
Μαζί θα φέρουμε τη νέα αλλαγή, τη νέα νίκη.
Επικίνδυνη για μένα είναι η Ν.Δ. και ο τοπικός εκφραστής της που σε τριάμισι χρόνια διέλυσαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ξάνθης.
Δώδεκα χρόνια αντιπρόεδρος της Βουλής και τρία χρόνια μέλος της επιτροπής δεοντολογίας αποδεικνύουν το σεβασμό μου στις διαδικασίες.
Ποτέ μου δεν ενήργησα για να ωφελήσω τον εαυτό μου και αυτό οι Ξανθιώτες το γνωρίζουν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που εθελοτυφλούν.
– Η έλλειψη έργου τα τελευταία χρόνια για την προώθηση προβλημάτων του νομού είναι το επιχείρημα που ακούγεται ευρέως από τους συνυποψήφιούς σας. Τι έχετε να δηλώσετε γι’ αυτό;
Ήμουν τρίτος σε ομιλίες στην ολομέλεια της Βουλής εκατοντάδες ερωτήσεις για τα προβλήματα του τόπου μας , δεκάδες επερωτήσεις για τα γενικότερα προβλήματα της Θράκης και της Ελλάδας. Τα πρακτικά της Βουλής, τα άρθρα στον τύπο και η καθημερινή μου παρουσία αποδεικνύουν το έργο μου.
Δεν είναι αλήθεια όμως ότι οι σύντροφοι συνυποψήφιοί μου εκφράζονται εναντίον μου. Μαζί θα φέρουμε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Η αλήθεια είναι η ανυπαρξία έργου της Ν.Δ. που ανέκοψε την ανάπτυξη της Ξάνθης. Όλοι θυμούνται ότι επί ΠΑΣΟΚ ήμουν δίπλα στους Ξανθιώτες για τα μεγάλα έργα που έφεραν δουλειές , ευημερία και προκοπή στον τόπο μας.

– Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη του νομού στον οικονομικό και τουριστικό τομέα καθώς και στον τομέα της γεωργίας;
Το ΠΑΣΟΚ μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη για τον τουρισμό. Μέσα σε τρία χρόνια διαμορφώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης, μια πρόταση που απευθύνεται σε όλη την περιφέρεια.
Παραδώσαμε μια Ξάνθη στην Α΄ κατηγορία κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια Ξάνθη με προοπτικές, με υποδομές, με ισχυρό Πανεπιστήμιο, μια Ξάνθη έτοιμη για την μεγάλη αγορά των Βαλκανίων.
Δυστυχώς η προοπτική της ανάπτυξης ανεστάλη, θύμα των απογραφών , θύμα της πολιτικής της Ν.Δ. που περιέκοψε τις Δημόσιες Επενδύσεις, που στέρησε την περιφέρεια και την Ξάνθη από το οξυγόνο της ανάπτυξης.
Σήμερα, προτείνουμε μια νέα πολιτική στην Ξανθιώτικη οικογένεια.
Καινοτομία και ποιότητα στην αγροτική παραγωγή, τεχνολογία στις υπηρεσίες , εξωστρέφεια στην Βαλκανική.
Η Ξάνθη θα ζήσει από την γη και τις ομορφιές της. Η Ξάνθη τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο για έλληνες και ξένους δημιουργεί εισόδημα για το νομό και απασχόληση για τους πολίτες.
Όραμά μου είναι να δημιουργήσω ένα νομό ευχάριστο για τους κατοίκους του και ελκυστικό σε κεφάλαια και επισκέπτες.
Αυτή είναι η δυναμική μου πρόταση για την εξάλειψη της ανεργίας.

– Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την διασφάλιση λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων στο νομό Ξάνθης;
Τα συνεταιριστικά εργοστάσια αποτελούν την προίκα μας για τη νέα ανάπτυξη, αποτελούν την παράδοσή μας
Χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική.
Αξιόπιστες , σταθερές και αξιοκρατικές διοικήσεις
Καινοτομία στην αξιοποίηση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής του νομού.
Συνέργεια Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
Αυτό είναι το τρίπτυχο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης των συνεταιριστικών εργοστασίων μακριά από τον μικροκομματισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις της Ν.Δ.

– Θεωρείτε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την δημιουργία νέων σχολών στην Καβάλα;
Η κοινωνία της γνώσης αποτελεί το μέλλον για τα παιδιά μας. Η Ανατολική Μακεδονία χρειάζεται ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια , δεν χρειάζεται όμως ανίσχυρα εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρίς πόρους και χωρίς υποδομές. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πρέπει να ισχυροποιηθεί, να εκσυγχρονισθεί και να δημιουργήσει την βάση για την κοινωνία της γνώσης που χρειάζεται σήμερα η Θράκη.
Η δημιουργία νέων σχολών έρχεται στη συνέχεια και κυρίως όχι σε βάρος του κύρους του Πανεπιστημίου. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Αυτό είναι η προίκα μας.

– Ποιοι πιστεύετε ότι είναι &

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …