«Πάνε να κάνουν ένα καλό …αλλά μας το βγάζουν ξινό!», αυτή είναι η γενική εκτίμηση των επιχειρηματιών της Ξάνθης, εκφρασμένη από το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Γιάννη Αθανασιάδη, που περιμένουν με… ιώβεια υπομονή την επιδότηση του κόστους εργασίας, το γνωστό 12% που έχει θεσπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και δίδεται από εθνικούς πόρους, ως ενίσχυση του επιχειρείν στις επιχειρήσεις της Θράκης, υπό προϋποθέσεις διατήρησης προσωπικού, (διαφορετικά δίδεται το 4%) στις επιχειρήσεις της Καβάλας – Δράμας και 1% ως κίνητρο στο νομό Σερρών.
Όπως είναι γνωστό αυτή την επιδότηση παίρνουν επιχειρήσεις μεταποίησης: βιομηχανικές βιοτεχνικές, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, γεωτεχνικές εκτός από εμπορικές και αποτελεί μια ανάσα για τους επιχειρηματίες, ενώ η γενικότερη στόχευση του υπουργείου έγκειται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού ιστού των παραμεθόρειων περιοχών και στην μείωση της ανεργίας.
Όμως όπως διαπιστώνεται δεν είναι αρκετές οι καλές προθέσεις πρέπει να υποστηρίζονται και από άλλους μηχανισμούς της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Έτσι τα παράπονα για καθυστέρησης της απόδοσης της επιδότησης είναι σε μόνιμη βάση αφού οι επιχειρηματίες περιμένουν να πληρωθούν για το β’ εξάμηνο του 2005 όλο το 2006 και το α’ εξάμηνο του 2007. Ως κυτίον παραπόνων …λειτουργεί ο ΟΑΕΔ μέσω του οποίου αποδίδεται το 12%.
Το «Ε» απευθύνθηκε στην κα Πρέμντζιου Μαρία, περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Αν. Μακ – Θράκης, η οποία μας πληροφόρησε ως αρμόδια, ότι τώρα ολοκληρώνεται η αποπληρωμή του β’ εξαμήνου του 2005 και περιμένουν τα χρήματα για το 2006. Ότι βεβαίως γι’ αυτές τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται ο ΟΑΕΔ, ο οποίος απλά μεσολαβεί μεταξύ υπουργείου και δικαιούχων και όταν το υπουργείο στέλνει λεφτά άμεσα αποδίδονται.
Το πρόβλημα είναι χρόνιο και είναι ένα ακόμη δείγμα της ασυνέπειας της πολιτείας απέναντι στους πολίτες, η οποία με μοναδική ευκολία θεσπίζει κίνητρα που στη συνέχεια τα μετατρέπει… σε αντικίνητρα, λόγω της λειτουργίας της, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
Οπότε συνιστάται: Κάντε υπομονή και το 12% θα δοθεί…»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου