Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Κοσμηματογραφία, η καλλιτεχνική ματιά της ιστορίας

Κοσμηματογραφία, η καλλιτεχνική ματιά της ιστορίας

0

Σε ένα αξιόλογο και καλογραμμένο βιβλίο αποτυπώνεται η ζωή και το έργο του τελευταίου κοσμηματογράφου της Ξάνθης του γνωστού στην πόλη, αείμνηστου Λ. Κουνή που υπομονετικά καρφωμένος στην σκάλα του επί ώρες, διακοσμούσε μοναδικά τους εσωτερικούς χώρους πολλών κτιρίων, δίνοντας άλλο χρώμα και ζωή στην καθημερινότητα των ενοίκων.

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2007, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του ΠΑΚΕΘΡΑ ‘Ο Λ. Κουνής και η κοσμηματογραφία στην Ξάνθη’ που συνέγραψαν η Ε. Κουνή, Β. Αϊβαλιώτης, Σ. Αδαμαντίδου. Μέσα απ’ τις 129 φωτογραφίες του βιβλίου, την αναφορά στα 100 πρόσωπα και τα 40 κτίσματα, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία της πόλης αλλά και την εξαιρετική δουλειά του αείμνηστου καλλιτέχνη που εκπροσωπούσε με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη της κοσμηματογραφίας στην Ξάνθη.

Το βιβλίο και η τέχνη της κοσμηματογραφίας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΚΕΘΡΑ Σ. Σκιά που αναφέρθηκε στις εκδόσεις του ιδρύματος περί πολιτισμού στα 15 χρόνια της παρουσίας του, πολλές απ’ τις οποίες αναφέρονται στην πόλη της Ξάνθης. Σχετικά με το βιβλίο ο Πρόεδρος τόνισε ότι αποτελεί την καταγραφή του ιστορικού παρελθόντος της Ξάνθης μέσα απ’ τον κρυμμένο πλούτο, αυτόν που βρίσκεται μέσα στα σπίτια των κατοίκων της και από τις οικογενειακές συλλογές τους έδωσαν υλικό για την αποτύπωση της δουλειάς του καλλιτέχνη στο συγκεκριμένο βιβλίο. Κλείνοντας ο κ. Σκιάς ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου και ιδιαίτερα τη ΔΕΑΞ που ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης καθώς και τους κατόχους φωτογραφικών συλλογών για την προσφορά φωτογραφικού υλικού.

Την παρουσίαση της τέχνης της κοσμηματογραφίας έκανε η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κ. Χριστοδούλου που αναφέρθηκε στη δουλειά του Λ. Κουνή μέσα από την πλευρά της ιστορίας της Τέχνης. Με τις εικόνες από διακοσμημένα κτίρια απ’ όλο τον κόσμο, η κ. Χριστοδούλου εξήγησε στους παρευρισκόμενους την πορεία της κοσμηματογραφίας που χρονολογείται απ’ τα παλαιολιθικά χρόνια που βρίσκουμε σε σπηλιές εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος ενώ το ταξίδι στο χρόνο έφτασε στο σήμερα μέσα απ’ τον παραλληλισμό των έργων του Λ. Κουνή με σύγχρονα έργα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναδεικνύοντας την αξία του καλλιτέχνη. Όπως παρατήρησε η επιστήμων: «μέσα απ’ τη δουλειά του διαπιστώνουμε ότι παρακολουθούσε τα δρώμενα και τις εξελίξεις της τέχνης στην Ευρώπη γι’ αυτό κι εμφανίζεται τόσο ενημερωμένος για τις τάσεις και τις αλλαγές που επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες κατά περιόδους, αλλαγές που έφερνε στην πόλη που ζούσε». Κλείνοντας η κ. Χριστοδούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο Λ. Κουνής ήταν ένας καλλιτέχνης που συνέχισε την παράδοση».

Ο άνθρωπος Λ. Κουνής

Για τον καλλιτέχνη ως άνθρωπο μίλησε η προσωπική του φίλη Σ. Δαλάτση που συγκινημένη δήλωσε ότι αρνείται να δεχθεί ότι έφυγε από κοντά μας και αναφέρθηκε στη ζωή του που δεν ήταν εύκολη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας καλλιτέχνης τόσο σημαντικής εμβέλειας και αξίας, αναγκάστηκε να ασκεί το επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή ως βιοποριστικό. Την εικόνα του αείμνηστου με την σκάλα ως προέκταση των ποδιών του μας μετέφερε η κ. Δαλάτση και την υπομονή που τον χαρακτήριζε όταν επί ώρες ζωγράφιζε στους τοίχους και τα ταβάνια των κτιρίων δίνοντάς τους ζωή. Η αναγνώριση της προσφοράς του έγινε το 1999 απ’ το Δήμο Ξάνθης όταν του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …