Η Γυναίκα στο επίκεντρο

0

Πέμπτη 8 Μαρτίου, γιορτάζεται ανά την υφήλιο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι Σοροπτιμίστριες Ξάνθης με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων συμμετέχοντας στον εορτασμό.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η γυναίκα-μάνα, εργαζόμενη, σύζυγος, νοικοκυρά, εργάτρια, επιστήμων, γιαγιά, διανοούμενη, λευκή, μαύρη, κίτρινη, χριστιανή, μουσουλμάνα, η γυναίκα ως άνθρωπος πάνω απ’ όλα στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, με τους αγώνες και τα προβλήματά της, με την ιστορία και το μέλλον της, βρίσκεται στο επίκεντρο. Η γυναίκα όμως είναι πρωταγωνίστρια της ζωής και είναι η πηγή της ίδιας της ζωής. Καθημερινά βρίσκεται παντού και ως γνωστόν, πίσω από κάθε ισχυρό άντρα, βρίσκεται μια γυναίκα. Την 8η Μαρτίου κάθε έτους έχει ορισθεί να θυμόμαστε όλα όσα έχουν σχέση με το μοναδικό αυτό πλάσμα και οργανώσεις όπως ο Σοροπτιμισμός που αποτελείται από γυναίκες σε κάθε άκρη της γης αλλά και παλεύει για τις γυναίκες όλης της γης, διοργανώνει εκδηλώσεις συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

• Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο   Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Προβολή της ταινίας ‘Dog Ville’ του Λαρς φον Τρίερ με την Νικόλ Κίντμαν

•  Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Κοκόρι

– «Η γυναίκα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι» μουσική επιμέλεια Γιάννη Στεφανίδη

– Παρουσίαση της νέας δισκογραφικής   δουλειάς του Χρήστου Χατζόπουλου με τίτλο «Θράκης φωνή».

Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο   Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Προβολή της ταινίας ‘Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ τουFederico Fellini με «Οινοποσία»

• Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εγκαίνια της έκθεσης «Dialogues»Part I: the elements  – Εικαστικός περίπατος στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, στο Άνω Κάτω και στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου τις ώρες λειτουργίας τους. Επιμέλεια: Σαράντης Γκάγκας-Darja Mahecic, ιστορικός τέχνης.

Παρασκευή 9 και ώρα 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης «Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε διάλογο με την ευρωπαϊκή» με ομιλήτρια την Γεωργία Πατερίδου, φιλόλογο, καθηγήτρια ΕΑΠ. Με την υποστήριξη της διεύθυνσης γραμμάτων του Υπ. Πολιτισμού.

Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 22.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Προβολή της ταινίας ΑΝΤΙΓΟΝΗ  του Ζαν Ανούιγ σε μια παραγωγή του Βroadway.

Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Προβολή της ταινίας ΜΗΔΕΙΑ του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Στο ρόλο της Μήδειας η Μαρία Κάλλας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

O Σοροπτιμισμός στον κόσμο και στην Ξάνθη

Ζητήσαμε απ’ την Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης κ. Χ. Ζλάτκου –Μίτογλου να μας ενημερώσει για τον Σοροπτιμισμό, μια καθαρά γυναικεία οργάνωση και μας ανέφερε τα εξής: «Η λέξη «Σοροπτιμισμός» (Soroptimist) προέρχεται από τις δύο λατινικές λέξεις ΙSOROR που σημαίνει Αδελφή / γυναίκα και την λέξη ΟΡΤΙΜΑ που σημαίνει βέλτιστο, που ελεύθερα ερμηνεύεται «Γυναίκες αδελφωμένες  μεταξύ τους για έναν καλλίτερο κόσμο".  Ο Σοροπτιμισμός  είναι Διεθνής μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις  διαχείρισης & επιστημών  και πιστεύουν στον  αναπτυξιακό εθελοντισμό. Ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1921, μετά  τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, στο Oakland της Καλιφόρνια, με σκοπό να ακουστεί μια φωνή για τις γυναίκες μέσα από τη Συνειδητοποίηση, για Υποστήριξη και  Δράση,  από μια ομάδα εργαζομένων γυναικών που μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θέλησαν να διατηρήσουν και να προωθήσουν τη θέση της γυναίκας στην επαγγελματική δραστηριότητα και να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση ενός καλλίτερου κόσμου. Σιγά – σιγά η οργάνωση έγινε παγκόσμια αναπτύσσοντας  δίκτυα υποστήριξης και φιλίας, μένοντας αυστηρά ουδέτερη πολιτικά και θρησκευτικά.  Το 1924 ιδρύθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός Όμιλος στο Παρίσι από την πλαστική  χειρούργο Dr. Susanne Νoel, που ακούραστη διέδωσε την ιδέα του Σοροπτιμισμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε χώρες άλλων Ηπείρων. Στην Ελλάδα, ο "Ιδρυτικός Αθηνών" ιδρύθηκε το 1950 από την Πασιθέα Ζουρούδη – Σαλιγγάρου, γιατρό μικροβιολόγο με αναγνωρισμένη εθνική δράση, μαζί με άλλες γυναίκες καταξιωμένες στις επιστήμες, στα γράμματα, τις τέχνες και τα επαγγέλματα. Τον Καταστατικό  Χάρτη του Ομίλου επέδωσε η ίδια η Δρ. S.NoeI. Ο Όμιλος Ξάνθης ιδρύθηκε στις 22 Ιουνίου του 1974. Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 3000 όμιλοι σε 124 χώρες με 93.000 μέλη. Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός συνεργάζεται με όλους τους Διεθνείς μη Κυβερνητικούς  Οργανισμούς που έχουν παράλληλους στόχους και υποστηρίζει τα προγράμματά τους. Θεωρώ πολύ σημαντικό να τονίσω ότι εκπροσωπείται στον Ο.Η.Ε. (ECOSOC κατηγορία 1) και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συνεργάζεται στενά με τηνUNESCO, UNICEF, ΙLΟ,WHO, FAO, OSCE, UNCHR, το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών».

Σκοποί και στόχοι

Όσον αφορά στους σκοπούς και τους στόχους της Οργάνωσης η κ. Ζλάτκου μας ενάφερε: «το Σοροπτιμιστικό ιδεώδες του ομίλου μας, με βάση τις αρχές του σοροπτιμισμού, είναι η τήρηση υψηλών ηθικών προτύπων στην άσκηση της επαγγελματικής, επιστημονικής και κάθε άλλης δραστηριότητας στη ζωή, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση στα κοινωνικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία, προσφορά υπηρεσιών και η δικτύωση σε τοπικές, εθνικές ή ακόμη και σε διεθνείς κοινότητες. Αγωνίζεται  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα για την προώθηση της θέσης της γυναίκας σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας καθώς και στην πραγματοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για την πρόοδο των γυναικών.

Οι Σοροπτιμίστριες δημιουργούν έργο με προγράμματα για την ανάπτυξη πολιτισμού ειρήνης, για την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών, για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κάθε μορφή βίας, για την προώθηση της υγείας και ευημερίας για όλους, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , τη διεθνή κατανόηση, με προγράμματα ανταλλαγής για νέους και ενηλίκους και διεθνείς πρωτοβουλίες φιλίας.  Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα διεθνών προγραμμάτων όπως:  Ενίσχυση στις γυναίκες θύματα του πόλεμου στο Αφγανισ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …