Επτά μεγάλα έργα που είτε παραδόθηκαν είτε αποτελούν κομμάτι μεγαλύτερων είτε ξεκίνησαν κατόπιν αιτήματος των πολιτών, πραγματοποιούνται από τη Νομαρχία Ξάνθης και χρηματοδοτούνται τόσο απ’ το 3ο ΚΠΣ όσο και από εθνικούς πόρους.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που αφορούν όλο το νομό Ξάνθης αλλά και τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, η Νομαρχία Ξάνθης υλοποιεί έργα πνοής που θα λύσουν χρονίζοντα και σοβαρά ζητήματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η άρδευση των περιοχών που αντιμετωπίζουν την επερχόμενη ανομβρία αλλά και την αποφυγή μετακίνησης εκτός οικισμών των λιλιπούτειων ξανθιωτών λόγω έλλειψης νηπιαγωγείου.
Αντιπλημμυρικό έργο στη δυτική είσοδο των Κιμμερίων
Σε ένα φυσικό ρέμα μήκους 200 μέτρων, που βρίσκεται στην είσοδο των Κιμμερίων από Ξάνθη και έφραζε όταν κατέβαιναν νερά, πραγματοποιούνται εργασίες ώστε να μένουν τα φερτά υλικά και να αποφεύγεται η πλημμύρα σε περιόδους βροχής. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας, θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των κατοίκων που διατηρούν οικόπεδα στην περιοχή με την κατασκευή σκαλοπατιών που θεωρούνται απαραίτητα λόγω του ότι «κατέβηκε» αρκετά μέτρα κάτω απ’ το αρχικό επίπεδο. Είναι ένα έργο διευκόλυνσης ροής των υδάτων και σε καμιά περίπτωση παρέμβασης στη φύση.
Βελτίωση και διαπλάτυνση δρόμου στα Κιμμέρια
Στην ανατολική πλευρά των Κιμμερίων, λίγα μέτρα έξω απ’ τον οικισμό, πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης του δρόμου και διαπλάτυνσης σε μήκος 300 μέτρων καθώς και πεζοδρόμηση μέσα στον οικισμό. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο έργο που εντάσσεται στα γενικότερα που γίνονται μέχρι το «χείμαρρο των καλωδίων» για την αποφυγή διέλευσης των υδάτων από το δρόμο ενώ συνοδεύεται κι από έργα διευκόλυνσης των πεζών. Το κόστος ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αν. Μακεδονίας- Θράκης.
Το νηπιαγωγείο της Λευκόπετρας
Το ολοκαίνουργιο νηπιαγωγείο της Λευκόπετρας στεγάζει εδώ και ένα μήνα το καλαίσθητο κτίριο που χτίστηκε δίπλα στο δημοτικό σχολείο του οικισμού. Πρόκειται για ένα έργο κόστους 133.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και τη χαρά που έδωσε στον οικισμό, μόνο με τη λάμψη στα ματάκια των λιλιπούτειων μαθητών και της χαμογελαστής νηπιαγωγού μπορεί να διαπιστώσει ο επισκέπτης.
Έργα αναδασμού στη Γενισέα
Το ένα από τα τέσσερα έργα αναδασμού αποτελεί η αποστραγγιστική τάφρος της Γενισέας που ξεκινά από την περιφερειακή παράκαμψη και φτάνει μέχρι το κίτρινο έλος. Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο του αναδασμού και ανήκει στα παράλληλα υποστηρικτικά τεχνικά έργα, αντιπλημμυρικής προστασίας. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας-Θράκης ενώ αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής με μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και υποβοηθώντας στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας σε έκταση 33.000 στρεμμάτων.
Η ένωση των τμημάτων της Εξοχής
Με ένα έργο που αφορά στη βελτίωση και ευθυγράμμιση των οδών, τα δυο τμήματα του οικισμού της Εξοχής ενώθηκαν και οι διαπλατύνσεις τεσσάρων μέτρων που έγιναν, διευκόλυναν τη δημιουργία πεζοδρομίων. Το καινούργιο κομμάτι θα φωτιστεί διευκολύνοντας την μετακίνηση των κατοίκων από τη μια πλευρά στην άλλη δίνοντας τέλος στους κινδύνους που ελλόχευαν και είχαν ως αποτέλεσμα και θανατηφόρα ακόμη ατυχήματα. Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι ήταν ένα έργο που αφορούσε το δήμο αλλά πραγματοποίησε η νομαρχία για τη διευκόλυνση των κατοίκων και ευχαρίστησε την βακουφική επιτροπή για τη διάθεση του χώρου. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης.
Κανάλια άρδευσης στο Ν. Όλβιο
Αρδευτικά κανάλια που κατασκευάζονται καλύπτοντας αίτημα των κατοίκων για το πότισμα των αγρών, κόστους 300.000 ευρώ. Το έργο θα ενταχθεί στο πλαίσιο του συνολικού αρδευτικού έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Αποστραγγιστική διώρυγα από Θαλασσιά έως Δασοχώρι
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αναμένεται να λύσει η αποστραγγιστική διώρυγα μήκους 25 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη Θαλασσιά έως το Δασοχώρι. Πρόκειται για ένα παράλληλο έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας –Θράκης κόστους 680.000 ευρώ. Η διώρυγα είναι πολλαπλής διατομής με επάρκεια κοίτης και για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ σε συνδυασμό με το καθάρισμα της κοίτης του Λασπία, αναμένεται να λυθούν τα προβλήματα πλημμύρων που αντιμετώπιζε η περιοχή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ