Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Επαφές του Δημάρχου Ξάνθης για ΚΑΠ και Βιομηχανική Περιοχή

Επαφές του Δημάρχου Ξάνθης για ΚΑΠ και Βιομηχανική Περιοχή

0

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων και συσκέψεων για δυο σημαντικά θέματα που αφορούν στην πόλη, την κατανομή Αυτοτελών Πόρων και τη διαχείριση της Βιομηχανικής Περιοχής Ξάνθης, μας αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Β. Στυλιανίδης συμμετείχε σε σύσκεψη της Κεντρικής Διοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη γνωμοδότηση, όπως κάθε χρόνο, για τη διαχείριση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων

Όπως μας αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης: «σαν ΚΕΔΚΕ ζητούμε να μην υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για τις μεταφερόμενες, παράλληλες δράσεις από τα Υπουργεία στους Δήμους. Δηλαδή όταν παραδείγματος χάριν, ανατίθεται στους δήμους η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, να διατίθενται και τα αντίστοιχα κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο και να μην αφαιρούνται από τους ΚΑΠ. Φυσικά ο ρόλος της ΚΕΔΚΕ στο θέμα είναι γνωμοδοτικός και κάθε χρόνο πριν την απόφαση για το μοίρασμα των πόρων, πραγματοποιείται μια σύσκεψη για να διαμορφωθούν οι προτάσεις».

Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης τονίζει: «στο σχέδιο που υπέβαλλε το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) απ’ τους ΚΑΠ όμως άποψή μας είναι ότι πρέπει να μοιράζονται απ’ ευθείας στους ΟΤΑ» και κλείνοντας δηλώνει: «τελικά και φέτος θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς κι ένα πολύ μεγάλο ποσό θα δοθεί για μεταφερόμενες αρμοδιότητες».

Η Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη διαχείριση της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Ξάνθης, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Τραπέζης Πειραιώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τη διαχείριση των ΒΙ.ΠΕ. όλης της χώρας έχουν ανώνυμες εταιρίες στις οποίες το 65% των μετοχών έχει η Τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε πλήρως την ΕΤΒΑ (χρηματοδότη και δημιουργό των ΒΙ.ΠΕ.) και το 35% το ελληνικό δημόσιο και το διαχειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης: «η συνάντηση έγινε για να δούμε πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης. Ο Δήμος Ξάνθης δε συμμετέχει στη διαχείριση της περιοχής αφού τα δίκτυά μας σταματούν εκεί που αρχίζει η ΒΙ.ΠΕ. Έχουμε υπογράψει συμβάσεις για αποκομιδή απορριμμάτων και διάθεση νερού, τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρία. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει και τι πρέπει να γίνει για την καλύτερη λειτουργία και δε διαφαίνεται άμεσα τουλάχιστον κάποια αλλαγή στο καθεστώς που επικρατεί».

Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται στην πρόταση που υπάρχει για τις ΒΙ.ΠΕ. : «η πρόταση που έχει διατυπωθεί και με βρίσκει σύμφωνο, είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης που να αποτελείται από τους συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΒΙ.ΠΕ. Μια αυτοδιαχείριση δηλαδή όπως παραδείγματος χάριν γίνεται στις πολυκατοικίες. Πάντως αλλαγή προς το παρόν δεν αποφασίστηκε και συνεχίζει η λειτουργία όπως μέχρι σήμερα».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…