Έως ποτέ θα κωφεύετε κύριοι;

0

Κραυγή αγωνίας για την ποιότητα του νερού που πίνουν εκφράζουν οι κάτοικοι των οικισμών Λεύκης και Λαμπρινού. Στο θέμα έχει αναφερθεί σε παλιότερο ρεπορτάζ του το «Ε» όμως φωνή βοώντος…από τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΞ!
Έτσι είδαν και απόειδαν οι κάτοικοι των δύο οικισμών, μάζεψαν 60 υπογραφές και διαμέσου του δημοτικού συμβούλου της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκου Ανταμπούφη καταθέτουν επιστολή στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που δεν φαίνεται να αποδέχεται η ΔΕΥΑΞ, ισχυριζόμενη ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού είναι καλή. Όμως αυτοί καθημερινά πίνουν και μαγειρεύουν με εμφιαλωμένο νερό, αφού το νερό τους – όπως καταγγέλλουν – δεν πίνεται λόγω της έντονης δυσοσμίας. Επιπρόσθετα εκφράζουν την ανησυχία τους για το δίκτυο ύδρευσης που είναι από αμιαντοσωλήνες και όπως είναι γνωστό είναι επιταγή της Ε.Ε. η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, καθώς προκαλούν προβλήματα υγείας (καρκίνου). Και μόνο η ΔΕΥΑΞ πάλι πρωτοτυπώντας, θεωρεί τους αμιαντοσωλήνες ακίνδυνους! Όπως επισημαίνουν το νερό είναι από επιφανειακή και χωρίς συντήρηση γεώτρηση που λειτουργεί σε περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρημένο από λύματα (εργοστάσιο ζάχαρης, γειτονικά χοιροστάσια, σφαγεία, χρήση λιπασμάτων σε παρακείμενα χωράφια, σκουπίδια) και ερωτούν για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται για την ύδρευση του οικισμού μια νεώτερη γεώτρηση (1997) που είναι καλύτερων προδιαγραφών αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση του γηπέδου και καταχρηστικά κάποιων χωραφιών!
Και στο σημείο αυτό έρχεται και το «Ε» να ενώσει τη φωνή του με τους κατοίκους της Λεύκης και του Λαμπρινού και να απευθύνει μερικά ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ξάνθης και προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ:
1)Γιατί κωφεύετε κύριοι σ’ ένα καίριο πρόβλημα κατοίκων του Δήμου σας;
2)Ως πότε οι κάτοικοι της Λεύκης και του Λαμπρινού θα λένε το νερό …νεράκι και θα είναι αναγκασμένοι ή να πίνουν εμφιαλωμένο ή να πίνουν με …κλειστή τη μύτη νερό, που μεταφέρεται από αμιαντοσωλήνες;
3)Έως πότε η ΔΕΥΑΞ θα στρουθοκαμηλίζει επικαλούμενη στοιχεία που βγάζουν καλής ποιότητας το νερό;
4) Κύριε Τσέπελη εσείς θα πίνατε απ’ αυτό το νερό;
Τι λένε οι κάτοικοι της Λεύκης και του Λαμπρινού για το νερό τους
«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο είμαστε δημότες του Δήμου Ξάνθης και κάτοικοι των οικισμών της Λεύκης και του Λαμπρινού.
Όπως γνωρίζετε, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί συχνά με το ζήτημα της ποιότητας του πόσιμου νερού και του δικτύου ύδρευσης του οικισμού μας. Όπως επίσης γνωρίζετε έχουμε θέσει επανειλημμένα, ακόμη και σε προεκλογικές περιόδους, το ζήτημα του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού μας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΞ, η ποιότητα του νερού είναι καλή. Παρόλα αυτά όμως εξακολουθούμε οι περισσότεροι από μας να πίνουμε και να μαγειρεύουμε με εμφιαλωμένο νερό διότι το νερό της βρύσης μας έχει πολύ δυσάρεστη οσμή. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΞ αν και το δίκτυο έχει σε ένα μέρος του αμιαντοσωλήνες δεν υπάρχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά σε κάθε μέρος της Ευρώπης οι αμιαντοσωλήνες απαγορεύονται και αντικαθίστανται. Αν και η μελέτες αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης απορρίφθηκαν από το Ταμείο Συνοχής θα επαναϋποβληθούν στα πλαίσια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου χωρίς να λαμβάνεται κανένα άλλο μέτρο για το πρόβλημα που υπάρχει.
Συχνά έχουμε αναφερθεί στην παλιά (40 χρόνων), επιφανειακή και χωρίς συντήρηση γεώτρηση ύδρευσής μας που λειτουργεί σε περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρημένο από λύματα (εργοστάσιο ζάχαρης, γειτονικά χοιροστάσια, σφαγεία, χρήση λιπασμάτων σε παρακείμενα χωράφια, σκουπίδια). Είναι μόνιμο ερώτημα για μας το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται για την ύδρευση του οικισμού μια νεώτερη γεώτρηση (1997) που είναι καλύτερων προδιαγραφών αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση του γηπέδου και (καταχρηστικά;) κάποιων χωραφιών.
Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ύδρευσης του οικισμού μας δεν μπορεί να περιμένει και ότι πρέπει να λυθεί άμεσα. Ο οικισμός μας, αν και μέρος του Δήμου Ξάνθης, έχει συσσωρευμένα πολλά προβλήματα που άλλες περιοχές του Δήμου μας τα έχουν λύσει.
Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να ρίξει άμεσα την προσοχή της σε μας και τα χρονίζοντα προβλήματά μας.
Ζητάμε άμεση λύση στο πρόβλημα της ποιότητας του πόσιμου νερού μας έως ότου δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης όλου του Δήμου».
Μαριάναν Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…