Διευρύνει τις δραστηριότητές του ο ΕΛΓΑ ο φορέας – «προστάτης» των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής από 10 φυσικούς κινδύνους, όπως: χαλάζι, πλημμύρες, παγετός, καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας και με την τελευταία απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου(Αριθμ.223/14 – 12 – 2006), επιδοτεί μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής, με στόχο στο μέλλον και της ζωικής παραγωγής. Έτσι πραγματοποιεί μια εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να ενημερώσει τους αγρότες για αυτά τα προγράμματα αλλά και να τους εισάγει στη λογική ότι η πρόληψη της καταστροφής με τα ενδεδειγμένα μέτρα είναι πιο συμφέρουσα καθώς ναι μεν καλή είναι η αποζημίωση και έχει μειωθεί ο χρόνος απόδοσής της, αλλά η καταστροφή της παραγωγής επιφέρει απώλεια πλούτου για τον τόπο, απώλεια ωρών από την μεταποίηση, απώλεια αγορών.
Αυτή ήταν και η στόχευση της ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα της ΕΑΣ Ξάνθης – το Σάββατο 27 Ιανουαρίου το πρωί – όπου κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης – τομέας που υπάγεται η Ξάνθη – παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, του νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη, του δημάρχου Βιστονίδας κ. Ζλάτκου, Σελέρου κ. Μπηρόλ, προέδρων των συνεταιρισμών και πλήθος αγροτών του νομού, ενημέρωσε για τα προγράμματα του ΕΛΓΑ και τα επιδοτούμενα μέτρα προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Κοντός: «Γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια στον ΕΛΓΑ»
Ενισχυτική της αναγκαιότητας να εισαχθεί αυτή η λογική στους αγρότες και να «επωφεληθούν» αυτών των προγραμμάτων, καθώς και του κοινωφελούς χαρακτήρα του έργου που επιτελείται από τον ΕΛΓΑ ήταν η αναφορά του κ. Κοντού, καθώς επισήμανε ότι έναντι 70 εκ. ευρώ που δίνουν οι αγρότες για ασφάλιση της αγροτικής τους παραγωγής, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται είναι πάνω από 500 εκ. ευρώ Παράλληλα τόνισε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στον ΕΛΓΑ: «Γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια στον ΕΛΓΑ. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την κτηνοτροφίά στη Βουλή συμπεριλαμβάνονται κι άλλες ασθένειες για την κάλυψη της ζωικής παραγωγής.
Επιπλέον θα υπάρχουν καλύψεις από τον ΕΛΓΑ για τον καπνό». Επίσης ο κ. Κοντός ανακοίνωσε ότι επειδή υπήρχε μικρή παραγωγή στο νομό μας, λόγω ξηρασίας στον αραβόσιτο και επειδή υπάρχει μια διαφορά από την προηγούμενη τριετία που υπερβαίνει το 30%, η νομαρχία θα δώσει τα στοιχεία στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ώστε να συμπεριληφθεί η ζημιά στο επόμενο ΠΣΕΑ που θα κατατεθεί στη Eyrostat, ώστε τον Μάρτιο όλοι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν. Επίσης εισηγήθηκε στον ΕΛΓΑ να επιδοτηθούν και τα πλαστικά ως μέτρα προστασίας για τα σπαράγγια.
Επιδοτούμενα μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής
Ο κ. Γιώργος Φαραζουλής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εφαρμογών της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ (Φυσικός – Μετεωρολόγος), αναφέρθηκε στις κύριες δραστηριότητες του ΕΛΓΑ που είναι ο κυριότερος φορέας ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής στη χώρα μας και εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ο μόνος φορέας που ασφαλίζει σε τόσα πολλά φυσικά αίτια αφού στην Ε.Ε. οι αγρότες έχουν ασφάλιση μόνο για χαλάζι και σ’ αυτό το …κενό έγκειται το κέρδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Επίσης μια άλλη ιδιαιτερότητα του ΕΛΓΑ είναι ότι ενώ όλοι οι αγρότες προπληρώνουν την ασφάλιση σ’ όλα τα κράτη της Ε.Ε., ο αγρότης στην Ελλάδα συμμετέχει στο σύστημα ασφάλισης και πληρώνει όταν πουλά την παραγωγή του.
Επιχορήγηση έως 60 και 75%
Αναφερόμενος στην ενεργητική προστασία η επιχορήγηση μέσων ενεργητικής προστασίας για το χαλάζι, παγετό πλημμύρα, που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΛΓΑ με ποσοστό έως 60 και 75%, σημείωσε ότι αποτελεί επένδυση για τον αγρότη.
Τα συστήματα ενεργητικής προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ για το έτος 2007 είναι
Αντιπαγετικός ανεμιστήρας για την προστασία γεωργικών καλλιεργειών από τον παγετό, το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία από το χαλάζι , την μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων ισχύος 150 σε ηλεκτορκίνητους ισχύος 125 HP.
Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο ποσό των 3 εκ. ευρώ. Μπορούν να επιδοτηθούν φυσικά πρόσωπα ή συνεταιρισμοί και εταιρείες αγροτών . Ο νομός Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο επιχορήγησης για τα αντιχαλαζικά δίκτυα, καθώς υπάρχουν αναπτυσσόμενες δεντρώδεις καλλιέργειες –ροδιές ροδακινιές, ακτινίδια και σπαράγγια – και παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ζημιών από χαλάζι, ενώ ο παγετός είναι δύσκολος να αντιμετωπιστεί με τα γνωστά μέσα – αντιπαγετικός ανεμιστήρας και το σύστημα της τεχνητής ομίχλης, καθώς στην περιοχή μας έχουμε παγετούς ψυχρών ρευμάτων και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Μαριάννα Ξανθοπούλου