Δείγμα πορείας για ενημέρωση

0

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, μέρα συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 και η Ξάνθη ακολούθησε το γενικό κλίμα με μικρές συγκεντρώσεις και την απογευματινή πορεία.

Νέο κύκλο αντιδράσεων που οδήγησαν σε κινητοποιήσεις πυροδότησε η συζήτηση στη βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όπως είχαν προαναγγείλει οι πανελλήνιες ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, λειτούργησαν συντονιστικά και με όλους τους φορείς που αντίκεινται στην αναθεώρηση, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις και μεγάλες πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, σε δυο φάσεις αποφάσισε να κινηθεί ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η πρώτη φάση είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για το άρθρο 16 μέσα σε κλίμα της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Αυτός είναι και ο λόγος – όπως επισημαίνουν πολλοί βουλευτές – που η κ. Γιαννάκου, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί, δεν πήγε στη Βουλή χθες, πρώτη μέρα της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16, λένε κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει ένας νεκρός χρόνος για να αποσυνδεθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις και μετά θα έρθει προς ψήφιση ο «νόμος Γιαννάκου» στη Βουλή. Χρονικά, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα συμβεί στο τέλος Μαρτίου.

Η πορεία της Ξάνθης

Όπως είχε ανακοινωθεί, στις 6.00΄ το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την Επιτροπή Αγώνα. Η ολιγομελής συγκέντρωση που αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές, μέλη κυρίως της Πανσπουδαστικής, με τα πανώ που ανέγραφαν συνθήματα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και το δικαίωμα συμμετοχής όλων στη δωρεάν παιδεία, έμεινε για είκοσι λεπτά στην πλατεία και εν συνεχεία ξεκίνησε η προαναγγελθείσα πορεία.

Φωνάζοντας «φρέσκα» και σχετικά με το ζήτημα συνθήματα τύπου: «Κωστάκη και Γιωργάκη, ακούστε το καλά, η αναθεώρηση θα μείνει στα χαρτιά», με βροντερή φωνή κι έχοντας ένα περιπολικό της αστυνομίας να προηγείται και δυο να έπονται, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία περνώντας από τους εξής δρόμους: Ηρώων, 40 Εκκλησιών, Πραξιτέλους, Περικλέους, Π. Π. Γερμανού και αφού διέσχισαν την οδό 28ης Οκτωβρίου, επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία.

Τραβώντας την προσοχή των κατοίκων που παρακολουθούσαν την πορεία από τα μπαλκόνια τους, μπορεί να βγει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η πορεία μπορεί να μην είχε την αναμενόμενη από τους διοργανωτές συμμετοχή αλλά σίγουρα λειτούργησε ενημερωτικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…