Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Αποφυλακίσεις από τις ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’

Αποφυλακίσεις από τις ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’

0

Η κατά γράμμα τήρηση του νόμου, οδηγεί στις φυλακές οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας που γνωρίζουν το σκληρότερο πρόσωπο της κοινωνίας που ευτυχώς μπορεί ακόμη να ελπίζει από την ύπαρξη μελών της όπως οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’.

Όταν το 2001 στη Ρόδο, από κάποιες γυναίκες υλοποιήθηκε η ιδέα για αλληλοβοήθεια, φιλανθρωπία και προσφορά στο συνάνθρωπο και δημιουργήθηκαν οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’, ο κόσμος ευτύχησε να αποκτήσει μια γυναικεία ανθρωπιστική οργάνωση που διέπεται από την όρεξη για προσφορά στο συνάνθρωπο και ευαισθησία στον αναξιοπαθούντα και έχοντα ανάγκη, ασχέτως χρώματος, θρησκείας και φυλής.

Οι σκοποί της οργάνωσης είναι:

Προώθηση της ειρήνης και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλληλεγγύη στους αναπτυσσόμενους λαούς και σε ανθρώπους που πλήττονται από διάφορες καταστροφές (πολέμους, σεισμούς, θεομηνίες κτλ).

Προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

Προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Προστασία του περιβάλλοντος.

Προτεραιότητα όμως οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ δίνουν στα παιδιά και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τη φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν τα τμήματα της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κω, Νισύρου, Ηρακλείου, Ξάνθης, Ιωαννίνων, Βόλου.

Το έργο τους πλούσιο και σημαντικό, περιλαμβάνει βοήθεια σε παιδιά από τη Ρόδο μέχρι το  Αφγανιστάν, ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες περιοχές, συνεργασία για προσφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού με συνεργασία με τους ‘Γιατρούς’ και ‘Φαρμακοποιούς του κόσμου’.

Οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ στην Ξάνθη

 Από το 2006 η οργάνωση έχει τμήμα στην Ξάνθη με πλούσια δράση με εθελοντική εργασία στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, ημερίδες ενημέρωσης για θέματα υγείας που αφορούν όλες τις γυναίκες, προσφορά υλική και ηθική σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες και πολλά άλλα.

Φέτος οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ της Ξάνθης, πραγματοποίησαν έκθεση ζωγραφικής στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της πόλης, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η έκθεση που αγκάλιασαν οι ξανθιώτες, απέφερε στην οργάνωση 2.600 ευρώ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αποφυλάκιση δυο τροφίμων των φυλακών Κομοτηνής, που ήταν και ο στόχος.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης στην Ξάνθη, κ. Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή μας λέει: «συγκεντρώσαμε αυτό το μεγάλο ποσό χάρις στην ουσιαστική συμμετοχή και παρουσία των καλλιτεχνών αλλά και στο αγοραστικό κοινό που μας συγκίνησε με την παρουσία του και την άμεση ανταπόκρισή του. Τους ευχαριστούμε μέσα απ’ την καρδιά μας όλους και ευχόμαστε ο Θεός της αγάπης να τους χαρίσει έναν ακόμη χρόνο γεμάτο υγεία και δραστηριότητες για να μπορούμε να ανακουφίζουμε όσο μπορούμε το συνάνθρωπό μας».

Οι αποφυλακίσεις

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2006, αντιπροσωπεία της οργάνωσης με επικεφαλής την κ. Ψωμά, επισκέφθηκε τις φυλακές Κομοτηνής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πρόεδρος: «σε συνεργασία με τον υπέροχο άνθρωπο με ‘Α’ κεφαλαίο, τον Διευθυντή των φυλακών, καταφέραμε να αποφυλακίσουμε δυο ανθρώπους που βρισκόταν εκεί για απλές τροχαίες παραβάσεις. Δε μπορούμε να περιγράψουμε την εμπειρία, τη χαρά και τη συγκίνησή μας που πιστεύω ότι θα είναι και χαρά όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας».

Οι δυο ελεύθεροι πλέον, ευτυχείς άνθρωποι είναι δυο άνδρες γύρω στα σαράντα, ο ένας από το Διδυμότειχο Έβρου κι ο άλλος από τις Κρηνίδες Καβάλας.

Ο εβρίτης που έμεινε με το στόμα ανοιχτό πραγματικά όπως μας μεταφέρουν η Πρόεδρος και η Κοσμήτορας της οργάνωσης κ. Βούλα Αντωνιάδου, βρέθηκε στη φυλακή για παράβαση που αφορούσε στην έλλειψη φωτεινού σήματος στο κάρο που οδηγούσε με αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα με, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές. Το ποσό που εκδικάστηκε ότι πρέπει να καταβάλλει ανερχόταν στα 1.700 ευρώ τα οποία δεν διέθετε κι έτσι φυλακίστηκε για πέντε μήνες. Οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ τον αποφυλάκισαν καλύπτοντας το ποσό που είχε απομείνει μετά την παραμονή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, δηλαδή 1.500 ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασής του είναι ότι δεν είχε χρήματα για τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τον μετέφερε στο χωριό του!…

Ο καβαλιώτης αποφυλακισθείς, βρέθηκε εκεί επειδή σε έλεγχο που του έγινε, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του ήταν λίγο παραπάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με αποτέλεσμα να δικαστεί και το πρόστιμο που του υπεβλήθη ήταν 2.600 ευρώ τα οποία αδυνατούσε να πληρώσει κι έτσι φυλακίστηκε για οκτώ μήνες. Οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ έδωσαν 1.100 ευρώ για την αποφυλάκισή του που όμως δεν επαρκούσαν και παρά το ποσό των 600 ευρώ που πρόσθεσε ο πατέρας Νύμφωνας από τον Άγιο Νικόλαο του Πόρτο Λάγος , τα χρήματα που απέμειναν να κατατεθούν, δεν επαρκούσαν. Τελικά έμειναν άλλα 400 ευρώ τα οποία μένουν να δοθούν και με προσωπική δέσμευση της κ. Ψωμά στο Διευθυντή των φυλακών και ο τρόφιμος των φυλακών μπορούσε να αποφυλακισθεί. Όπως μας αναφέρει η Πρόεδρος: «φανταστείτε ότι δεν δέχτηκε να φύγει για τις γιορτές από τη φυλακή και ζήτησε να κάνει εκεί Πρωτοχρονιά γιατί δεν είχε πού να πάει».

Η προσφορά της οργάνωσης είναι ανθρώπινη και ανυπολόγιστης αξίας γιατί έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και είναι πολλές οι περιπτώσεις που και μεμονωμένα τα μέλη της προσφέρουν σε συμπολίτες μας που χρήζουν πολλαπλής βοήθειας. Το κάνουν όμως από αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον δίνοντας πιο βαθύ νόημα στην έννοια του εθελοντισμού. Χαρακτηριστική είναι η φράση της κ. Αντωνιάδου: «όταν είδα τη λάμψη στα μάτια των αποφυλακισμένων, είπα, εμείς σήμερα κάναμε Χριστούγεννα!».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι σκουπιδότοποι που γίνονται πάρκα

Το συγχρηματοδοτ…