Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Αιχμή του δόρατος ο διορισμός 240 ιμάμηδων

Αιχμή του δόρατος ο διορισμός 240 ιμάμηδων

0

Σφοδρή ήταν  η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή για την περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη και για το χειρισμό ζητημάτων της μειονότητας. Αιχμή του δόρατος η εξαγγελία της κυβέρνησης για διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων για την πνευματική καθοδήγηση των μουσουλμάνων της Θράκης που ήρθε τροπολογία στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας κα Γιαννάκου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Ξάνθης κ. Παναγιώτη Σγουρίδης επεσήμανε τον κίνδυνο να μην γίνουν δεκτοί από την μειονότητα οι διορισμένοι ιμάμηδες καθώς καταργείται η ελευθερία της επιλογής της κάθε κοινότητα να επιλέγει τον δικό της θρησκευτικό λειτουργό. Χαρακτηριστικά τόνισε :«Ο διορισμός τους δεν είναι αποφασιστική αρμοδιότητα του μουφτή, αλλά μιας κρατικής επιτροπής. Εκεί που η κάθε κοινότητα επέλεγε το δικό της ιμάμη, ερχόμαστε εμείς και λέμε ότι βάζουμε αυτόν που θέλουμε. Αυτομάτως εκεί που είχαμε τρεις μουφτήδες και τρεις ψευτομουφτήδες, θα δημιουργήσουμε 240 ιμάμηδες και άλλους τόσους ψευτοϊμάμηδες. Οι θρησκευτικές ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς. Γιατί έχουμε ιμάμηδες 9μήνου συμβάσεως;», αναρωτήθηκε

Παράλληλα στηλιτεύτηκε από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ το γεγονός ότι με την περιοδεία της κας Μπακογιάννη δίνεται μια διάσταση εξωτερικής πολιτικής σε θέμα εσωτερικής πολιτικής. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Σγουρίδη, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, όπως και του κ. Κουβέλη από το Συνασπισμό.

Σγουρίδης: «Πώς  είναι δυνατόν να κάνουμε εξωτερική πολιτική στη Θράκη», ενώ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, διότι όπως είπε θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει. Και οι δύο συνέδεσαν την επίσκεψη της Nτ.Mπακογιάννη με την επικείμενη επίσκεψη του Tούρκου υπουργού Eξωτερικών στην περιοχή.

«Η τροπολογία θα σημάνει περαιτέρω χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας κατά παράβαση των δικαιωμάτων που έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η μειονότητα θα αντιδράσει, διότι θεωρεί πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια κηδεμόνευσης και χειραγώγησής της» ανέφερε από πλευράς ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης.

Και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Aπ.Kακλαμάνης χαρακτήρισε την περιοδεία ως συνέχεια μιας λαθεμένης τακτικής, στο πλαίσιο μιας λαθεμένης στρατηγικής που η χώρα μας επί μακρόν ακολουθεί στη Θράκη. «Δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να διαχειρίζεται την πολιτική του κράτους στη Θράκη. Είναι στρατηγικό λάθος που πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε και να το σταματήσουμε», σημείωσε ο κ. Kακλαμάνης. Παράλληλα, προέβλεψε ότι με τον τρόπο που θα επιλεγούν τα 240 ιεροδιδάσκαλοι θα δώσουμε τροφή στη γείτονα, αλλά και στον αμερικανικό -όπως είπε- παράγοντα για νέο κύκλο επικρίσεων σχετικά με τη μειονότητα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιγμα το Πανεπιστημίου στην κοινωνία απ’ τους φοιτητές

Στην τρίτη για το 2007, Γενική Συνέλευση του ΣυλλόγουΦοιτητών Ξάνθης, πλειοψήφησε το Πλαίσ…