Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Καρναβαλικοί Σύλλογοι – Επαγγελματίες, σημειώσατε 1

Καρναβαλικοί Σύλλογοι – Επαγγελματίες, σημειώσατε 1

0

Διελκυστίνδα μεταξύ των 20 επαγγελματιών και των 25 καρναβαλικών συλλόγων και… σε ρόλο διαιτητή ο Δήμος Ξάνθης. Ο λόγος; Η πορεία της καρναβαλικής παρέλασης. Όπως είναι γνωστό η προηγούμενη οργανωτική επιτροπή πήρε απόφαση ν’ αλλάξει για πέρυσι την πορεία της καρναβαλικής παρέλασης κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των συλλόγων. Έτσι πέρυσι για πρώτη φορά η παρέλαση δεν πέρασε από την Βασ. Κωνσταντίνου  – πλατεία Αντίκα – Βασ. Σοφίας, αλλά μετά την κεντρική πλατεία… την έκανε  δεξιά από την Παναγή Τσαλδάρη. Επειδή η περσινή «καινοτομία» δεν επικροτήθηκε από όλους και δεν είχε συμμετοχή του κόσμου, δημιούργησε γκρίνιες… τόσο που ο δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε δεσμευτεί προεκλογικά στους επαγγελματίες ότι θα επανεξετάσει το θέμα  έκανε… μια νύξη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των συλλόγων και του νέου προέδρου της ΔΕΑΞ κ. Μανώλη Φανουράκη, να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση η πορεία όμως οι σύλλογοι είναι ανένδοτοι και είπαν «ΌΧΙ».

Οι σύλλογοι

Επικαλούνται μεγάλη επικινδυνότητα ιδιαίτερα στην πλατεία Αντίκα λόγω της στενότητας του δρόμου και  της μεγάλης κατωφέρειας, τόσο που το μεγάλο βάρος των αρμάτων, η δυσκινησία τους και ο μεγάλος συνωστισμός, να ελλοχεύουν κινδύνους τόσο για τους καρναβαλιστές όσο και για τον κόσμο που παρακολουθεί. Επιπλέον η επικινδυνότητα  αυξάνεται καθώς για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και άμεση ενεργοποίηση οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία  και την προστασία των πολιτών. Όλοι θυμούνται το άρμα που πήρε φωτιά πρόπερσι ευτυχώς στην κεντρική πλατεία και κατασβέστηκε, απρόοπτο που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί τόσο άμεσα στην πλατεία Αντίκα.  

Οι επαγγελματίες

Είναι περίπου 20 αυτοί που διατηρούν καταστήματα ένθεν κακείθεν της Βασ. Κωνσταντίνου και των άλλων οδών, που περνούσε η παρέλαση, όπου γινόταν το αδιαχώρητο και  όπως είναι φυσικό έκαναν  γερή κατανάλωση αυτή την μέρα. Η αλλαγή της πορείας τους… ξύνισε. Όμως προς το παρόν μόνο …γκρινιάζουν και δεν έχουν αποφασίσει να δράσουν πιο αποφασιστικά  είτε με υπογραφές είτε με προσφυγή στον συνδικαλιστικό τους φορέα., απλά… έκαναν τα παράπονά τους στο δήμαρχο και για το λόγο αυτό ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα.

«Το καρναβάλι είναι υπόθεση όλων των Ξανθιωτών»

Παρόλα αυτά… αταλάντευτη θα συνεχιστεί η πορεία και φέτος από την Π. Τσαλδάρη όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Φανουράκης, καθώς ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός  και ήδη έχουν γίνει οι διαγωνισμοί για τις ηχητικές εγκαταστάσεις και για τους πίνακες της ΔΕΗ για την Π. Τσαλδάρη. Ο κ. Φανουράκης επιζητά την καλύτερη συνεργασία με τους συλλόγους καθώς και μ’ όλους τους Ξανθιώτες τονίζοντας ότι: «Το καρναβάλι είναι υπόθεση όλων των Ξανθιωτών». Δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει τον θεσμό να τον εμπλουτίσει με νέες ιδέες, διατηρώντας παράλληλα το ιδιαίτερο χρώμα του και το χαρακτηριστικό του που είναι ένα πάντρεμα της παράδοσης της λαογραφίας και του σύγχρονου καρναβαλιού απαλλαγμένου όμως από την εμπορικότητα, όπως το πατρινό.

Για το λόγο αυτό βασιζόμενος και στην υποδομή που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια έχει κατά νου ένα πλάνο που θα εφαρμοστεί από το 2008. Π.χ. Μια ιδέα που κυοφορείται για το 2008 είναι να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα στο καρναβάλι και τα θέματα των συλλόγων και των αρμάτων να αποτελούν υποθέματα που θα ολοκληρώνουν το κεντρικό θέμα. Επίσης ο κ. Φανουράκης επεσήμανε ότι η οργανωτική επιτροπή είναι «ανοιχτή» σε προτάσεις, σε ιδέες και επιδιώκει την συμμετοχή όλων των πολιτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…