Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Τιμήθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης η Βιργινία Τσουδερού

Τιμήθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης η Βιργινία Τσουδερού

0

Για την ανεκτίμητη προσφορά της στα δρώμενα του νομού και της χώρας. Β. Τσουδερού: «Η προσφορά αποτελεί βίωμα…». «Θα αποτελούσε ψευδομετριοφροσύνη αν έλεγα ότι η αναγνώριση των όσων μπόρεσα να προσφέρω δεν μου δίνει χαρά. Αλλά η προσφορά μπορεί και μόνη της, όταν αποδίδει θετικά αποτελέσματα, να αποτελεί μια πλήρη ανταμοιβή. Ο δίδων ή η δίδουσα κατά κανόνα παίρνει περισσότερα από ότι δίδει με μια προϋπόθεση: ότι η προσφορά αποτελεί βίωμα, μέρος της ατομικής φιλοσοφίας, ένας τρόπος ζωής…».

Ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Βιργινίας Τσουδερού μετά την βράβευση που δέχτηκε από την Νομαρχία Ξάνθης για την πολύχρονη και ανεκτίμητη συνεισφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας αλλά και όλης της χώρας.

Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, ανήμερα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, η τέως Υπουργός, μια γυναίκα δραστήρια και «ακούραστη» όπως πολλοί την χαρακτήρισαν, τόνισε πως η προσφορά, είναι ένας τρόπος ζωής που κληρονόμησε από τους γονείς της.

Στο Κρητικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε αλλά και από τους φωτισμένους καθηγητές που είχε την τύχη να γνωρίσει…

«Η ανθρωπιστική παιδεία, η ανθρωπιστική παράδοση, αυτή που μορφοποιήθηκε από την κλασική σκέψη, θέτει ως στόχο του ευ ζειν την κοινωνία της αλληλεγγύης και απορρίπτει την ατομική πλεονεξία. Μόνο μια τέτοια κοινωνία εγγυάται την αρμονία και θέτει φραγμό στις συγκρούσεις και τον θάνατο».

Η επιβολή της υλιστικής φιλοσοφίας επέφερε όπως είπε, την δυσαρμονία στον κόσμο, αφού έχει απορριφθεί η αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Και η απόρριψη αυτών των αξιών, που έχουν επιβληθεί ως κανόνας ζωής, είναι αναγκαία και επείγουσα.

Απαιτεί όμως πολύ εργασία και η κύρια ευθύνη πέφτει στους γνωρίζοντες, τους λίγους τυχερούς που δεν έχουν ακόμη τυφλωθεί από την εκθαμβωτική λάμψη του χρήματος.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Τσουδερού τόνισε: «Η σημερινή αναγνώριση μου δίδει χαρά. Την ερμηνεύω ως αναγνώριση ότι τίμησα την διπλή κληρονομιά, την οικογενειακή κτητική παράδοση και αυτή που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και που μας δίδει την πολύτιμη αυτή ταυτότητα του Έλληνα. Η φυλή των ελλήνων επέλεξε τις ανθρώπινες αξίες ως χαρακτηριστική πρόταση ζωής. Στους ζοφερούς χρόνους που ξαναζούμε σήμερα, καθώς απλώνονται πάλι πάνω από τον πλανήτη μας δυνάμεις που αντιμάχονται τις αξίες της ανθρωπιάς απαιτείται και πάλι να ξαναβιώσουμε και να τις αναγνωρίσουμε ως μόνη σανίδα σωτηρίας της ανθρωπότητας και του πλανήτη- σπίτι της.

Ευχαριστώ και πάλι για την τιμητική αναγνώριση. Η περγαμηνή θα φιλοξενηθεί σε περίοπτη θέση στο Ίδρυμά μας που ελπίζω να συμφωνείτε μεταξύ άλλων, δίνει ελπίδα σε όσους περάσουν το κατώφλι του για μα καλύτερη κοινωνία. Του αύριο…».

Παρόντες στην εκδήλωση της Νομαρχίας ήταν όλοι οι φορείς της πόλης και του νομού.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων τόνισε πως για μια Πολιτεία η μεγαλύτερη και η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει είναι στην Παιδεία, γιατί τα παιδιά τα οποία σήμερα μαθαίνουν γράμματα και σπουδάζουν και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι οι αυριανοί πολίτες.

«Η συνέπειά της, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα, η τεχνοκρατική υποδομή και οι πολιτικές επιλογές, την χαρακτήριζαν πάντα» τόνισε στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Μάλιστα όπως είπε, δουλεύοντας μαζί της, εργάστηκε όσο ποτέ άλλοτε.

Στην ομιλία του ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε: « Σήμερα είναι ημέρα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μια μέρα που είναι σημαντική για το μέλλον της ίδιας της χώρας, για το μέλλον της ίδιας της πατρίδας μας. Σήμερα γιορτάζουν οι εκπαιδευτικοί μας. Γι’ αυτό και εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά. Από το 1999 καθιερώσαμε αυτή την εκδήλωση για να αναδείξουμε τον ρόλο της εκπαίδευσης αλλά και της Παιδείας. Ένας ρόλος σημαντικός για την πορεία των παιδιών μας…».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο της κ. Τσουδερού, τόνισε πως η επιλογή που έγινε για την βράβευσή της, δεν ήταν τυχαία.

«Η υπεραξία της γνώσης είναι το καινούργιο στοιχείο το οποίο διαγράφει το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας. Δημιουργεί νέα δεδομένα και πρέπει όλοι μαζί να το υπολογίζουμε και να το αναδεικνύουμε. Σ’ αυτόν τον κόσμο της γνώσης, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι εκπαιδευτικοί. Αυτοί είναι που με κατάθεση ψυχής και προσωπική προσπάθεια οδηγούν την εκπαίδευση, την παιδεία, την νεολαία μας σε νέους δρόμους, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός, οι τέχνες, δεν είναι τίποτε άλλα παρά η συλλογική μνήμη μιας κοινωνίας. Στην περιοχή μας δημιουργήθηκε μια κυψέλη προσφοράς, έργου και αναφέρομαι στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το 1998 και ήταν δημιούργημα της κ. Τσουδερού. Η προσφορά της…πολυδιάστατη, πολυσήμαντη, σε όλα τα επίπεδα. Ανεκτίμητη…».

Για την πολυδιάστατη προσωπικότητα αλλά και το έργο της κ. Τσουδερού, μίλησαν ακόμη οι βουλευτές Ξάνθης κ.κ. Σγουρίδης και Τσαλίδης ενώ για την ημέρα των γραμμάτων, χαιρετισμό απηύθυναν οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ και του Διδασκαλικού Συλλόγου.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πομάκοι της Βουλγαρίας: Σε αναζήτηση νέων αξιών και ταυτότητας

Παρουσίαση της έρευνας του Ν. Κόκκα στα Πομακοχώρια της Βουλγαρίας   Εμβόλιμο: Οι Πομ…