Θέρισε η Γαστρεντερίτιδα

0

Αποκλείστηκε η επιδημία από το Γ.Ν.Ν. Ξάνθης. Εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων βρίσκεται η Διεύθυνση Υγιεινής. Οι απόψεις για τα αίτια διίστανται…Σε πλήρη αναστάτωση βρίσκεται ολόκληρη η πόλη από την γαστρεντερίτιδα που οδήγησε περισσότερα από διακόσια εξήντα άτομα, εκ των οποίων πενήντα παιδιά, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Ξάνθης, με συμπτώματα όπως εμετός, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και πυρετό.

Τα περιστατικά σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Καρυοφίλλη Αντωνακάκη, χαρακτηρίστηκαν ως ελαφρά.

Υπήρξαν βέβαια και εξαιρέσεις αφού δέκα παιδιά και ένας ενήλικας, εισήχθησαν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.

Τα παιδιά όπως μας είπε, σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο ευαίσθητα αφού χάνουν ευκολότερα υγρά.

Ερωτηθείς ο Διοικητής του Νοσοκομείου για τα πιθανά αίτια της γαστρεντερίτιδας, τόνισε πως το Νοσοκομείο μπορεί να ψάξει μόνο για τα ενδοπαθογόνα αίτια.

Όταν αντιμετωπίζει κανείς τέτοιου είδους περιστατικά, ψάχνει κυρίως τρία σημεία, πρόσθεσε.

Το πρώτο είναι το νερό, το δεύτερο η τροφιμογενής λοίμωξη και το τρίτο αν υπάρχει γενικότερη επιδημία.

Η επιδημία, αποκλείστηκε, αφού αν υπήρχε θα έπρεπε να παρουσιαστεί και στα υπόλοιπα διαμερίσματα της Θράκης, όπως και η τροφιμογενής λοίμωξη.

«Το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αυτή η οποία ήρθε έτσι ξαφνικά και το προσωπικό του ανταποκρίθηκε άμεσα. Γι’ αυτό όλα αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη ηρεμία»

Υπεύθυνη για τον έλεγχο του νερού, είναι η Διεύθυνση Υγιεινής.

Σήμερα, σε επείγουσα ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης, αναφέρεται: «Με αφορμή αριθμό κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που προσήλθαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης το τελευταίο διήμερο, προερχόμενα από την Νοτιοανατολική περιοχή της πόλης της Ξάνθης, εμμένουμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, να μη χρησιμοποιούν νερό προς πόση από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΞ. Επίσης συνίσταται η λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά στις περιοχές που περικλείουν οι δρόμοι Βασιλίσσης Σοφίας, Παναγή Τσαλδάρη, Μιχαήλ Καραολή, Λευκίππου, Περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού και Λεωφόρος Στρατού και τις περιοχές παλιάς πόλης Σαμακώβ και Γυμναστηρίου. Δηλαδή όσες περιοχές υδρεύονται από τις γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής Δροσερού.

Το μέτρο ισχύει μέχρι ανωτέρας ανακοίνωσης. Για τα αίτια του προβλήματος, διετάχθη από τον Νομάρχη Ξάνθης να διενεργήσει κατεπείγουσα έρευνα η Διεύθυνση Υγείας Ξάνθης. Πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να παίρνουν από το τηλέφωνο 2541065734».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη, αυτό το γεγονός έχει συμβεί και άλλες φορές.

Το πρώτο που γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην προκειμένη, είναι ο πιεστικός έλεγχος προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να διαπιστωθεί ή όχι αν το νερό ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα.

«Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης για να προσθέσει ότι «κάποιοι έχουν την πρόθεση να ενοχοποιήσουν αμέσως το νερό».

«Όποιος έχει στοιχεία να τα αναφέρει. Γιατί αν πραγματικά αυτά που διέδωσαν προς τα έξω, δεν μπορούν να τα αποδείξουν, είμαστε αναγκασμένοι για το κύρος της ΔΕΥΑΞ, να πάμε στα Δικαστήρια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, η ΔΕΥΑΞ τροφοδοτεί περίπου εξήντα χιλιάδες ανθρώπους.

Τα περιστατικά της γαστρεντερίτιδας όπως είπε, είναι σχετικά μικρά σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τις απόψεις των ιατρών του Νοσοκομείου όπως είπε, οι ιώσεις γαστρεντερίτιδας, είναι πολλές αυτή την εποχή.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι ότι δεν πρέπει να αναφέρουμε ως πιθανή αιτία για την γαστρεντερίτιδα, μόνο το πόσιμο νερό.

«Γιατί εμείς, συνεχώς μα συνεχώς, πραγματοποιούμε ελέγχους…και στα εργαστήριά μας και επί τόπου και λοιπά…».

Οι τελευταίοι εργαστηριακοί έλεγχοι που έγιναν, δεν δείχνουν τίποτα, πρόσθεσε.

«Και όποιος έβγαλε ανακοίνωση και λέει ότι υπάρχει μικρόβιο, φέρει ευθύνη…Γιατί εμείς δεν έχουμε ακόμη επίσημη ενημέρωση».

Ερωτηθείς για την περιοχή του Δροσερού, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο, τόνισε πως οι δειγματοληψίες στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι διαρκείς.

Μάλιστα όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος της Ξάνθης υδροδοτείται από το Δροσερό και τα περιστατικά είναι λίγα σε σχέση με τους κατοίκους που κατανάλωσαν νερό.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντινίδης, ήταν κατηγορηματικός και τόνισε πως όλοι, μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε νερό από τα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΞ.

Σε επικοινωνία μας πάντως με την Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ξάνθης μας έγινε γνωστό ότι σήμερα θα έχουμε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας, χωρίς να σχολιάζεται η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΞ….

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…