Σε σύναψη συμφωνίας για την κατασκευή δύο συστοιχιών -με πιθανότητα επέκτασης·, της σύμβασης για μία ακόμη συστοιχία- για τα δύο νέα υποβρύχια τύπου 209Ρ προχώρησε η βιομηχανία Sunlight της Γερμανός με τη HDW/FS για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Πορτογαλίας. Πα την υλοποίηση του έργου, το βιομηχανικό συγκρότημα της Γερμανός ΑΒΕΕ θα συνεργαστεί εκ νέου με την HDW/FS τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία συμβατικών υποβρυχίων παγκοσμίως, της οποίας αποτελεί τον επίσημο διεθνή εταίρο όσον αφορά τους συσσωρευτές υποβρυχίων.
Η νέα συμφωνία εκτιμάται ότι ενισχύει τη θέση του βιομηχανικού βραχίονα του Ομίλου Γερμαvός στη συγκεκριμένη ολιγοπωλιακή αγορά.
Ειδικότερα, η εταιρία τοποθετείται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμου στον τομέα της παραγωγής συσσωρευτών υποβρυχίων, ενώ αποτελεί τον μοναδικό κατασκευαστή στον κόσμο για συστοιχίες υποβρυχίων τύπου 214. Σημειώνεται δε ότι από τo σύνολο των πωλήσεων στον τομέα συσσωρευτών υποβρυχίων που πραγματοποιεί η Sunlight, ποσοστό που υπερβαίνει το 70% προέρχεται από διεθνείς συνεργασίες. Διαθέτει πιστοποιήσεις ποιότητας κατασκευής κατά ISO 9001, AQAP 110, καθώς και από τη γερμανική υπηρεσία διασφάλισης ποιότητας BWB, ενώ έχει συνάψει συνεργασίες όσον αφορά τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού (πλην της Ελλάδας) της Ουκρανίας, της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής, του Περού και της Νοτίου Κορέας.
Παράλληλα, η Sunlight βρίσκεται στη short list για τη σχεδίαση και την προμήθεια συσσωρευτή για το πυρηνικό υποβρύχιο Baracud του γαλλικού ναυτικού, ενώ αναμένει τα πορίσματα σημαντικού αριθμού διαγωνισμών για τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού διαφόρων χωρών (Αργεντινή, Χιλή, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Βραζιλία, Περού, Σουηδία).
Πέραν των συνεργασιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η Sunlight σχεδιάζει και παράγει περισσότερα από 1.500 εξειδικευμένα προϊόντα που βρίσκουν εφαρμογές σε τομέα με πολύ υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις, όπως Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Άμυνα, Μεγάλα Τεχνικά Έργα κ.ά., και διατίθενται σήμερα σε περισσότερες από 25 χώρες. Eπίσης συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια, τη ΔΕΕ και το NATO, σε περισσότερα από 22 προγράμματα που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας αιχμής, φιλικά προς το περιβάλλον.