Στην ατραπό της λιτότητας…

0

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του πακέτου των φορολογικών μέτρων και κατά κοινή ομολογία μπαίνουμε σε μια ατραπό λιτότητας που πλήττει περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα, δημιουργώντας παράλληλα αλυσιδωτές αντιδράσεις και οικονομική δυσπραγία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκτός από το «χτύπημα» του ενιαίου ωραρίου καλούνται τώρα να συρρικνώσουν το τζίρο τους, αφού περιορίζεται η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και επιπρόσθετα καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

«Το νέο φορολογικό πογκρόμ, που δεν απευθύνεται μόνο στους μικρομεσαίους, αλλά κυρίως στους καταναλωτές – αφού πρόκειται για έμμεσους φόρους – θα έχει αντίκτυπο στην μικρομεσαία επιχείρηση διότι συρρικνώνεται πολύ το εισόδημα της μεσαίας τάξης που είναι η εν δυνάμει καταναλωτής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα και οι οποιεσδήποτε αυξήσεις μισθωτών συνταξιούχων, εξανεμίζονται στην καινούργια φοροεπιδρομή και κατ’ αυτό τον τρόπο θα’ χουμε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν κάποιες θέσεις εργασίας», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του στα μέτρα. Επιπρόσθετα σημειώνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, θεωρεί είναι αδύνατο να μετακινηθεί στους καταναλωτές: «Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη επιβάρυνση για την ΜΜΕ, διότι αφ’ ενός μεν χάνει κύκλο εργασιών από τους καταναλωτές αφ’ ετέρου δε, πληρώνει κατά μια μονάδα περισσότερο ΦΠΑ».

Η φράση του κ. Τσιακίρογλου : «Θεωρώ ότι εφεξής οι …επαναστάσεις θα γίνονται για τις βαριές φορολογίες και για όχι για ιδεολογικούς σκοπούς…», ίσως αποδειχθεί προφητική!

Η ερώτηση που οδεύουμε βρίσκει την απάντηση: «Στο πουθενά…Έχουμε ένα δημόσιο τομέα προβληματικό και παμφάγο. Οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν επαληθεύτηκαν. Πέραν αυτού, ευχή μας είναι το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί, είτε από την περιστολή των «σπαταλών» στο δημόσιο τομέα, είτε από το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών. Στο σύνολο της φορολογίας το 60 – 65% προέρχεται από έμμεσους φόρους που πλήττουν άμεσα και καίρια την μεσαία τάξη. Πρόκειται για πλήρως αντιλαϊκά μέτρα. Όταν η Εκκλησία είναι εκτός οποιασδήποτε φορολογίας,και το κράτος δεν «βάζει χέρι» στους «έχοντες και κατέχοντες», επακόλουθο είναι να την πληρώσουν οι άλλες τάξεις. Αν δε, από του χρόνου γίνει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, θα πληγούν άμεσα και καίρια άπαντες».

Παρόλα αυτά και εν’ όψει της σύσκεψης της ΓΕΣΕΒΕ δεν αναμένονται κινητοποιήσεις καθώς: «Ο μικρομεσαίος έχει κουραστεί. Κάθε μέρα έχουμε καταιγισμό μέτρων για την μικρομεσαία επιχείρηση κι αν επρόκειτο να απαντάμε με κινητοποιήσεις κλεισίματος, θα’ πρεπε καθημερινά να είμαστε κλειστά»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Άγια Θεοφάνια στην Ξάνθη

Πλήθος πιστών στην γέφυρα του Κόσυνθου. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εν Ιορδά…