Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Πόσο ο ρεαλισμός… επιτρέπει την αισιοδοξία;

Πόσο ο ρεαλισμός… επιτρέπει την αισιοδοξία;

0

Μεταξύ της αισιοδοξίας, του προέδρου της ΣΕΒΑΘ κ. Γιάννη Ράπτη, που απορρέει από την πρόσφατη χρηματοδότηση των 6 δις και της «τακτοποίησης» μέρους των χρεών της εταιρείας και της πραγματιστικής αντιμετώπισης του υφυπουργού αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού που δεν αφήνει περιθώρια παρερμήνευσης: «είναι τελευταία μας ευκαιρία», τα μηνύματα δόθηκαν στους ντοματαπαραγωγούς, αλλά και σ’ άλλους αποδέκτες που ήταν καλεσμένοι στο καθιερωμένο πλέον «συμπόσιο», της διοίκησης της ΣΕΒΑΘ, προς τους ντοματοπαραγωγούς – την Παρασκευή 1 Απριλίου στο κέντρο «Πολιτεία –σε μια προσπάθεια επισφράγισης της συνεργασίας, εν’ όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Μέσα σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, καθώς οι ντοματοπαραγωγοί αποτελούν κεφάλαιο για την εταιρεία, ο κ. Ράπτης με εμφανώς αναπτερωμένο ηθικό – παρά το χρέος των 33 εκ. ευρώ, που επικρέμεται απειλητικό πάνω απ’ τη ΣΕΒΑΘ – επεχείρησε μια σύντομη ανάλυση των στόχων της εταιρείας, που περιλαμβάνονται σ’ ένα γενικό σχεδιασμό που αποβλέπει: στην περιστολή των εξόδων με την μη πρόσληψη περιττού, αλλά μόνο εξειδικευμένου και ανάλογου με τις ανάγκες, προσωπικού: «Ακόμη και στην καμπάνια τη δουλειά θα τη βγάλουν ελάχιστοι εποχικοί και όλοι οι μόνιμοι…», με την απενεργοποίηση του ζημιογόνου τμήματος της πατάτας και την αναδιοργάνωση του τμήματος των κηπευτικών που θα περιοριστεί μόνο στην εμπορία και όχι στην παραγωγή. Έτσι με την μετατόπιση του κέντρου βάρους στην ντομάτα θα γίνουν εφικτές κάποιες επενδύσεις: «Από τότε που ιδρύθηκε η εταιρία δεν έγινε καμία επένδυση, παρά τα εκατομμύρια που παρακρατήθηκαν. Η επένδυση θα ανέλθει στα 2 εκ ευρώ για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας, απέναντι στον μεγάλο ανταγωνισμό».

Καταλήγοντας ο κ. Ράπτης και απευθυνόμενος προς τους ντοματοπαραγωγούς: «Η δύναμή μας ήσαστε εσείς οι παραγωγοί και εσείς πρέπει να μας στηρίξετε…», και αφού ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Κοντό και τον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο για τη στήριξη…προμήνυσε τις φετινές τιμές της ντομάτας που θα είναι μειωμένες και θα κυμανθούν: «15-18 δρχ. θα κινηθεί φέτος η αγορά και της χειροσυλλογής από 16-18,5 δρχ. προκειμένου να εξοικονομηθούν κεφάλαια και να υπάρξουν αποθέματα στα ταμεία για τη βιωσιμότητα της εταιρίας».

Ο υφυπουργός κ. Κοντός στην ομιλία του ήταν αποκαλυπτικός καθώς κατέστησε σαφή την αναντιστοιχία μεταξύ παραγωγικής χρονιάς: «Το 2004 ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς παραγωγής σε όλα τα προϊόντα. Μόνο στην ντομάτα πληρώθηκαν ισότιμα στους παραγωγούς 11 δις δρχ. έναντι 8 δις την περασμένη χρονιά» και ΣΕΒΑΘ: «Σε ότι αφορά για τη ΣΕΒΑΘ η κατάσταση ήταν η χειρότερη. Πριμοδοτήθηκε σε ένα χρόνο με 12 εκ ευρώ. Σώθηκε η εταιρία; Όχι δεν σώθηκε… Αν με ρωτήσετε αν έχει προοπτική; Θα σας πως δεν ξέρω… Αν μου πείτε και τι κάνεις εσύ… Θα σας πω ότι θα δώσω μάχη, όπως έδωσα μάχη για να κρατηθεί η εταιρία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα, δεν το ξεπερνάς εύκολα».

Εκδηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη διοίκηση γιατί : «τα πάει καλά», έδωσε το μήνυμα ότι το…σχοινί τέλειωσε: «Το μήνυμα που αποκομίσαμε από την τελευταία προσπάθεια να πάρουμε τα 6 εκ ευρώ ήταν «είναι τελευταία σας ευκαιρία. Άλλη δεν θα υπάρξει..» Διότι η πολιτεία έχει επενδύσει τεράστια ποσά χωρίς άμεσο αντίκρισμα…» και ότι η ΣΕΒΑΘ και η νέα διοίκηση δεν μπορεί μονίμως να επαφίεται στην «ως μάνα εξ’ ουρανού»… βοήθεια. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι γίνεται μια προσπάθεια στο υπουργείο Οικονομικών να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο με πλασματικά χρέη ισολογισμών περασμένων ετών ύψους 2 εκ. ευρώ.

Μετά το σκοτσέζικο ντους…η ατμόσφαιρα πήρε τα χαρακτηριστικά μιας θετικής συνεστίασης…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές ανάδειξης προέδρου και συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης

Δεύτερη Κυριακή αναμέτρησης για Κιούση- Γούναρη Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν- ό…