Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ο ρόλος του Εφέδρου Αξιωματικού μέσα στην σύγχρονη κοινωνία

Ο ρόλος του Εφέδρου Αξιωματικού μέσα στην σύγχρονη κοινωνία

0

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Ελλάδας κ. Γρηγόριος Κωσταράς, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφέδρων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη μας.

«Ήρθαμε εδώ στην Ξάνθη για να οργανώσουμε το 8ο Πανελλήνιο συνέδριο. Ήταν απόφαση του 25μελούς κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, ομόφωνη, και της 7μελούς εκτελεστικής επιτροπής ύστερα από εισήγηση θερμή του προέδρου του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Ξάνθης, κ. Θωμά Μίχογλου, ο οποίος εισηγήθηκε θερμά και επέμενε πάρα πολύ να γίνει το συνέδριο εδώ» τόνισε αρχικά ο κ. Κωσταράς.

Η Ξάνθη όπως τόνισε, είναι ένας ακριτικός και ωραίος νομός, ευαίσθητος και για λόγους που είναι σε όλους «κατανοητοί» αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην έδρα του.

Μάλιστα, ο ίδιος όπως μας είπε, έχει και έναν ακόμη λόγο να νιώθει χαρά αλλά και συγκίνηση που βρίσκεται στην Ξάνθη αφού όταν τελείωσε την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων το 1961, για δύο χρόνια υπηρέτησε στην πόλη μας.

Τότε είχε την ευκαιρία, πρόσθεσε, να διαπιστώσει το ήθος και την αγνότητα, τον πατριωτισμό του λαού αυτού του νομού.

Το κεντρικό θέμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, είναι ο ρόλος του Εφέδρου Αξιωματικού μέσα στην σύγχρονη κοινωνία. Ο έφεδρος Αξιωματικός ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον λαό.

Είναι γνωστό όπως τόνισε ο κ. Κωσταράς, ότι οι έφεδροι κατέχουν σπουδαίες θέσεις σε όλους τους κοινωνικούς αρμούς της χώρας και μπορούν, δρώντας δημοκρατικά πάντα, με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, να υπηρετήσουν τον λαό.

«Δηλαδή θα έλεγα ότι οι Έφεδροι Αξιωματικοί, είναι διαρκώς στρατευμένοι και η στράτευσή τους είναι το καθήκον. Οι έφεδροι στους στρατούς όλου του κόσμου βλέπουμε ένα και μοναδικό νόημα, την άμυνα ως υπεράσπιση της ελευθερίας, ως ενίσχυση της δημοκρατίας, και ως διαφύλαξη της ειρήνης. Κανένα άλλο σκοπό».

Ο ρόλος του εφέδρου είναι κοινωνικός, είναι πολιτιστικός και ηγετικός.

Πολλά πράγματα πρόσθεσε πως θα γίνονταν, εάν η Πολιτεία είχε οργανώσει κατ’ άλλο τρόπο και είχε δείξει μια στοργή για τους Εφέδρους Αξιωματικούς.

Με την μόρφωση και καλλιέργεια που διαθέτουν θα μπορούσαν να παίξουν στις ομάδες.

Και τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα ο έφεδρος που είναι εκπαιδευτικός μπορεί να δώσει φρόνημα και πειθαρχία υπό την έννοια της ελευθερίας σώματος, ψυχής…και να δώσουν σ’ αυτές τις ομάδες και συναδελφικότητα.

Υπηρετώντας σαράντα χρόνια στην Φιλοσοφική Σχολή, ο κ. Κωστάρας δεν θα μπορούσε να ξεχάσει και την άλλη του ιδιότητα….

«Ο Όμηρος σε μια σπουδαία ραψωδία του συγκρίνει τρία ηθικά μεγέθη ως προς την αφοσίωση, την συναδελφικότητα και την πιστότητα. Το πρώτο είναι ο Οδυσσέας, το άλλο η Πηνελόπη και το τρίτο ο σκύλος Άργος. Για τον Οδυσσέα δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα ούτε και για την Πηνελόπη…Μπορούμε όμως να πάρουμε όρκο για την πιστότητα, για την συναδελφικότητα, για την ειρηνοποιό δύναμη που έκρυβε η τελευταία ματιά του σκύλου πριν πεθάνει…».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών, ζήτησε να αντιμετωπιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου με πολύ μεγάλη σοβαρότητα αφού τα πανελλήνια συνέδρια δεν γίνονται κάθε χρόνο, αλλά βάσει του Νόμου κάθε τρία χρόνια.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι να δώσουν το παρόν στην πρόσκληση αγάπης της Μητρόπολης Ξάνθης

Ξεκίνησε η συγκέντρωση βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές. Η Μητρόπολη Ξάνθης βλέποντας τ…