Ο Καιάδας δεν έχει εκλείψει…

0

Βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους…όμως ο Καιάδας δεν έχει εκλείψει…από μια ευνομούμενη πολιτεία που βαυκαλίζεται ότι εξασφαλίζει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες της. Κι όμως δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές, που θα διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης στην καθημερινότητά τους. Δεν έχει εξασφαλίσει όλα εκείνα που θα περιστείλει την περιθωριοποίησή τους. Έγιναν πολλά απομένει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Σήμερα ο τυφλός έχει τη δυνατότητα της πλήρους ένταξης στην κοινωνία μας, δυνατότητα που την αντλεί από την τεχνολογία και την εκπαίδευση σε ειδικές σχολές, με ειδικές μεθόδους που το οδηγούν στην ανεξαρτοποίησή του μέσα από την εργασία. Αποσκοπώντας στην ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων της τυφλότητας και γενικότερα στην ενημέρωση για τα δικαιώματα, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, την ισότιμη ένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την ενημέρωση των αρχών και της τοπικής κοινωνίας, διοργανώθηκε στην πόλη μας μια επιστημονική διημερίδα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την Τοπική Ένωση Ξάνθης υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ξάνθης, τη Δευτέρα και Τρίτη 28 & 29 Μαρτίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Η συμμετοχή, όχι η αναμενόμενη – αφού δεν παραβρέθηκαν ούτε τα 100 μέλη της Τοπικής Ένωσης Ξάνθης, πρόεδρος της οποίας είναι η κα Δεούδη Γιούλη – δυσανάλογη με την άψογη διοργάνωση και τη σπουδαιότητα των θεμάτων που περιελάμβαναν εισηγήσεις όπως: «Κληρονομικές εκφυλιστικές παθήσεις της όρασης πρόληψη και Αντιμετώπιση», της κας Σκούταρη Τατιάνας, οπτομέτρη, καθώς και «Βοηθητικά μέσα των μερικώς βλεπόντων». Των εισηγήσεων προηγήθηκαν χαιρετισμοί του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονος του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη του εκπροσώπου του Δημάρχου Ξάνθης και του εκπροσώπου του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας κ. Βαρδαγαστάνη, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδη, του προέδρου του πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κ. Μαργιόλα Ηλία και της προέδρου της τοπικής ένωσης τυφλών Ξάνθης κας Δεούδη.

«Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι στη ζωή μας ζούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά με προβλήματα. Επειδή ο Θεός είναι δίκαιος, όταν μια αίσθησή μας την στερεί, την αναπληρώνει με κάτι άλλο. Γι’ αυτό και μέσα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο των τυφλών όπως και στην Τοπική ένωση Ξάνθης βλέπουμε ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες με δυνατότητες που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Ο κάθε άνθρωπος με το οποιοδήποτε πρόβλημά του έχει δικαιώματα στη ζωή και θα πρέπει όλοι οι άλλοι να τον αποδέχονται και να φροντίζουν, να κάνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων πιο ανθρώπινη και πιο άνετη. Σήμερα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν οι μέθοδοι εκείνοι και τα εποπτικά μέσα, ώστε και ένας μη βλέπων να διαβάζει, να επικοινωνεί, να δουλεύει», τόνισε ο Σεβασμιότατος, ο οποίος παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Μητρόπολη θα είναι αρωγός στο έργο της Τοπικής Ένωσης, ώστε να εξασφαλιστούν τα εποπτικά μέσα που θα παρέχουν δυνατότητες στα μέλη της ένωσης. Τη σπουδαιότητα της διημερίδας, όχι μόνο για τα μέλη της Τοπικής ένωσης Ξάνθης, αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία επεσήμανε ο Νομάρχης Ξάνθης, ενώ πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ξάνθης, εκπροσωπώντας τον κ. Βαρδαγαστάνη, κ. Κώστας Αμοιρίδης, σημείωσε: «Η διημερίδα είναι πολύ σημαντική, γιατί προσφέρει ενημέρωση αναφορικά με την ανάπτυξή της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να πετύχουν ένα μεγάλο βαθμό αποκατάστασης, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο σαν ισότιμοι πολίτες να εργαστούν».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – που ιδρύθηκε το 1932 – κ. Μαργιόλας αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης: «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ημερίδες, μέχρι να γεμίσουμε τις αίθουσες, μέχρι να γεμίσουμε τα προγράμματα της πολιτείας, μέχρι να είναι αυτονόητο μέσα στο σχεδιασμό που γίνεται για τον πολίτη, να υπάρχει σχεδιασμός για άτομα με προβλήματα όρασης. Στις περιοχές αυτές – όπως στην πόλης σας – υπάρχει ανάγκη επαφής με την τοπική κοινωνία, ανάγκη ενημέρωσης των αρχών και των φορέων, υπάρχει η ανάγκη ανάδειξης ότι το κομμάτι των αναπήρων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας».

Η κα Δεούδη, πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ξάνθης τόνισε: «Λειτουργούμε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας ένωσης τυφλών. Οι δραστηριότητες μας ήταν περιορισμένες, λόγω προβλημάτων οικονομικών. Οι φορείς δεν μας βοηθούν όσο θα περιμέναμε. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη και η τοπική κοινωνία, ώστε να βοηθηθούν με τα τεχνολογικά μέσα και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Στην Ξάνθη δεν υπάρχει καμιά υποδομή για τους τυφλούς. Ενώ καταβάλουμε τόσες προσπάθειες για ισονομία και ισοπολιτεία, δυστυχώς ο καιάδας δεν έχει εκλείψει. Έχουμε 95 μέλη εγγεγραμμένα και πολλά κλινήρη και κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε να τους κρατήσει λίγη συντροφιά. Πρέπει να υπάρξει εθελοντισμός. Κάνουμε πολλές προσπάθειες, ενημερώσαμε τα σχολεία. Πρέπει να κατανοούμε το πρόβλημα του συνανθρώπου μας, να βοηθήσουμε τους μη βλέποντες».

«Δεν με πειράζει που δεν βλέπω

το φωτεινό το πρωινό…

έχω το φως μες την ψυχή μου…

που σβήνει όλα τα σκοτάδια

Δεν θέλω πια να με λυπάσαι

Να με βλέπεις σαν τυφλό…

Είμαι ένα παιδί σαν και σένα

Δεν θέλω οίκτο και συμπόνια

Μα τη δική σου συντροφιά», μέσα στο ποίημα της Τσαουσέρ Ιρχάν μαθήτρια της Α’ τάξης του Γ’ Γυμνασίου, που έχει «το φως μεσ’ την ψυχή της», αποκρυσταλλώνεται όλη η αλήθεια…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φάρμακο, Φαρμάκι

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, μα συνάμα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν υπερτιμημένο από…