Μια μεγάλη πληγή είναι το Δροσερό στο υπογάστριο της πόλης μας, μια μεγάλη πληγή που «τσαλακώνει» το αναπτυξιακό μας προφίλ και που παρόλα τα κατά καιρούς «αντιβιοτικά» …προγράμματα δεν λέει να κλείσει! Οι ευθύνες βαρύνουν πρωτίστως την πολιτεία, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία που επιτρέπει παιδιά να μεγαλώνουν ξυπόλυτα και πεινασμένα μες τις λάσπες…σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Εμφανής με την πρώτη επίσκεψη, η τεράστια έλλειψη υποδομών, συμπληρώνει την εικόνα ενός οικισμού που έχει αφεθεί στην μοίρα του…
«Παγκόσμια ημέρα των ΡΟΜΑ» η 8η Απριλίου και μια καλή ευκαιρία να στραφούν τα βλέμματα στο Δροσερό …που ξεχνιέται αν δεν πλημμυρίσει…
Ευκαιρία να υλοποιήσει την υπόσχεσή της προς τα παιδιά του Δροσερού ότι θα ξανάρθει… – υπόσχεση που έδωσε δυο μήνες πριν, όταν επισκέφτηκε το Δροσερό στα πλαίσια που προγράμματος «Προάσπισης και προαγωγής της υγείας των Ρομά που διαμένουν στη χώρα μας» – η Γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Γιάννα Δεσποτοπούλου, που συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεμιστοκλή Σπυριδόπουλο, παρουσία του Αντινομάρχη κ. Σαχινίδη και του Αντιδημάρχου κ. Τριμίντζιου, μοίρασαν στα 350 περίπου παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δροσερού – το πρωί της Τετάρτης. Μια τηλεόραση για τις ανάγκες του σχολείου, ολυμπιακά ρολόγια και βιβλία για τον αθλητισμό αλλά και πετσέτες προσώπου και μπάνιου, σε μια προσπάθεια προτροπής για καθαριότητα…
Το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εντατικά από πέρυσι, στοχεύει στον εμβολιασμό όλων των Ρομά στην Ελλάδα: «Οι εμβολιασμοί πήγαν πολύ καλά, τα παιδιά εξετάστηκαν για όλες τις τυχόν ασθένειες από ειδικούς επιδημιολόγους. Δεν μπορεί τα πάντα να γίνουν αμέσως …οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, αλλά τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη. Εντός 10 – 15 ημερών, σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από το Δήμαρχο, είναι έτοιμη η υποδομή και θα εγκατασταθούν τα ιατροκοινωνικά κέντρα σε κάθε καταυλισμό ή συγκέντρωση Ρομά. Οι αρμόδιοι των ΠΕΣΥΠ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατ. Μακ. Θράκης επισκέπτονται όλους τους καταυλισμούς, ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες τόσο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και προσαγωγή και σε νοσοκομεία αν υπάρξει ανάγκη. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πιο απτά αποτελέσματα», δήλωσε η κα Δεσποτοπούλου στα τοπικά ΜΜΕ.
Επίσης ανακοίνωσε, ότι την επόμενη Τετάρτη στις 13 Απριλίου συγκαλείται το Διυπουργικό όργανο για να αποφασίσει την υλοποίηση της β’ φάσης του προγράμματος για τους Ρομά και πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξαγγελίες από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό τον κ. Παυλόπουλο
Ο κ. Σπυριδόπουλος έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ρομά: «Γίνονται οργανωμένοι εμβολιασμοί με κινητές μονάδες προγραμματισμένοι σε επίπεδο ΠΕΣΥΠ – Νοσοκομείων με απώτερο στόχο τη διασφάλιση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού. Θέλουμε να τους δώσουμε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε σαφείς και απόλυτοι: «Ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες κανένας αποκλεισμός σε καμιά κοινωνική ομάδα».
Είναι γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα που στοχεύει στην περιφρούρηση της υγείας των Ρομά είναι πολύ σημαντικό, αλλά γεγονός είναι ότι πολλά πρέπει να γίνουν…Μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό! Το σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η εκπαίδευση, που ναι μεν γίνονται προσπάθειες, αλλά όπως μας είπε δάσκαλος της α’ δημοτικού, τα παιδιά αφ’ ενός μεν δεν πηγαίνουν σε μόνιμη βάση στο σχολείο, αφ’ ετέρου δε, δεν υπάρχει ενδιαφέρον και μόνο δύο απ’ τα 17 της τάξης του ξέρουν ελληνικά και παρακολουθούν το πρόγραμμα. Τα ίδια τα παιδιά με την ….παιδικότητα τους δήλωσαν πολύ ευχαριστημένα απ’ τα δώρα και εξεδήλωναν διακαή επιθυμία να φωτογραφηθούν! Έχουν άραγε αντιληφθεί πόσο απέχει ο τρόπος ζωής τους, από απ’ αυτόν του παιδιού ενός μέσου πολίτη;
Μαριάννα Ξανθοπούλου