Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Μνημείο Καπνεργάτη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Μνημείο Καπνεργάτη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

0

«Αθανασίου Σπυρίδων, Ισμαήλ Χασάν, Καραβανάς Σωκράτης, Ραμαντάν Μουσά…Έδωσαν τη ζωή τους στους απεργιακούς αγώνες του Ιούνη του 1928…».

Μια επιγραφή τοποθετημένη στο κέντρο του μνημείου Καπνεργάτη, μπροστά από το σπίτι των εργατών του νομού μας, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Ένα μνημείο που βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο και ήρθε να θεμελιωθεί την κατάλληλη στιγμή όπως πολλοί είπαν…

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας από την Θεσσαλονίκη ο οποίος φιλοτέχνησε και το άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Διοικητηρίου και άλλα έργα.

Εντονότατο το συνδικαλιστικό κίνημα από τις αρχές ακόμη του αιώνα στην πόλη μας, με τον καπνό να αποτελεί το βασικότερο ίσως μοχλό ανάπτυξης και τους χιλιάδες εργάτες σ’ αυτόν να παλεύουν και να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο…

Ένα καλύτερο αύριο που ήρθε με αγώνες και μάχες για να βρεθεί και πάλι στην δίνη της αμφισβήτησης και της ανεργίας για τους καπνεργάτες αλλά και τους εργαζόμενους του νομού…

Η φιλοτέχνηση του μνημείου και η ύπαρξή του στον αύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, στο κέντρο της πόλης, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής, μας είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Νίκος Παπαβασιλείου σημειώνοντας πως το «δικαιούνταν»…αφού το καπνεργατικό κίνημα ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Η Εργατική τάξη δικαιωματικά έχει το δικό της μνημείο για να θυμίζει σε όλους την αδιάκοπη προσπάθεια των εργατών για τις ίσες ευκαιρίες στην δουλειά και στην ίδια την ζωή…

Βλέποντας από την άλλη την υπάρχουσα δυσμενή κατάστασή τους ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τονίζει χαρακτηριστικά: «Από εδώ και πέρα βλέπω να κάνουμε μόνο μνημόσυνα…οι μεγάλες συγκυρίες σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να κλείνουν διαρκώς εργοστάσια, να έχουμε απολύσεις και να μην υπάρχει φως στο τούνελ…».

Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα που υπάρχει στην Καπνική Μιχαηλίδη μας είπε, αλλά σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας καπνού…

Από την στιγμή που έγινε η αποσύνδεση του καπνού, η καλλιέργειά του θα μειωθεί κατά πολύ και τα αποτελέσματα θα γίνουν γρήγορα ορατά…

Ίσως όμως από την άλλη το μνημείο αυτό να σηματοδοτεί την αρχή των νέων αγώνων και να αποκτήσει και πάλι το καπνεργατικό κίνημα την χαμένη του αίγλη.

Και το σίγουρο είναι, πως το μνημείο Καπνεργάτη θα πρέπει να παραδοθεί σε όλη την κοινωνία του νομού «εν δόξη και τιμή» για να μάθει ο καθένας την ιστορία του τόπου αλλά και τους αγώνες που σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας γενιάς εργατών…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν…

Καθοριστική η παρουσία τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Μιλά στο «Ε» η κ. Ελευθερία Παρθενοπ…