Συνεχίζει τις καθημερινές διαδρομές του στα στενά του Νέστου το γνωστό Τραινάκι του Νέστου, προβάλλοντας τις ομορφιές του τόπου μας στους μαθητές όχι μόνο του νομού αλλά και όλης σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας.
Η άνοιξη είναι μια ιδιαίτερα καλή περίοδος και οι εκδρομές των σχολείων των όμορων κυρίως νομών, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με το τραινάκι, είναι πολύ συχνές.
Τα παιδιά του Δημοτικού ενθουσιάζονται στην ιδέα ότι θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό και τόσο όμορφο και να ταξιδέψουν με ένα μέσο μεταφοράς, να κάνουν μια μικρή έστω βόλτα, με ένα μέσο ίσως λίγο ασυνήθιστο για την ηλικία τους όπως είναι το τραίνο.
Όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι διαδρομές της παλιάς αμαξοστοιχίας, δεν επηρεάζονταν από το κρύο, την βροχή και το χιόνι.
Περισσότερο δε τώρα που ο καιρός είναι καλός και ζεστός, οι ημέρες ηλιόλουστες και η φύση διαφορετική…
Μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, για δύο περίπου ακόμη μήνες, το τραινάκι θα συνεχίζει τις διαδρομές του μεταφέροντας τους μικρούς μαθητές στα στενά του Νέστου.
Και βέβαια μέσα από τις διαδρομές δεν προσφέρεται μόνο η εικόνα της πανέμορφης φύσης των Στενών του Νέστου.
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, να παίξουν, να μείνουν για λίγη ώρα στα Λιβερά.
Για τα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης το τραίνο ξεκινάει από τον Σταθμό του ΟΣΕ στις οκτώ και μισή το πρωί με κατεύθυνση προς το Παρανέστι.
Μετά από περίπου μίας ώρας διαδρομή, σε συνεργασία με το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και πραγματοποιούν μια σειρά δραστηριοτήτων όπου έχουν την ευκαιρία και να δουν διάφορα στοιχεία από τα οικοσυστήματα του Νέστου, να κάνουν την δική τους περιήγηση, να συμπληρώσουν δελτία, να ζωγραφίσουν, να δουν ντοκιμαντέρ για το νερό και το ποτάμι, να μετρήσουν το ύψος και την ηλικία ενός δέντρου.
Στην συνέχεια, ακολουθεί μια στάση στην καρδιά των Στενών του Νέστου, στα Λιβερά όπου τα παιδιά πηγαίνουν στην όχθη του Νέστου.
Εκεί μπορούν να πάρουν δείγματα νερού και να μετρήσουν το ph του και στην συνέχεια ακολουθεί μια άσκηση για τα δασικά συστήματα της περιοχής.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αρπακτικά πουλιά, ζώντας μια υπέροχη εμπειρία.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχεδόν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νομού Ξάνθης.
Περισσότερες από σαράντα τρεις επισκέψεις και περισσότεροι από ογδόντα μαθητές στην κάθε διαδρομή.
Με το τραίνο μετακινήθηκαν παιδιά όλων των τάξεων, ακόμη και αυτά των πολύ μικρών τάξεων και των νηπίων.
«Κοινή εκτίμηση των εκπαιδευτικών ήταν ότι επρόκειτο για μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία και για τα παιδιά και για τους ίδιους και μάλιστα οι μικροί είναι που φαίνονται ενθουσιασμένοι από αυτή τους την διαδρομή αλλά και με όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει» τόνισε ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού μας κ. Νίκος Γερμαντζίδης.
Από τον Νοέμβριο έως και σήμερα, με την συμβολή φυσικά του ΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας, το ιστορικό τρενάκι συνεχίζει και θα συνεχίζει όσο αυτό είναι εφικτό.
Και αυτό που επισημαίνει ο κ. Γερμαντζίδης είναι ότι το τραινάκι δεν θα πρέπει να σταματήσει τις διαδρομές του και να τις συνεχίζει αυτή τη φορά για τους μεγαλύτερους.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται η συμβολή και η προσπάθεια όλων των φορέων του νομού.
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ