«Μπροστά στον Καθρέπτη», το είδωλο μιας πραγματικότητας που τείνει να ξεθωριάσει…αντικατοπτρίζοντας παράλληλα μιαν άλλη που τείνει να γεννηθεί!Παρουσίαση του βιβλίου της Μίνας Μαχαιροπούλου: «Μπροστά στον καθρέπτη». Μια συζήτηση με νέους της μειονότητας της Θράκης. Έξι παιδιά από την μειονότητα καταθέτουν τις προσωπικές τους ιστορίες, τις απόψεις τους για τη ζωή και τους ανθρώπους, μιλούν για τα όνειρά τους, κάνοντας μια υπέρβαση: Σπάνε το κλοιό της απομόνωσης που τους επιβάλλει η ταμπέλα «μειονότητα» και αυτοπροσδιορίζονται χωρίς εμμονές , χωρίς αναμάσημα των στερεοτύπων, χωρίς να παρασύρονται από τον πειρασμό της εμπάθειας, της απελπισίας ή της παθητικότητας, ανοίγουν το δρόμο στο καινούργιο σε μια καινούργια αντιμετώπιση της μειονότητας έτσι όπως διαγράφεται με τη διεθνή τάση: Την απεμπλοκή της από τη μάζα και το πέρασμα στην εξατομίκευση. Αυτό το καινούργιο καταγράφεται στο βιβλίο της κας Μίνα Μαχαιροπούλου, με τίτλο: «Μπροστά στον Καθρέπτη».
Μια γνωριμία με νέους της μειονότητας που μέσα από τις βιωματικές ιστορίες τους και τη στάση ζωής τους καταθέτουν το όνειρό τους, τη δημιουργική συνύπαρξη και σύμπραξη χριστιανών και μουσουλμάνων μέσα στο μωσαϊκό μιας πολυπολιτισμικότητας στη Θράκη.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» την Κυριακή στις 7μ.μ. συγκέντρωσε δε το ενδιαφέρον του κοινού και εκπροσώπων της μειονότητας, ενώ παρευρίσκονταν και η συγγραφέας.
Ο Δημοσιογράφος κ. Νικήτας Λιοναράκης, παρουσιάζοντας το βιβλίο αναφερόμενος στο βιβλίο το χαρακτήρισε τομή, γιατί σηματοδοτεί μια νέα γραφή για τη μειονότητα και μια νέα αντιμετώπισή της όχι πλέον σαν μάζα αλλά εξατομικευμένα : «Αυτό το βιβλίο προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Είναι μια αποτύπωση της πραγματικότητας όσο αφορά το λόγο που εκφέρεται από έξι ανθρώπους της μειονότητας. Η συγγραφέας δε κάνει συνειδητές επιλογές με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαλέξει τα πάντα να στήσει το μηχανισμό όπως σ’ ένα μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο που επιλέγει να μιλήσει για άτομα για προσωπικές απόψεις και για προσωπικές οπτικές. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή και σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου που κρατά πολλές δεκαετίες και σηματοδοτεί μια αρχή αυτή. Φύγαμε από τη εποχή των μαζών που όλα υποτάσσονται και όλα καθορίζονται μέσα από μάζες και οδεύουμε σε μια περιοχή εξατομικεύσεων και διαφορετικών ομαδοποιήσεων».
Το κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι αναδεικνύει ένα λόγο της μειονότητας η οποία δεν είναι διαφορετική από όλη τη νεολαία της Ελλάδας.
Με αφορμή το βιβλίο έγινε μια κατάθεση απόψεων από τον κ. Λιοναράκη για το θέμα της μειονότητας: « Έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο τείνει ν’ αλλάξει. Αυτή η ένταξη των πάντων μέσα σε ομάδες μέσα στην μάζα ήταν το πρώτο επίπεδο και αυτό που τείνει να διαμορφωθεί τώρα είναι το δεύτερο επίπεδο. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που γράφεται για τη μειονότητα το οποίο δεν είναι του επίπεδου άλφα, δεν υποτάσσεται σε μάζες. Η κα Μαχαιροπούλου κατάφερε μέσα από την εξατομίκευση να εκφράσει την τάση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέες τάσεις για τα θέματα των μειονοτήτων που κυριαρχούν είναι υβριδοποίηση – κρεολισμός – μιγαδισμός».
Καταλήγοντας ο κ. Λιοναράκης σημείωσε: «Το προσωπικό, το πολιτικό, κοινωνικό, ηγετικό, το οποίο καθόριζε τη Θράκη τα τελευταία χρόνια τελείωσε! Ζητείται νέο προσωπικό που θα πιάσει το καινούργιο θα πιάσει τα ψεύσματα, τα οποία έθεσαν τα έξι παιδιά που μιλούν στο βιβλίο της Μίνας θα πιάσει αυτά τα οράματα του νέου τύπου ζωής».
«Μπροστά στον Καθρέπτη», το είδωλο μιας πραγματικότητας που τείνει να ξεθωριάσει…αντικατοπτρίζοντας παράλληλα μιαν άλλη που τείνει να γεννηθεί!
Μαριάννα Ξανθοπούλου