Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Πόσιμο το νερό και με τις … «ευλογίες» της Δ/νσης Υγείας της Νομαρχίας

Πόσιμο το νερό και με τις … «ευλογίες» της Δ/νσης Υγείας της Νομαρχίας

0

Κόπασε η αντιπαράθεση ΔΕΥΑΞ – Δ/νσης Υγείας Νομαρχίας. Συνέντευξη με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Υγείας της Νομαρχίας κ. Ανδρέα Νεάρχου.  « Η Δ/νση υγείας δεν κάνει πολιτική, αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία». Το πρόβλημα της γαστρεντερίτιδας που προέκυψε μετά τα πρώτα κρούσματα της Παρασκευής, απασχολεί την πόλη μας – αφού αυτά έχουν φτάσει σε καταγεγραμμένο αριθμό τα 500 – και προβληματίζει η διαφορετική αντιμετώπιση Δήμου και Νομαρχίας – όπως αυτή εκφράστηκε απ’ τις εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις των ημερών, οι οποίες εν ολίγοις συνοψίζονται:για τη μεν Νομαρχία με την λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων και συστάσεις να μην καταναλώνεται νερό στις περιοχές που υδρεύονται από τις γεωτρήσεις του Δροσερού – κοινό σημείο της περιοχής εμφάνισης της πλειονότητας των κρουσμάτων – και της διενέργειας ελέγχων τα οποία απεστάλησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – και της ΔΕΥΑΞ, η οποία βασισμένη σε δικούς της ελέγχους, του εργαστηρίου της και του ΙΓΜΕ απ’ την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι το νερό είναι πόσιμο, αρίστης ποιότητας και ότι η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε υδατογενή αιτία, αλλά είναι ιογενής.

Ξεκίνησε έτσι μια διχογνωμία και εκφράστηκε ένας αμφίστομος λόγος που κάθε άλλο παρά εφησυχάζει τους πολίτες οι οποίοι συνεχίζουν τις προμήθειες σε εμφιαλωμένα νερά.

Η αντιπαράθεση…

… αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της στη τελευταία κοινή σύσκεψη – ανακοίνωση της οποίας δημοσιεύτηκε στο προχθεσινό φύλλο – στην οποία συμμετείχε η ΔΕΥΑΞ δια του κ. Κωνσταντινίδη και αναφέρεται ότι διαμορφώθηκε η κοινή άποψη ότι η γαστρεντερίτιδα είναι υδατογενούς προέλευσης με την οποία συντάσσεται και το ΚΕΕΛ.

Αυτό όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την άποψη που εκφράζει εδώ και καιρό, αλλά και την επομένη μέρα ο κ. Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε ευθέως.

Το «Ε» φιλοξενεί την άποψη του προϊσταμένου της Δ/νσης Υγείας της Νομαρχίας κ. Ανδρέα Νεάρχου, προκειμένου να δοθεί μια εικόνα της κατάστασης τώρα που …κόπασε ο καταιγισμός αντίθετων ανακοινώσεων και η τελευταία ανακοίνωση (Πέμπτης) της Νομαρχίας, όπου με βάση τα αποτελέσματα αναλύσεων του ΑΠΘ, συστήνεται και από τη Νομαρχία στους πολίτες, ότι το νερό μπορεί να καταναλώνεται άφοβα.

«Ε»: κ. Νεάρχου όλες αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης διχογνωμίας μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της γαστρεντερίτιδας που προέκυψε.

Νεάρχου: «Για την υπηρεσία μας δεν θεωρώ ότι υπάρχει διχογνωμία. Υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σ’ ότι αφορά κάποια πράγματα. Έχουμε καταγράψει 500 κρούσματα. Έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις ότι είναι υδατογενούς μορφής και ενεργήσαμε σύμφωνα με την υποχρέωση που έχουμε από το Νόμο. Γι’ αυτό εκδώσαμε ανακοίνωση σε συνεργασία με το ΚΕΕΛ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όταν δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει και έχουμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Η υπηρεσία μας είναι μακριά απ’ οτιδήποτε εννοούν ή υπονοούν. Η Δ/νση υγείας δεν κάνει πολιτική αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία».

«Ε»: κ. Νεάρχου η ανακοίνωση της υπηρεσίας σας με όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης δημιούργησε ένα μικροπανικό στους πολίτες. Μήπως τα τόσο εξονυχιστικά μέτρα υποκρύπτουν κάτι άλλο;

Νεάρχου: «Όχι. Είναι τα ατομικά μέτρα υγιεινής τα οποία συνιστώνται σε μια τέτοια περίπτωση».

«Ε»: Τελικά αίρονται τα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος;

Νεάρχου: «Μετά από τρεις συνεχόμενες επιστημονικές αναλύσεις στο ΑΠΘ (από διάφορα σημεία του δικτύου της Κυριακής, Δευτέρας και Τρίτης) μετά τη χλωρίωση ….το νερό είναι πόσιμο»!

«Ε»: Μετά τη χλωρίωση είπατε. Μήπως υπονοείτε ότι δεν ήταν σωστά χλωριωμένο το νερό;

Νεάρχου: «Αυτό θα εξεταστεί…»

«Ε»:Η ΔΕΥΑΞ απ’ τις πρώτες μέρες και βάση των ελέγχων που έκανε ανακοίνωσε ότι το νερό είναι πόσιμο.

Νεάρχου: «Από την μέρα που μας γνωστοποιήθηκαν σε μας τα κρούσματα από το Διοικητή του Νοσοκομείου η υπηρεσία μας διενήργησε χλωριομετρήσεις στο δίκτυο. Βρέθηκε υπολυμαντικό χλώριο στο δίκτυο. ΄Όπως και κάποια κατάσταση που προσκόμισε η ΔΕΥΑΞ 10ημερου με καταγεγραμμένες κάποιες χλωριομετρήσεις. Είναι κάποια στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Σ’ ότι αφορά το θέμα της γαστρεντερίτιδας – αυτό λέει το ΚΑΕΛ αυτό λέμε και μεις ότι είναι υδατογενούς προέλευσης. Για να έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς για να έχουμε τόσο συγκεκριμένη περιοχή πουν υδρεύεται από συγκεκριμένο δίκτυο αυτά».

«Ε»: Πείτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Υπονοείται ότι δεν ήταν σωστά χλωριωμένο το νερό;

Νεάρχου: «Την Τετάρτη είχαμε μεγάλες πλημμύρες, και το γνωστό πρόβλημα στο Δροσερό. Υπάρχει περίπτωση η περιεκτικότητα του χλωρίου να ήταν ικανή, ώστε μετά τις πλημμύρες και τη ρύπανση που προκλήθηκε στις γεωτρήσεις να καταστήσει το νερό μη πόσιμο. Το θέμα ερευνάται. Τα συμπεράσματα θα βγουν εφόσον γνωστοποιηθεί από τα εργαστήρια ότι πρόκειται περί αυτού του οργανισμού που προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα.

«Ε»:Το νερό χλωριώνεται καθημερινά; Έχει βρεθεί καμιά ρωγμή στους αγωγούς;

Νεάρχου: «Η ΔΕΥΑΞ έχει την υποχρέωση να το χλωριώνει επί καθημερινής βάσεως. Ακούστε εμείς δεν κρύβουμε και δεν λέμε τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Σε δύο σημεία βρήκαμε με ελέγχους που κάναμε ότι δεν υπήρχε υπολυμαντικό χλώριο. Υπήρχε όμως στο ίδιο δρόμο παραπάνω και παρακάτω. Το Σάββατο το μεσημέρι στις δύο η ώρα που μετρήθηκε βρέθηκε υπολυμαντικό χλώριο. Αυτά είναι τα δεδομένα αυτά καταγράψαμε . Τι έγινε πιο μπροστά τι δεν έγινε …ας το πουν κάποιοι άλλοι. Εμείς δεν καταλογίζουμε ευθύνες, εμείς έπρεπε να πάρουμε προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία. Είναι υποχρέωσή μας που εκπορεύεται από το Νόμο».

«Ε»:Στη σύσκεψη που έγινε προχθές και στην από κοινού ανακοίνωσή σας ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα υδατογενούς μορφής και ενώ ήταν εκεί ο κ. Κωνσταντινίδης, κατόπιν αποστασιοποιήθηκε απ’ αυτό.

Νεάρχου: «Η άποψη ήταν καθολική όλων των επιστημόνων και αυτών που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη ότι τέτοιος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι από τον αέρα. Αφού αποκλείστηκε η τροφική και η ίωση απομένει η υδατογενής. Πρέπει να σημειώσω ότι το νερό της πόλης βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα από πλευράς υγιεινής. Τα τελευταία 4 χρόνια φτάνει το 90 – 95 %. Αυτό το ανακοινώνουμε κάθε χρόνο στη σύσκεψη στη Νομαρχία. Κάποια στιγμή μπορεί να συνέβη κάτι …ένα καιρικό φαινόμενο…ένα ανθρώπινο λάθος…Δεν κατηγορούμε κανένα. Εμείς έπρεπε να ενεργήσουμε άμεσα. Εγώ προσωπικά έθεσα ερώτημα στο εαυτό μου . Θα δώσω νερό στο παιδί μου …θα πιω ο ίδιος; Αυτό είναι το κριτήριο. Δεν αντιδικούμε όμως με κανένα! Στην ουσία προστατεύσαμε και τον Δήμο!

«Ε»: Στο Δροσερό δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο…

Νεάρχου: «Ναι το γνωρίζω όπως ότι ο Δήμος προσανατολίζεται να υδρεύει ολόκληρο το Δήμο από τον Παράδεισο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση

Συνεδρίασε το νομαρχιακό συμβούλιο με κεντρικό θέμα το κυκλοφοριακό της πόλης μας   Σ…