Ξεκίνησαν οι μελέτες!

0

Ένα έργο πολύ σημαντικό, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προβολή της ιστορίας και του πολισμού της Ξάνθης, ένα έργο συνυφασμένο με την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, το σπίτι που γεννήθηκε στην Ξάνθη και έζησε τα πρώτα του χρόνια αναμένεται έπειτα από τις έντονες προσπάθειες της Νομαρχίας Ξάνθης, να αποτελέσει ένα στολίδι για την πόλη και τον νομό.

Το γνωστό παλιό Φρουραρχείο της οδού Βενιζέλου, θα αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα.

Μια εικόνα που θα ταιριάζει στην ζωή και το έργο του αξέχαστου Χατζιδάκι.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου έχει αναλάβει από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης η ομάδα συνεργαζομένων μελετητών Δούση- Αναγνωστίδης, το γραφείο του κ. Πλέσια την στατική μελέτη και το γραφείο του κ. Στυλιανίδη την μελέτη εγκαταστάσεων.

«Την μελέτη την αναλάβαμε μετά από αξιολόγηση της προκαταρκτικής μελέτης που ήδη κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία αξιολογήθηκε μεταξύ άλλων τεσσάρων με πέντε μελετών και βαθμολογήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Άρα μ’ αυτόν τον τρόπο προχωράμε πλέον από εδώ και πέρα» τόνισε ο κ. Πλέσιας ερωτηθείς για την πορεία της στατικής μελέτης.

Όπως μας είπε, αυτή το διάστημα οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της αποτύπωσης.

«Ήδη έχουμε συνεργεία μέσα γιατί σε όλα αυτά τα παραδοσιακά πρέπει να έχεις άποψη, να έχει γνώση του πως ακριβώς είναι κτισμένο. Και ήδη έχουμε συνεργεία που κάνουν τις εργασίες αποτύπωσης, διερευνητικές τομές, εκσκαφές, να βρούμε θεμέλια και μια σειρά από τέτοια ζητήματα».

Μέχρι τέλος του Μαΐου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κ. Πλέσια θα έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση και η προμελέτη για την οποία υπάρχει συνεργασία και με το Υπουργείο πολιτισμού.

Γιατί στα διατηρητέα κτήρια επισημαίνει ο κ. Πλέσιας, οι όποιες επεμβάσεις σ’ αυτά εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Είμαστε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για να εγκρίνει την συγκεκριμένη μελέτη ως προς την συμβατότητα των επεμβάσεων. Πιστεύουμε πως μέχρι τέλος Μαΐου που είναι και η συμβατική μας προθεσμία να παραδώσουμε την πρώτη φάση της προμελέτης και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στις άλλες δύο φάσεις που είναι η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2005 αν όλα πάνε καλά».

Αυτό το οποίο έχει προκύψει από τις αποτυπώσεις όπως μας είπε, είναι μια σημαντική έκταση τοιχογραφιών για τις οποίες θα γίνει προσπάθεια να διασωθούν όσες είναι δυνατόν καθότι θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες επεμβάσεις στατικής μορφής για να δοθεί στο κτήριο μια φέρουσα ικανότητα έναντι του σεισμού, ικανοποιητική για τα σύγχρονα δεδομένα.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Στυλιανίδη ο οποίος ανέλαβε την μελέτη εγκαταστάσεων τόνισε πως προχωράει η διαδικασία της προμελέτης του συνολικού έργου, διάρκειας ενενήντα ημερών και θα λήξει περί τα τέλη Μαΐου.

«Είμαστε στην φάση εκπόνησης της προμελέτης των εγκαταστάσεων. Συντάσσονται αυτές τις ημέρες οι προτάσεις, θα αξιολογηθούν, θα εγκριθούν, για να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο της οριστικής μελέτης».

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, εκτός από τις κλασικές προτάσεις των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτηρίου, όπως είναι ο φωτισμός, η θέρμανση, ο κλιματισμός, τα συστήματα ασφαλείας και η πυρασφάλεια, λόγω της ιδιαιτερότητας του κτηρίου, η πρόταση αφορά στην ανάδειξη του κτηρίου φωτιστικά από τις εξωτερικές του πλευρές.

Δηλαδή τον φωτισμό των όψεων καθώς και κάποιες ειδικές προτάσεις όσον αφορά συγκεκριμένες αίθουσες που έχουν να κάνουν με χρήσεις όπως στούντιο ραδιοφωνικού σταθμού, αίθουσες προβολών, όπου πρέπει να προβλεφθούν ιδιαίτερα συστήματα ηχητικά, μονωτικά, ένας εξοπλισμός για τις προβολές.

Οι μελέτες λοιπόν προχωρούν έτσι ώστε το κτίριο Μάνου Χατζιδάκι να αποκτήσει την αίγλη που του ταιριάζει και να παραδοθεί ως παρακαταθήκη πολιτισμού και στις επόμενες γενιές.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…