Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Κατολισθήσεις από τις καταιγίδες στο νομό μας

Κατολισθήσεις από τις καταιγίδες στο νομό μας

0

Το κόστος της αποκατάστασης στα 8.000.000 ευρώ

Κατά το προηγούμενο δίμηνο του 2005, σημειώθηκαν στο νομό μας διαρκείς, άκαιρες και υψηλής έντασης βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος της βροχόπτωσης του διμήνου αγγίζει τα 500 χιλιοστά σε ορισμένα σημεία, δηλαδή περίπου το 75% του μέσου όρου της ετήσιας βροχόπτωσης της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Η βροχόπτωση του τελευταίου τετραμήνου είναι αρκετά μεγαλύτερη από το μέσο ετήσιο ύψος βροχής. Κατά την εκδήλωση της τελευταίας ισχυρότατης καταιγίδας , την 5η Μαρτίου και μετά από αυτή, προκλήθηκαν σε πολλά σημεία μεγάλες ζημιές.

Πέραν των αντιπλημμυρικών έργων, τις αποστραγγιστικές τάφρους σε όλο το Νομό Ξάνθης δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις και σε ορισμένα σημεία ρηγματώσεις με διαφαινόμενες εκτεταμένες κατολισθήσεις, που θα καταστρέψουν τις οδικές συνδέσεις με συγκεκριμένα χωριά του ορεινού όγκου. Όλα αυτά οφείλονται στον πρωταφανή όγκο των υδάτων και στην σε βάθους διάβρωση των εδαφών. Ανάλογα φαινόμενα αυτής της μορφής, εκτεταμένα, υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κότινου και Κίρρα, στην περιοχή των Θερμών από τον Αι Γιάννη προς τις Θέρμες, προς το Διάσπαρο, περιοχή Σιρόκου προς Στήριγμα, Κοτάνη και σε μικρότερη έκταση, σε δεκάδες άλλα σημεία. Σημειώθηκαν επίσης υπονομεύσεις οδών στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Σελέρου.

Ήδη υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια παρέμβασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλου, της Νομαρχίας και των εμπλεκομένων Δήμων, έτσι ώστε να γίνει ότι είναι εφικτό τόσο σε πρώτη φάση όσο και σε τελική διαχείριση του προβλήματος.

Η πρώτη μας εκτίμηση  είναι ότι το κόστος της δαπάνης για την αποκατάσταση αγγίζει τα 8.000.000 ευρώ (εκατομμύρια ευρώ).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστολή ΟΕΒΕΞ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το ενιαίο ωράριο. Επιστολή στην οποία εκφράζει την έντονη…