Προσκεκλημένοι του υπουργείου Τουριστικής ανάπτυξης ήταν οι νομάρχες της χώρας, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου – μεταξύ αυτών και ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης – για να λάβουν γνώση και να θέσουν τις προτάσεις τους, κατά την παρουσίαση από τον υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, του προγράμματος τουριστικής προβολής. Στη σύσκεψη αυτή που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του υπουργείου ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος και όλη η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασαν το νέο σχεδιασμό τουριστικής προβολής της χώρας με στόχο να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπήρχαν. Ο σχεδιασμός αυτός στη διεθνή του προβολή έχει τρεις βασικούς άξονες: Το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη ανάπτυξη, ενώ στηρίζεται στην αξιοποίηση της «προίκας» της χώρας μας από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η προβολή αυτή της χώρας μας, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων …μεταφράζεται σε 1,5 δις ευρώ!
Οι θέσεις της Νομαρχίας Ξάνθης για την τουριστική ανάπτυξη
Τις θέσεις του για την τουριστική ανάπτυξη της Ξάνθης με δεδομένη τη στόχευση, ο Νομός μας να εξελιχθεί σ’ ένα μόνιμο τουριστικό προορισμό, ανέπτυξε κατά τη σύσκεψη ο Νομάρχης Ξάνθης.
Επισημαίνοντας τους ανασταλτικούς για την επισκεψιμότητα παράγοντες στο νομό μας, τους συγκεκριμενοποίησε στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που απορρέουν από τη συνθήκη Σέγκεν, στο χρηματικό ποσό εξόδου από τη χώρα, που ισχύει στις γειτονικές χώρες, καθώς και στην απρόσωπη (χωρίς συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό) εκστρατεία προβολής των διοικητικών μεγεθών (περιφέρειες): «Προσωπικά πιστεύω ότι ο νομός μας είναι ένας σταθερά αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός. Επιβάλλεται όμως να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις που θα εξαλείψουν τα αρνητικά που υπάρχουν. Αυτά έγκεινται στην μεγάλη δυσκολία στην μετακίνηση επισκεπτών λόγω της συνθήκης Σέγκεν και των διπλωματικών υπηρεσιών. Επίσης στη δυσκολία της ύπαρξης χρηματικού ποσού για να εξέλθουν από τη χώρα τους όπως συμβαίνει σε γειτονικές χώρες και σε γραφειοκρατικές δυσκολίες στην επίσκεψη οργανωμένων τουριστών που πάλι έχουν σχέση με τη συνθήκη Σέγκεν. Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρήσω ότι υπάρχει μια διαφοροποιημένη μεταχείριση μέσα από τη Συνθήκη Σέγκεν από χώρα σε χώρα μέσα στην Ευρώπη».
Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης πρότεινε κάτι που έγινε αποδεκτό σαν άποψη, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου: «Δεν μπορεί κάθε φορά να γίνονται εκστρατείες μέσα από απρόσωπα μεγέθη διοικητικά, τα οποία κατά την άποψη ορισμένων ταυτίζονται με τουριστικούς προορισμούς. Είναι διαφορετικά πράγματα. Κανένας δεν έχει για τουριστικό προσδιορισμό π.χ. την Κεντρική Μακεδονία για να προβάλλουμε την κεντρική Μακεδονία. Έχει όμως τη Χαλκιδική ή τη Θεσσαλονίκη ή την Κρήτη που παρουσιάζει μια ενότητα. Αυτά πρέπει να εκκαθαριστούν για να μην υπάρχει διασπάθιση πόρων μέσα από διαφορετικές κατευθύνσεις».
Ταυτότητα του Νομούς μας: η Φύση και η Παράδοση
Ο κ. Νομάρχης κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προσδώσουμε μια ταυτότητα στον τόπο μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η Φύση και η Παράδοση και αυτά τα δύο στοιχεία προσδιορίζουν την ταυτότητά του και παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επισκεψιμότητα. Η ταυτότητα αυτή είναι επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε πολλούς άλλους νομούς. Πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι θα κινούνται όλα τα έντυπα, η εκστρατεία και η προσπάθεια προβολής του νομού. Θα γίνεται η ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων του νομού μας, αλλά και η πλούσια παράδοσή του, συγκροτώντας μια ολότητα ικανή να αποτελέσει δελεαστικό τουριστικό προορισμό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου