Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ετοιμάζονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις πολυήμερες εκδρομές

Ετοιμάζονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις πολυήμερες εκδρομές

0

Εγκύκλιος του Υφυπουργού Γιώργου Καλού αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων που αφορούν στην καταγραφή των εκδρομών και στην οδική ασφάλεια των μαθητών

Α. Μόσχου: Στόχος η ασφαλής μετακίνηση μαθητών και συνοδών

Το μήνα που διανύουμε και περισσότερο προς το τέλος του, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πολυπόθητες για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, πολυήμερες εκδρομές, είτε αυτές γίνουν με προορισμό το εσωτερικό της χώρας, είτε το εξωτερικό.

Το διάστημα λοιπόν αυτό, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Καλός, απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία, η οποία αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων που αφορούν στην καταγραφή των εκδρομών και στην οδική ασφάλεια των μαθητών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σε ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό πίνακα, θα γίνεται καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν στις πολυήμερες εκδρομές, δηλαδή ονομασία σχολείου, διάρκεια εκδρομής, τόπος προορισμού, ημερομηνία αναχώρησης και άφιξης, ημερομηνία επιστροφής, μεταφορικό μέσο, αριθμός μαθητών, στοιχεία αρχηγού και συνοδών καθηγητών, στοιχεία πρακτορείου κλπ.

Τα στοιχεία θα δοθούν στα Υπουργεία Δημοσίας Τάξεως, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τουριστικής Ανάπτυξης για να λάβουν μέτρα σχετικά με την ανάγκη διαρκούς ελέγχου εκ μέρους της Τροχαίας του οδικού δικτύου κατά μήκος του οποίου θα μετακινηθούν μαθητές.

Η εγκύκλιος αυτή επίσης αποβλέπει στην τήρηση όλων των ενδεδειγμένων κανόνων ασφαλείας στους σταθμούς των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, καθώς και στην εντατικοποίηση των ελέγχων όλων των οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

Στο Νομό Ξάνθης…

Καθημερινά είναι, όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ανδρέας Μόσχου, τα αιτήματα που λαμβάνει η Υπηρεσία από τα Λύκεια για την έγκριση εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών.

Όσον αφορά στις πολυήμερες εκδρομές, θα συμμετάσχουν και τα τέσσερα Λύκεια της πόλης καθώς επίσης και αυτά των Αβδήρων και της Σταυρούπολης.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει των κείμενων διατάξεων, ελέγχει αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι η εκδρομή.

Για να εγκριθεί μια εκδρομή και περισσότερο δε όταν αυτή είναι πολυήμερη, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μόσχου, πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Σύλλογο των Καθηγητών που να αναφέρεται το καθημερινό πρόγραμμα των επισκέψεων και σε ποιες ώρες.

Δεύτερο, θα πρέπει να συμμετέχει στην εκδρομή το 75% των μαθητών της τάξης και θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διακίνηση των μαθητών και των συνοδών καθηγητών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2ο και 3ο Λύκειο έχουν ως προορισμό τους την Ιταλία ενώ το 1ο Λύκειο έχει ως προορισμό του την Κρήτη.

«Θέλουμε και με υποδείξεις δικές μας και με τις συνεννοήσεις που κάνουμε με τους Διευθυντές των Σχολείων, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Γι’ αυτό πάντοτε κοιτάζουμε όλα να είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Στην εγκύκλιο πάντως του κ. Καλού, σημειώνεται πως τα στοιχεία της ηλεκτρονικής καταγραφής των εκδρομών, θα τεθούν υπόψη και των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των περιοχών προορισμού, ώστε αφού αυτές εκτιμήσουν το μέγεθος του αριθμούς των εκδρομέων και τη διάρκεια παραμονή τους, να προετοιμαστούν για την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση μαθητών και καθηγητών.

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…