Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Επιχειρηματικός νους …ιδέες κατεργάζεται

Επιχειρηματικός νους …ιδέες κατεργάζεται

0

«Τεχνογένεσις»: Πρόγραμμα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που ξεκίνησε το Νοέμβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί δε στην προώθηση, αξιολόγηση και βράβευση καινοτόμων ιδεών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του «επιχειρείν».

Στην Ξάνθη υπάρχουν δύο εστιακά σημεία τα οποία παραλαμβάνουν καινοτόμες ιδέες. Η Αναπτυξιακή Ξάνθης παραλαμβάνει προϊοντικές ιδέες και η ΤΕΔΚ Ξάνθης, ιδέες τεχνολογικού χαρακτήρα. Στα δύο εστιακά σημεία της πόλης έχουν παραληφθεί 140 ιδέες, από τις οποίες θα προκριθούν οι 30 καλύτερες και θα αξιολογηθούν από την Περιφέρεια. Η διαδικασία της αξιολόγησης που γίνεται από την Περιφέρεια περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Από τις 150 καλύτερες ιδέες απ’ όλη την περιφέρεια θα περάσουν στο επόμενο στάδιο οι 70 οι οποίες θα αποκτήσουν ένα marketing και Baseness plan για να μπουν στο στάδιο της τελικής υλοποίησης και οι 10 καλύτερες απ’ όλη την περιφέρεια θα βραβευτούν με το ποσό των 100.000 ευρώ. Επί της ουσίας αναζητάται νους …που θα γεννά ιδέες πρωτοποριακές για προϊόντα ή αλλαγή σε συσκευασία ή στο σχεδιασμό προϊόντος, που είναι εφικτό να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν επιχειρηματικά, μόνο που 10 απ’ αυτές θα βραβευτούν με το ποσό των 100.000 ευρώ. Ένα απτό παράδειγμα καινοτόμας ιδέας είναι η αλλαγή συσκευασίας στο καπάκι του γάλακτος.

Προς ενημέρωσιν του συμπολιτών μας για το «Τεχνογένεσις» και στην παροχή γνώσης για την προώθηση των προϊόντων, αποσκοπούσε η ημερίδα της Τετάρτης 16 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όπου ο κ. Πουσπουρίκας Μιχάλης , σύμβουλος Επιχειρήσεων ΦΜ Επιχειρείν και ο κ. Σιούτης Παναγιώτης, Διευθύνων σύμβουλος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ξάνθης, αναφέρθηκαν στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση, ώστε να προωθήσει με τους κατάλληλους τρόπους τα προϊόντα του στην αγορά, έτσι ώστε να αποφέρουν κερδοφορία και αποδοτικότητα, καθώς και τα στάδια επεξεργασίας από τη σύλληψη της ιδέας ως την παραγωγή του τελικού προϊόντος, αντίστοιχα.

Σημεία – κλειδιά: Ανταγωνιστικότητα – κέρδη

Τα «σημεία – κλειδιά» γνωστοποίησε με την εισήγησή του ο κ. Σιούτης που ορίζουν τη διαδικασία παραγωγής και δημιουργίας νέων προϊόντων: «Ανταγωνιστικότητα και κέρδη», δηλώνει ο κ. Σιούτης και επεξηγεί: «Κάτι που δεν αποφέρει κέρδος στη σύγχρονη οικονομία είναι ζημιογόνο και επιβλαβές, κάτι που συνεισφέρει στην κερδοφορία μιας εταιρείας ή ενός φυσικού προσώπου, συνεισφέρει και στην ανταγωνιστικότητα της ευρύτερης οικονομίας».

Πως θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας; Αντιγράφοντας…

Στο καίριο αυτό ερώτημα, απαντά ο κ. Σιούτης: «Σε πρώτη φάση αντιγράφοντας επιτυχημένους ξένους επιχειρηματίες. Αυτό που κάνανε οι Ιάπωνες πριν από 40 χρόνια. Να αντιγράφουμε προϊόντα, σχέδια, αντιλήψεις τρόπους συμπεριφοράς, οργάνωσης, μεθοδολογίες, υλικά».

Πόσο αυτό μπορεί να γίνει εφικτό σε τοπικό επίπεδο;

«Οι επιχειρήσεις οι δικές μας, τι διαφορά έχουν από τις επιχειρήσεις της Κίνας; Η διαφορά είναι ότι εμείς σκεφτόμαστε τοπικά, ενώ αυτοί καθολικά. Όταν και εμείς θα αρχίσουμε ένα σκεφτόμαστε καθολικά θα γίνουμε ανταγωνιστικοί. Κοινός νους χρειάζεται και θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Στην Ελλάδα δεν σας λείπουν τα κεφάλαια σας λείπουν τα κεφάλια»,

Πόσο όμως ο Έλληνας γεννά καινοτόμες ιδέες και η πολιτεία έχει φροντίσει να υπάρχει, θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν λειτουργεί ως ανάχωμα σε αυτές;

Στο σημείο αυτό ο κ. Σιούτης απάντησε με τα λόγια ενός Νομπεπλίστα καθηγητή: «Στην Ελλάδα δεν σας λείπουν τα κεφάλαια σας, λείπουν τα κεφάλια», θίγοντας θέματα εκπαίδευσης, αποδυνάμωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και τη λάθος επιχειρηματική πορεία στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια: «Ενώ η Δυτική Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία τραβούσαν ένα άλλον δρόμο εμείς πηγαίνουμε αντίθετα. Στο μόνο που συναντιόμαστε είναι στα κόστη».

Μελανό το επιχειρηματικό τοπίο όπως το περιγράφει ο κ. Σιούτης: «Πληρώνουμε μεγαλύτερα κόστη, έχουμε μεγαλύτερες ζημιές, αποβιομηχανίζονται περιοχές , χάνονται θέσεις εργασίας».

Τι πρέπει να γίνει;

«Εκπαίδευση άλλου τύπου, άνοιγμα στα Πανεπιστήμια, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά».

Η πολιτεία …σφυρίζει: «It’s a long way to…»

Όσον αφορά για το κατά πόσο η πολιτεία υποβοηθά την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων ιδεών ο κ. Σιούτης επέλεξε το γνωστόν άσμα προς απάντησιν: «It’s a long way tο Tiperery…»

Καινοτόμος ιδέα Ξανθιώτη…

Μια καινοτόμος ιδέα από τον κ. Αναγνωστόπουλο υποβλήθηκε προς αξιολόγηση και αφορά ένα ολοκληρωμένο λογισμικό πρόγραμμα τεχνικών εταιρειών και τεχνικών έργων. Περιλαμβάνει από κοστολόγηση μέχρι διαχείριση αποθηκών και είναι ένα πρώτο στάδιο, το οποίο θα συμπληρωθεί αργότερα με διαχείριση του έργου μέσω του Microsoft project: «Μέχρι σήμερα τα βασικά πακέτα που αφορούν στη διαχείριση τεχνικών έργων ή τεχνικών εταιρειών είναι κυρίως in house κατασκευές. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο προϊόν που φιλοδοξούμε να φέρουμε στην ελληνική και στη διεθνή και είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πορείας, στην οποία κάναμε την σχετική ανάλυση του προϊόντος και ήδη υπάρχει σε εμβρυακή μορφή το πρωτότυπο του προϊόντος», εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος. Απομένει στην περιφέρεια να την αξιολογήσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…