Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Αρνείται να μεταφέρει τον στάβλο του εκτός οικισμού…

Αρνείται να μεταφέρει τον στάβλο του εκτός οικισμού…

0

Επιστολή προς το Τμήμα Ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης απέστειλε πριν λίγο καιρό ένας κάτοικος του Ερασμίου, αγανακτισμένος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα στο χωριό από δύο στάβλους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρυπάνσεις και απαράδεκτες για την δημόσια υγεία συνθήκες.

Αν και ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες των βουστασίων, μετέφερε τις εγκαταστάσεις του εκτός οικισμού, ο δεύτερος εξακολουθεί να τις διατηρεί, χωρίς να έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις που του έγιναν.

Μάλιστα ο κ. Βασίλειος Γούλας στην επιστολή του προς το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου, τονίζει ότι ο κ. Μέκακας Άγγελος δεν έλαβε κανένα μέτρο για την μεταφορά του στάβλου του, με αποτέλεσμα, εν όψει και του καλοκαιριού, η κατάσταση για τους κατοίκους του Ερασμίου, να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο.

Στην επιστολή του κ. Βασιλείου Γούλα αναφέρεται: «Κύριοι, με την υπ’ αριθμ. Πρωτοκ. 3262/16-7-1999 κοινοποιηθείσα αρμοδίως επιστολή σας, με θέμα «Ανθυγιεινές εστίες» συστήσατε στους κ.κ. Κυριάκο Τενεκέ του Νικολάου και Άγγελο Μέκακα του Μαυρουδή, οι οποίοι διατηρούν στάβλους (βουστάσια), εντός του οικισμού του Ερασμίου, να «φροντίζουν συστηματικά την καθαριότητα αυτών, ώστε να περιοριστούν οι οχλήσεις, οι ρυπάνσεις και οι απαράδεκτες για την Δημόσια Υγεία συνθήκες που διαπιστώθηκαν» κι αυτό μέχρι την απαραίτητη και αναγκαστική μετεγκατάστασή τους. Δυστυχώς με την επιστολή σας αυτή, συμμορφώθηκε μόνο ο πρώτος εξ αυτών, ο κ. Κυριάκος Τενεκές του Νικολάου ο οποίος και μετέφερε το βουστάσιό του εκτός του οικισμού. Έτσι, μέχρι σήμερα δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται εντός του οικισμού του Ερασμίου το βουστάσιο του κ. Αγγέλου Μέκακα, με τις ίδιες απαράδεκτες για την Δημόσια Υγεία των κατοίκων του χωριού συνθήκες, για τις οποίες έκτοτε ουδέν μέτρο ελήφθη, η δε διαβίωσή μας να καθίσταται πλέον ανυπόφορη, ειδικά τους θερινούς μήνες, από την έντονη δυσοσμία, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και των συνθηκών προσέλευσης, εκκόλαψης και πολλαπλασιασμού μυγών και άλλων ενοχλητικών και βλαβερών εντόμων εξαιτίας των σωρών από κόπρανα στην αυλή του βουστασίου και των επιφανειακών λυμάτων. Κατόπιν τούτου με την παρούσα, σας αναφέρω αρμοδίως τα παραπάνω, αιτούμενος συγχρόνως την λήψη από μέρους όλων των προβλεπόμενων περαιτέρω νόμιμων από την υπηρεσία σας, ώστε να αρθεί η παραπάνω απαράδεκτη και βλαπτική για τη Δημόσια Υγεία των πολιτών του Ερασμίου κατάσταση που δημιουργείται από την επίσης απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη ύπαρξη βουστασίου εντός του οικισμού».

Αν και η σύσταση της Διεύθυνσης Υγιεινής για την μεταφορά του στάβλου έγινε το 1999, έξι χρόνια πριν, ο κ. Μέκακας μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την μεταφορά του.

Μάλιστα στην νέα επιστολή της Διεύθυνσης Υγείας στις 16 Μαρτίου 2005 προς την Α’ Βάθμια Επιτροπή Σταυλισμού, αναφέρεται: «Σας γνωρίζουμε ότι παρά τις επανειλημμένες έγγραφες συστάσεις και εκθέσεις Υγειονομικών Παραβάσεων, ο Μέκακας Άγγελος εξακολουθεί να διατηρεί βουστάσιο (οκτώ γαλακτοφόρες αγελάδες και οκτώ μοσχάρια) μέσα στον οικισμό Ερασμίου του Δήμου Τοπείρου κάτω από συνθήκες που δημιουργούν ανθυγιεινές εστίες και οχλήσεις στους κατοίκους. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 21 της Υ1β/2000/95 Υγειονομικής Διάταξης για την απομάκρυνση του Σταυλισμού εκτός κατοικημένης περιοχής».

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιείται προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, τον Δήμο Τοπείρου, τον Αστυνομικό Σταθμό Ευλάλου και τον κ. Γούλα Βασίλειο.

Στις περιπτώσεις που γίνονται συστάσεις και δεν συμμορφώνονται ή βεβαιώνονται παραβάσεις και ασκούνται ποινικές διώξεις εναντίον αυτών των ανθρώπων όπως μας είπε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Ξάνθης κ. Ανδρέας Νεάρχου, τότε ακολουθείται η διαδικασία της απομάκρυνσης, της υποχρεωτικής απομάκρυνσης, της βίαιης πλέον απομάκρυνσης.

Πηγαίνει η Επιτροπή, του δίνει την προθεσμία και ακολουθεί μια δύσκολη διαδικασία….σφραγίζεται ο στάβλος, μεταφέρονται τα ζώα ενώ μπορεί να γίνει μέχρι και εκποίησή τους.

Αυτές είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Μάλιστα εκτός από την Διεύθυνση Υγείας εμπλέκεται και ο Δήμος Τοπείρου στην προκειμένη περίπτωση.

Στα χωριά συνήθως, επισήμανε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στάβλων λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Έχουν μια αποθήκη, την κάνουν στάβλο, δημιουργούν προβλήματα και στην προκειμένη ο κ. Γούλας κατήγγειλε το πρόβλημα.

«Κάναμε μήνυση και συστάσεις, βλέπουμε ότι ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώθηκε και τώρα ξεκινάμε την διαδικασία της απομάκρυνσης».

Μάλιστα πριν τρεις εβδομάδες που η επιτροπή πήγε στον στάβλο του κ. Μέκακα προκειμένου να του πουν ότι θα ληφθούν διοικητικά μέτρα και είπε στους αρμόδιους ότι δεν τον ενδιαφέρει…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φάρμακο, Φαρμάκι

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, μα συνάμα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν υπερτιμημένο από…