Το 5ο Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων με θέμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων με βάση τη λεκάνη απορροής» ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση επίκαιρης έρευνας και εφαρμογών από ειδικούς, σχετικά με την διαχείριση υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο στόχευσε στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, στην παρουσίαση νέων ιδεών και επιτευγμάτων στον τομέα της διαχείρισης υδατικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημαντικός ήταν επίσης ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών, πολιτικών, νομοθετικών και ερευνητικών αναγκών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Από το συνέδριο θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα τόνισε με δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Βασίλειος Τσιχριντζής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διοργανωτής του Συνεδρίου, προσθέτοντας πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ειδικών για το θέμα της διαχείρισης υδατικών πόρων.
Οι επιστήμονες τόνισε πως ανταλλάσσουν απόψεις και τις γνώσεις τους σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εφαρμογών στο συγκεκριμένο θέμα ενώ θα βγουν και ορισμένα γενικότερα συμπεράσματα τα οποία θα απευθύνονται και προς την Πολιτεία για το τι θα πρέπει να γίνει σχετικά με το θέμα της διαχείρισης.
Στο συνέδριο υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτή που περίμεναν οι διοργανωτές.
Συνολικά, παρουσιάστηκαν ογδόντα ένα άρθρα από περίπου διακόσιους είκοσι πέντε συγγραφείς τα οποία και ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκειά του.
Τα άρθρα είχαν κατανεμηθεί σε εννιά ενότητες οι οποίες αφορούσαν στην διαχείριση και ποιότητα των υπόγειων νερών, στην υδρολογία, ποιότητα και διαχείριση επιφανειακών νερών, την υδραυλική, τα υδραυλικά έργα και την περιβαλλοντική υδραυλική, την ποιότητα, διαχείριση και αποκατάσταση λιμνών και παράκτιων υδατικών οικοσυστημάτων, τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες στην διαχείριση των υδατικών πόρων, την πληροφορική και τις βάσεις δεδομένων στην διαχείριση υδατικών πόρων, στην τεχνολογία και διαχείριση υγρών αποβλήτων με την οικολογική μηχανική και τεχνολογία, στην τεχνολογία επεξεργασίας πόσιμου νερού και στην εκπαίδευση στους υδατικούς πόρους.
Επίσης έχει εκδοθεί ένας τόμος πρακτικών στην διάθεση των ενδιαφερομένων.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Το Εργαστήριο Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ και το Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ